Еднопартиска држава

Еднопартиска држава е држава каде што владее само една политичка партија, а создавање други партии е забрането. Примери низ историјата за еднопартиска држава се: Југославија, Советскиот Сојуз, Нацистичка Германија, голем број од земјите од источниот блок, Италија за време на Мусолини и др. Денес имаме 11 држави кои имаат еднопартиски систем, а тие се: Кина, Виетнам, Северна Кореја, Екваторска Гвинеја, Куба, Еритреја, Западна Сахара, Бурма, Лаос, Сирија, Туркменистан