Национализам — политичка идеологија во чие средиште е сместена нацијата како врховно добро. Се појавил во Европа во XIX век и претставувал општествено-политичко и културно движење на граѓанските класи коишто се бореле за будење на националната свест, за заштита на националните права и за создавање на национална држава.

Национализмот убива во босански, српски и хрватски јазик е препознатливо мото на UDIK против национализмот во Босна и Херцеговина, Хрватска и Србија[1]

Национализмот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди
  • „ националистички виц“ - кус расказ на македонскиот писател Хигсов Бозон од 2011 година.[2]

Литература

уреди
  • Игор Јанев, Мегународно право и мегународни односи, Институт за политички студии, Белград, 2012, ISBN 978-86-7419-244-3

Наводи

уреди
  1. „Nacionalizam ubija, poručili aktivisti iz Sarajeva -Klix“. www.klix.ba. 2013-11-09. Посетено на 2017-06-29.
  2. Хигсов Бозон, Педерски Катахрезис, Темплум, Скопје, 2011.