Де јуре[1] (латински: de iure) — лингвистичка и логична спротивност на де факто. Во буквално толкување значи: „Врз основа на законот, согласно правото". Означува состојба која се темели на правен кодекс. Во правната терминологија кога еден се повикува на законот и законската пишана материја се повикува всушност на де јуре.

Наводи уреди