Организација за економска соработка и развој

Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) — меѓународна економска организација формирана во 1961 година. Во неа членуваат 34 земји.

Организација за економска соработка и развој
Лого на ОЕЦД
  Земји-членки
  Апликанти
КратенкаОЕЦД
ГеслоЗа подобра светска економија
Основана1961
Видмеѓународна владина
ЦелПомагање на економскиот просперитет и на финансиската стабилност на државите
СедиштеПариз, Франција
Членство
Службени јазициАнглиски, француски
Генерален секретарАнхел Гуриа
БуџетЕУР 342,9 милиони (2008)
Вработени2.500
Мреж. местоoecd.org
  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име membership.
  2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име CRI38.