Комунистичка партија на Советскиот Сојуз

Комунистичката партија на Советскиот Сојуз (КПСС) (руски: Коммунисти́ческая па́ртия Сове́тского Сою́за, КПСС) била единствената политичка партија во времето на СССР.

Комунистичката партија на Советскиот Сојуз
Коммунистическая партия Советского Союза
Основанајануари 1912
Распуштенаавгуст 1991
Идеологијакомнунизам
Меѓународна припадностКоминтерна и Информбиро
Боицрвена
Советски Сојуз
Coat of arms of the Soviet Union (1956–1991).svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Советскиот СојузАтлас

Нејзини раководни органи биле Централниот комитет (ЦК), Политбиро на ЦК на КПСС, Секретариатот на ЦК.

Во 1991 година била забранета на територијата на Русија по наредба на претседателот Борис Елцин. КПСС постоела под различни имиња:

  • од 1898 - Руска социалдемократска работничка партија (РСДРП)
  • од пролетта на 1917 - Руска социалдемократска работничка партија (РСДРП(б))
  • од 1918 - Руска комунистичка партија (болшевци) (РКП(б))
  • од 1925 - Сојузна комунистичка партија (болшевци) (ВКП(б))
  • од 1952 - Комунистичка партија на Советскиот Сојуз (КПСС)