Пакт Рибентроп-Молотов

Пакт Рибентроп-Молотов - меѓународен договор - формален пакт за ненапаѓање помеѓу нацистичка Германија и Сојузот на Советските Социјалистички Републики (СССР) потпишан на 23 август 1939 година, додека во реалноста тоа било, во согласност со тајниот дополнителен протокол, додаток на официјалниот договор и вистинската цел на пактот - а тоа било поделба на териториите или наложување на автономност врз суверените држави: Полска, Литванија, Латвија, Естонија, Финска и Романија од страна на СССР и нацистичка Германија.

Пакт Рибентроп-Молотов
Treaty of Non-Aggression between Germany and the Soviet Union
{{{image_alt}}}
Потпишување на пактот: Молотов (седи), зад него стои Рибентроп, покрај нив е Сталин во униформа
Потпишан23 август 1939
МестоМосква, СССР
Потписници СССР
Трет Рајх Нацистичка Германија
Јазицигермански, руски
Целосен текст
Molotov–Ribbentrop Pact на Викиизвор