Список на англиски монарси

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Крал на Англија)

Првиот човек којшто ја презел титулата Rex Anglorum или Крал на Англија бил Офа Мерсиски. Во текот на 9 век, кралевите од Весекс, кои претходно ги освоиле Кент и Сасекс од Офа во 825 година, станале доминантни од сите останати мали кралства во Англија. Сепак, традиционално, списокот на англиските монарси започнува со Алфред Велики од 829 година. Тој и неговиот син Едвард Постариот ја користиле титулата крал на Англосаксонците. Заземањето на Нортумбрија во 927 година, на Етелстан му била доделена титулата Rex Anglorum. Оваа титула била променета во времето на Хенри II, во 1154 година, кога била преименувана во Rex Angliae.

Кралскиот грб на Англија

Кнежевство Велс било приклучено кон Кралство Англија во 1284, а во 1301 Едвард I за првпат на идниот наследник, својот син Едвард II, му ја дал титулата Принц од Велс. Од тоа време, со исклучок на Едвард III, најстарите синови на сите англиски монарси ја имале оваа титула. По смртта на Елизабета I во 1603 година, Круните на Англија и Шкотска се обединиле, на чело со Јаков I (Јаков VI на Шкотска). Од страна на кралска прокламација, Џејмс се нарекувал и „крал на Велика Британија“, но сепак официјално истото било создадено во 1707 година.

Династија Мерсика

уреди
Име Портрет Роден Семејство Починал
Офа
(+OFFA•REX+)
774–796
  747 Синетрита
пет деца
26 или 29 јули 796
58 години

Династија Весекс

уреди
Име Портрет Роден Семејство Починал
Егберт
(Ecgberht)
829–839[1]
  775[2]
син на Елмуд Кентски[1]
Редбурга
три деца[1]
4 февруари 839
64 години[1]
Етелулф
(Æþelwulf)
5 февруари
839–856
  Ахен во 795
син на Егберт и Редбурга
(1) Осбурх
шест деца
(2) Џудит Фландриска
1 октомври 853
нема деца
13 јануари858
62 or 63[3]
Етелбалд
(Æþelbald)
856–860
  834[4]
син на Етелулф и Осбурх
Џудит Фландриска
нема деца
20 декември 860
Еталберт
(Æþelberht)
21 декември
860–865
  c.835
син на Етелулф и Осбург
непознато
две деца
865
30 години[3]
Етелред
(Æþelræd)
865–871
  837
Етелулф и Осбурга
Вулфрида
868
две деца
23 април871
aged about 34[3]
Алфред Велики
(Ælfræd)
24 април
871–899[5]
  849
Вантаџ
син на Етелулф и Осбурга[6]
Елхсвит
Винчестер
868
шест деца[7]
26 октомври 899
aged about 50[5]
Едвард Постариот
(Eadweard)
27 октомври
899–924[8]
  871–877
син на Алфред и Елхсвит[9]
(1) Екгвин
893
три деца
(2) Елфиед
902
десет деца
(3) Едгиф
905
четири деца[10]
17 јули 924
Фардон
50 години[8]
Елфвеард
(Æþelstan)
3 август
924–939[11]
  895
син на Едвард и Екгуин
неоженет[11] 27 октомври 939
44 години[11]
Едмунд I
(Eadmund)
28 октомври
939–946[12]
Imaginary portrait of Edmund I 921
син на Едвард и Екгуин[12]
(1) Елфгиф Шафтсберска
три деца
(2) Етелфлад Дамерхамска
944
немаат деца[13]
26 мај 946
Пикилчрч
25 години [12]
Едред
(Eadred)
27 мај
946–955[14]
  923
Син на Едвард
неженет 23 ноември 955
Фром
32 години[15]
Едви
(Eadwig)
24 ноември
955–959[16]
  940
син на Едмундо[17]
Ælfgifu[16] 1 октомври 959
19 години[16]
Едгар Мирољубивиот
(Eadgar)
2 октомври
959–975[18]
100px|King Edgar of England 943
Вексес
son син на Едмунд
(1) Елфрит
960
1 син
(2) Елфрид
964
2 сина
8 јули 975
Винчестер
32 години[19]
Едвард Маченикот
(Eadweard)
9 јули
975–978[20]
  962
син на едгар
unmarried 18 март 978
Корф
16 [20]
Етелред Неподготвениот
(Æþelræd Unræd)
19 март
978–1013[21]
100px|Image of Æthelred II with an oversize sword from the illuminated manuscript "The Chronicle of Abingdon" 968
Син на Едгар[22]
(1) Ælflaed of Northumbria
четири деца
(2) Елгифу
991
шест деца
(3) Ема Нормандиска
1002
три деца[23]
23 април 1016
Лондон
48 години[21]

Данска династија

уреди
Име Портрет Роден Семејство Починал
Свен Вилобрадиот
(Svend Tveskæg)
25 декември[24]
1013–1014[25]
  960
Данска
син на Харолд I Дански и Гирид Олафсдотирска[26]
(1) Ганхилда Полска
990
седум деца
(2) Сигрида
1000
1 ќерка[26]
3 февруари 1014
Врскаолншир
54 години[26]

Династија Вексес (прва реставрација)

уреди
Име Портрет Роден Семејство Починал
Етелред
(Æþelræd Unræd)
март/април
1014–1016 (второ регенство)[21]
  968
син на Едгар[22]
(1) Елфвеард
четири деца
(2) Алгифа
991
шест деца
(3) Ема Норманска
1002
три деца[23]
23 април 1016
Лондон
48 години[21]
Едмунд Железнобокиот
(Eadmund)
24 април –
30 ноември 1016[27]
  993
Син на Етелред[27]
Edith of East Anglia
две деца[28]
30 ноември 1016
Гластонбери
23 години[27][28]

Данска реставрација

уреди
Име Портрет Роден Семејство Починал
Кнут Големниот
(Knútr)
30 ноември
1016–1035[29][30]
  c.995
Син на Свен I Дански [29]
(1) Елфгиф Нортхемптонска
две деца
(2) Ема Нормандиска
1017[29]
12 ноември 1035[30]
Шафтсбери
40 години[29]
Харолд Брзоногиот
(Harald)
13 ноември
1035–1040[31]
  c.1016/7
син на Кнут[31]
Елфгиф
1 син [32]
17 март 1040
Оксфорд
23 години[31]
Хардекнут
(Hardeknud)
18 јуни
1040–1042[33]
  1018
син на Кнут [32]
непознато 8 јуни 1042
Lambeth
24 години[32]

Династија Вексес (втора реставрација)

уреди
Име Портрет Роден Семејство Починал
Едвард Исповедникот
(Eadweard)
9 јуни
1042–1066[34]
c.1003
Оксфордшир
Син на Етелред[34]
Едит Весекс
23 јануари 1045
немаат деца[34]
5 јануари 1066
Вестминстерска палата
60 години[34]
Харолд Годвинсон
(Harold Godwinesson)
6 јануари –14 октомври 1066[34]
  1020
син на Годвин, Прв Ерл од Весекс [34]
(1) Едита Свонкска
шест деца

(2) Едита Мерсиска
York
1064
два сина[34]

14 октомври 1066
Хастингс
46 (починал во битка)[34]
Едгар Етелинг
(Eadgar Æþeling)
15 октомври –17 декември 1066.
Proclaimed, but never crowned.[35]
  1053
Унгарија
син на Едвард[36]
неоќенет[36] 1125
72 години[35]

Нормани

уреди
Име Портрет Роден Семејство Починал Claim
Вилијам I
Вилијам I Освојувачот
(Guillaume le Bâtard / le Conquérant)
25 декември
1066–1087[37]
  c.1028
Falaise Castle
son of Robert I, Duke of Normandy, and Herleva[37]
Матилда Фландриска
Нормандија
1053
десет деца[37]
9 септември 1087
Руен
59 години.[37] Сентетиенска капела
(de facto right of conquest)
Вилијам II Црвеникавиот
(Guillaume le Roux)
26 септември
1087–1100[37]
  1060
Нормандија
син на Матилда и Вилијам Освојувачот[37]
неоженет 2 август 1100
Њу Форест
40 години[37]
son of William I
(appointment)
Хенри I
(Henri Beauclerc)
5 август
1100–1135[38]
  септември 1068
Шелби
син на Матилда и Вилијам Освојувачот[38]
(1) Едита Шкотска
Вестминстерска опатија
11 ноември 1100
четири деца
(2) Аделиза Лувенска
Виндзорски замок
29 јануари 1121
немаат деца[38]
1 декември 1135
Сен-Дени-ан-Лион
67 години.[38] Ридингска капела
син на Вилијам  I;
(одземање на круната)
Стефан
(Étienne de Blois)
22 декември
1135–1154[39]
  1096
Блоа
син на Стефан од Блоа [38]
Матилда Булонска
Вестминстер
1125
пет деца[38]
25 октомври 1154
Доверски замок
58 години[38]
grandson of William I
(appointment/usurpation)

Disputed claimant

Име Портрет Роден Семејство Починал Claim
Матилда Англиска
(Mathilde
Mahaut l'emperesse
)
7 април 1141–1 ноември 1141[40]
спорна титула
  7 февруари 1102
Sutton Courtenay
ќерка на Хенри I [41]
(1) Хенрик V
Мајнц
6 јануари 1114
немаат деца
(2) Геофри V
Ламаншка катедрала
22 мај 1128
три деца
10 септември 1167
Норт Дам ду Пре
65 години[40]
ќерка на Хенри  I
(оспорувано)

Плантагенетска династија

уреди
Портрет Име Роден Крал од Семејство крал до Починал
  Хенри II
(Henry II Curtmantle)
(Henri d'Anjou)
5 март 1133
Ле Ман,Франција
19 декември 1154 Внук на Хенри I
Елеонора Аквитанска
8 деца
6 јули 1189 6 јули 1189
Шињон,Франција
  Хенри Младиот крал
(Henry,the Young king)
28 февруари 1155 јуни 1170 Син на Хенри II и Елеонора Аквитанска

Маргарита Француска
еден син
11 јуни 1183 11 јуни 1183
Шато Мартел, Лот,Франција
  Ричард I
(Richard I the Lionheart)
(Richard Coeur de Lion)
8 септември 1157
Дворец Бомон,Оксфорд
6 јули 1189 Син на Хенри и Елеонора Аквитанска
Беренгарија Наварска
нема деца
6 април 1199 6 април 1199
Шал,Лимозан,Франција
  Јован Безземниот
(John I Lockland)
(Jean Sans Terre)
24 декември 1167
Дворец Бомон,Оксфорд
6 април 1199 Син на Хенри II и Елеонора Аквитанска
Изабела Глостерска
немаат деца
Изабела Ангулемска
5 деца
19 октомври 1216 19 октомври 1216<br,Нотингемшир,Англија
  Хенри III
(Henry III Winchester)
1 октомври 1207
Винчестер,Хампшир,Англија
18 октомври 1216 Син на Јован I
Елеонора Прованска
4 деца
16 ноември 1272 16 ноември 1272
Вестминстерска палата,Лондон,Англија
  Едвард I
(Edward I Longshanks)
18 јуни 1239
Вестминстерска палата,Лондон,Англија
16 ноември 1272 Син на Хенри III
Елеонора Кастилска
6 деца
Марија Француска
2 деца
7 јули 1307 7 јули 1307
Англија
  Едвард II
(Edward II Carnavon)
25 април 1284
Карнавонски дворец,Гвинед,Англија
7 јули 1307 Син на Едвард I
Изабела Француска
4 деца
20 јануари 1327 21 септември 1327
Барклоски дворец,Глостершир,Англија
  Едвард III
(Edward III)
13 ноември 1312
Виндзорски замок,Биркшир,Лондон
1 февруари 1327 Син на Едвард II
Филипа де Авен
9 деца
21 јуни 1377 21 јуни 1377
Ричмонтски дворец,Ричмонд,Англија
  Ричард II
(Richard II)
6 јануари 1367
Бордо,Аквитанија,Франција
22 јуни 1377 Син на Едвард Црниот Принц и Жана Кентска
Внук на Едуард III
Ана Бохемска
немат деца
Изабела де Валоа
немат деца
29 септември 1399 околу 14 февруари 1400
Понтфракски замок,Англија

Ланкастерска династија

уреди
Портрет Име Роден Крал од Семејство крал до Починал
  Хенри IV
(Henry IV Bolinbroke)
3 април 1366
Замак Болингбрук,Врскаолншир,Англија
30 април 1399 Внук на Едвард III
Мери де Бохан
6 деца
Жана Наварска
немаат деца
20 март 1413 20 март 1413
Вестминстерска палата,Лондон
  Хенри V
(Henry V)
околу 1387
Манмит,Уелс
21 март 1413 Син на Хенри IV
Катерина де Валоа
1 син
31 август 1422 31 август 1422
Шато Венсен, Венсен, Франција
  Хенри VI
(Henry VI)
6 декември 1421
Виндзорски замок,Баркшир,Англија
31 август 1422 Син на Хенри V
Маргарита де Анжу
еден син
4 март 1461
(прво владеење)
21 мај 1471
Лондонска кула,Лондон

Јоркска династија

уреди
Портрет Име Роден Крал од Семејство крал до Починал
  Едвард IV
(Edward IV)
(прво владеење)
28 април 1442
Руан,Нормандија
4 март 1461 Пра-пра-правнук на Едвард III
Елизабета Вудвил
8 деца
3 октомври 1470
9 април 1483
Вестминстерска палата,Лондон

Ланкастерска династија

уреди
Портрет Име Роден Крал од Семејство крал до Починал
  Хенри VI
(Henry VI)
(второ владеење)
6 декември 1421
Виндзорски замок,Баркшир,Англија
30 октомври 1470 Син на Хенри V
Братовчед на Едвард IV
Маргарита де Анжу
еден син
11 април 1471 21 мај 1471
Лондон

Јоркска династија

уреди
Портрет Име Роден Крал од Семејство крал до Починал
  Едвард IV
(Edward IV)
(второ владеење)
28 април 1442
Руан,Нормандија
11 април 1471 Пра-пра-правнк на Едвард III
Елизабета Вудвил
8 деца
9 април 1483 9 април 1483
Виндзорски замок,Баркшир,Англија
  Едвард V
(Edward V)
2 ноември 1470
Вестминстерска палата,Баркшир,Англија
9 април 1483 Син на Едвард IV и Елизабета Вудвил
неоженет
без деца
26 јуни 1483 Лондонска кула,Лондон
  Ричард III
(Richard III)
2 октомври 1452
Фортерингрејска палата,Англија
26 јуни 1483 Пра-пра-правнук на Едвард III
Братовчед на Хенри VI
Брат на Едвард IV
Ана Невил
еден син
22 август 1485 22 август 1485
Лечестершир,Англија

Династија Тјудори

уреди
Портрет Име Роден Крал(ица) од Семејство крал(ица) до Починал
  Хенри VII
(Henry VII)
28 јануари 1457
Пембрук,Велс
22 август 1485 Пра-пра-правнук на Едвард III
Елизабета Јоркска
8 деца
21 април 1509 21 април 1509
Ричмонд,Англија
  Хенри VIII
(Henry VIII)
28 јуни 1495
Гринвич,Англија
21 април 1509 Син на Хенри VII и Елизабета Јоркска
Катерина Арагонска
1 дете
Ана Болејн
1 дете
Џејн Сејмор
1 дете
Ана Клевска
немаат деца
Катерина Хауард
немаат деца
Катрина Пар
немаат деца
28 јануари 1547 28 јануари 1547
Вајтхол, Лондон, Англијаѕ
  Едвард VI
(Edward VI)
12 октомври 1537
Замок Хемптон Корт,Англија
28 јануари 1547 Син на Хенри VIII и Џејн Сејмор
неоженет
без деца
6 јули 1553 6 јули 1553
Гринвич,Англија
  Џејн Греј
(Lady Jane Grey)
(спорно владеење)
околу 1536 10 јули 1553 Правнука на Хенри VII
Лорд Гилфорд Дедли
немат деца
19 јули 1553 12 февруари 1554
Лондонска кула,Лондон
(екзекутирана)
  Марија I Тјудор, Крвавата Мери
(Mary I,Bloody Mary)
18 февруари 1516
Гринвич,Англија
19 јули 1553 Ќерка на Хенри VIII и Катерина Арагонска:
Филип II Шпански
немаат деца
17 ноември 1558 17 ноември 1558
Дворец Сент Џејмс,Лондон
  Филип II
(Filip II of Spain)
(Jure uxoris)
21 март 1527
Ваљадолид,Шпанија
25 јули 1554 Сопруг на Мери I
немат деца
три други браќа
7 деца
17 ноември 1558 13 септември 1598
Мадрид,Шпанија
  Елизабета I
(Elizabeth II,The Virgin Queen)
7 септември 1533
Гринич, Англија
17 ноември 1558 Ќерка на Хенри VIII и Ана Болејн
неомажена
без деца
24 март 1603 24 март 1603
Ричмонд,Англија

Стјуартска династија

уреди
Портрет Име Роден Крал(ица) од Семејство крал(ица) до Починал
  Јаков I
(James I of England,Seumas VI of Scotland)
19 јуни 1566
Единбургски дворец,Единбург,Шкотска
24 март 1603 Пра-правнук на Хенри VII
Син на Марија Стјуартска и Хенри Стјуартски
Ана Данска
4 деца
27 март 1625 27 март 1625
Теобалд Хаус,Хартфордшир,Англија
  Свети Чарлс I Маченикот
(Saint Charles I the Martir)
19 ноември 1600
Денфермлин, Шкотска
27 март 1625 Син на Јаков I и Ана Данска
Хенриета-Марија Бурбонска
7 деца
30 јануари 1649 30 јануари 1649
Пред Банкетниот дом во Вестминстер
(погубен)
Портрет Име Роден Крал(ица) од Белешки крал(ица) до Починал
  Пливер Кромвел
(Oliver Cromwell)
25 април 1599
Хентингтон,Кембриџшир,Англија
16 декември 1653 Англиски револуционер
Прв Лорд-протектор
3 септември 1658 3 септември 1658
Банкетна куќа,Лондон
  Ричард Кромвел
(Richard Cromwell)
4 октомври 1626
Хентингтон,Кембриџшир,Англија
3 септември 1658 Син на Оливер Кромвел
Втор Лорд-протектор
25 мај 1659 12 јули 1712
Честхент,Хартфордшир,Англија

Стјуартска династија (реставрација)

уреди
Портрет Име Роден Крал(ица) од Белешки крал(ица) до Починал
  Чарлс II
(Charles II)
29 мај 1630
Дворец Сент Џејмс,Лондон
29 мај 1660
(признаен од парламентот)
Син на Чарлс I и Хенриета-Марија Бурбонска
Катарина де Браганса
немаат деца
6 февруари 1685 6 февруари 1685
Вајтхол ,Лондон
  Јаков II
(James II)
14 октомври 1633
Дворец Сент Џејмс,Лондон
6 февруари 1685 Син на Чарлс I и Хенриета-Марија Бурбонска
Брат на Чарлс II
Ана Хајд
5 деца
Марија Моденска
2 деца
11 декември 1688
(детрониран)
16 септември 1701
Сен Жермен ан Ли,Франција
  Марија II
(Mary II)
30 април 1662
Дворец Сент Џејмс,Лондон
13 февруари 1689 Ќерка на Јаков II и Марија Моденска
Вилијам III Орански
немаат деца
28 декември 1694 28 декември 1694
Дворец Кензингтон, Лондон
  Вилијам III Орански
(William III of Orange)
14 ноември 1650
Биненхоф, Хаг, Холандија
13 февруари 1689 Внук на Чарлс I
Прв братовчед и сопруг на Марија II Стјуартска
8 март 1702 8 март 1702
Дворец Кензингтон, Лондон
  Кралица Ана
(Queen Anne)
6 февруари 1665
Дворец Сент Џејмс,Лондон
8 март 1702 Ќерка на Јаков II и Ана Хајд
Сестра на Марија II
Принц Георг Дански
17 деца
1 мај 1707(создавање на Велика Британија) 1 август 1714
Дворец Кензингтон, Лондон

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „thePeerage.com – Æthelbald, King of Wessex and others“. Посетено на 24 октомври 2007.
 2. „Крал Егберт“. Посетено на 24 октомври 2007.
 3. 3,0 3,1 3,2 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Burke's Peerage & Gentry.
 4. Weir, Alison (1999). „Britain's Royal Family: A Complete Genealogy“. London, U.K.: The Bodley Head: 6. Наводот journal бара |journal= (help)
 5. 5,0 5,1 Alfred (the Great) @ Archontology.org. Retrieved 15 март 2007.
 6. Catholic Encyclopedia: Alfred the Great. Retrieved 14 март 2007.
 7. Alfred the Great. Retrieved 14 март 2007.
 8. 8,0 8,1 EADWEARD (Edward the Elder) @ Archontology.org. Retrieved 15 март 2007.
 9. There are various references listing Edward the Elder's birth as sometime in the 870s, being the second child of a marriage of 868. There are no sources listing his birth as after 877. Anglo-Saxons.net : Edward the Elder. Retrieved 15 март 2007.
 10. English Monarchs – Kings and Queens of England – Edward the Elder. Retrieved 21 јануари 2007.
 11. 11,0 11,1 11,2 Aethelstan @ Archontology.org Архивирано на 4 јануари 2010 г.. Retrieved 15 март 2007.
 12. 12,0 12,1 12,2 EADMUND (Edmund) @ Archontology.org. Retrieved 17 март 2007.
 13. English Monarchs – Kings and Queens of England – Edmund the Elder. Retrieved 17 март 2007.
 14. EADRED (Edred) @ Archontology.org Архивирано на 31 декември 2008 г.. Retrieved 17 март 2007.
 15. BritRoyals – King Edred. Retrieved 17 март 2007.
 16. 16,0 16,1 16,2 EADWIG (Edwy) @ Archontology.org Архивирано на 31 декември 2008 г.. Retrieved 17 март 2007.
 17. Catholic Encyclopedia: Edwy. Retrieved 17 март 2007.
 18. EADGAR (Edgar the Peacemaker) @ Archontology.org Архивирано на 31 декември 2008 г.. Retrieved 17 март 2007.
 19. The Ætheling. Retrieved 17 март 2007.
 20. 20,0 20,1 EADWEARD (Edward the Martyr) @ Archontology.org Архивирано на 31 декември 2008 г.. Retrieved 17 март 2007.
 21. 21,0 21,1 21,2 21,3 Æthelred the Unready was forced to go into exile in the summer of 1013, following Danish attacks, but was invited back following Sweyn Forkbeard's death. AETHELRED (the Unready) @ Archontology.org. Retrieved 17 март 2007.
 22. 22,0 22,1 Schoolnet Spartacus: Ethelred Архивирано на 5 август 2011 г.. Retrieved 17 март 2007.
 23. 23,0 23,1 English Monarchs – Kings and Queens of England – Ethelred II, the Redeless. Retrieved 17 март 2007.
 24. „English Monarchs“. Посетено на 27 октомври 2007.
 25. „Sweyn (Forkbeard) - Archontology.org“. Архивирано од изворникот на 2009-06-24. Посетено на 27 октомври 2007.
 26. 26,0 26,1 26,2 „thePeerage.com – Person Page 10242“. Посетено на 27 октомври 2007.
 27. 27,0 27,1 27,2 EADMUND (Edmund the Ironside) @ Archontology.org Архивирано на 31 декември 2008 г.. Retrieved 17 март 2007.
 28. 28,0 28,1 English Monarchs – Kings and Queens of England – Edmund Ironside. Retrieved 17 март 2007.
 29. 29,0 29,1 29,2 29,3 CNUT (Canute) @ Archontology.org Архивирано на 31 декември 2008 г.. Retrieved 21 март 2007.
 30. 30,0 30,1 thePeerage.com – Person Page 10219. Retrieved 25 март 2010.
 31. 31,0 31,1 31,2 Harold was only recognised as king north of the River Thames until 1037, after which he was recognised as king of all England. „Harold (Harefoot) - Archontology.org“. Архивирано од изворникот на 2009-06-27. Посетено на 27 октомври 2007.
 32. 32,0 32,1 32,2 „thePeerage.com – Person Page 10220“. Посетено на 27 октомври 2007.
 33. „Harthacnut - Archontology.org“. Посетено на 28 октомври 2007.
 34. 34,0 34,1 34,2 34,3 34,4 34,5 34,6 34,7 „thePeerage.com – Person Page 10218“. Посетено на 26 октомври 2007.
 35. 35,0 35,1 After reigning for approximately 9 weeks, Edgar the Atheling submitted to William the Conqueror, who had gained control of the area to the south and immediate west of London („Eadgar (the Ætheling) - Archontology.org“. Архивирано од изворникот на 2009-06-24. Посетено на 26 октомври 2007.).
 36. 36,0 36,1 „thePeerage.com – Person Page 9“. Посетено на 26 октомври 2007.
 37. 37,0 37,1 37,2 37,3 37,4 37,5 37,6 „thePeerage.com – Person Page 10203“. Посетено на 25 октомври 2007.
 38. 38,0 38,1 38,2 38,3 38,4 38,5 38,6 „thePeerage.com – Person Page 10204“. Посетено на 25 октомври 2007.
 39. „STEPHEN (of Blois) - Archontology.org“. Архивирано од изворникот на 2009-06-25. Посетено на 25 октомври 2007.
 40. 40,0 40,1 Matilda ruled at the same time as Stephen, but her reign was disputed. „thePeerage.com – Person Page 10204“. Посетено на 27 октомври 2007.
 41. „MATILDA (the Empress) - Archontology.org“. Архивирано од изворникот на 2009-06-24. Посетено на 27 октомври 2007.