Едвард I (17 јуни 12397 јули 1307; англиски: Edward I of England; француски: Édouard Ier d'Angleterre) — крал на Англија во периодот од 1272 до 1307 година, наследувајќи го својот татко Хенри III. Едвард учествувал во Осмата крстоносна војна, која не била успешна за христијаните од 1271-1272 година.

Едвард I Долгоногиот
Edward I of England
Édouard Ier d'Angleterre
Портрет на Едвард во Вестминстерската капела
Крал на Англија
На престол16 ноември 1272 – 7 јули 1307 (&1000000000000003400000034 години и &10000000000000233000000233 дена)
Крунисување19 август 1274
ПретходникХенри III
НаследникЕдвард II
Почивалиште
СопругаЕлеонора Кастиљска
1254-1290
Маргарита Француска
1299; 1307
Деца
останати
Елеонора
Јована
Алфонсо
Маргарита
Марија
Елизабета
Едвард II
Томас
Едмунд
ДинастијаПлантагенети
ТаткоХенри III
МајкаЕлеонора Провансалска

Едвард е познат и како “Законодател“, главно поради големите реформи кои ги вовел во кралството, како и Долгоногиот, според својата височина. Тој се смета за еден од најуспешните европски владетели од средниот век. Во негово врее, во 1277 година бил освоен Велс, а голем дел од велшките востанија биле крваво задушувани. Во 1296 година ја освоил и Шкотска, но подоцна Шкотска ја повратила својата независност. Во 1290 година ги протерал евреите од Англија.

Неговиот план да ја задржи власта над Шкотска не се остварила. Тој починал во 1307 година во Камберленд, на границата со Шкотска. И покрај неговата желба, неговите коски и тело да бидат носени во Шкотска во време на идните напади, а неговото срце во Светите земји, сепак тоа не се остварило. Тој бил погребан во Вестминстерската капела.

Тој бил наследен од неговиот син Едвард II.

Едвард I
Роден(а): 17 јули 1239 Починал(а): 7 јули 1307
Владејачки титули
Претходник
Хенри III
Крал на Англија
Војвода од Аквитанија
Владетел на Ирска

1272–1307
Наследник
Едвард II
Претходник
Јован
Грофовија Понтеу
1279-1290
со Елеонора
Претходник
Ричард, Прв Ерл од Кронвел
Наследник
Хенри
Почесни титули
Претходник
Матеј де Хастингс
Наследник
Матеј де Безил