Ана Клевска (22 септември 1515 - 16 јули 1557) била четвртата сопруга на англискиот крал Хенри VIII. На позицијата се задржила од 6 јануари до 9 јули 1540 година. Таа била ќерка на Јован III, војвода од Клеве, кое војводство се наоѓало во поречието на Рајна.

Ана Клевска
Anne of Cleves, by Hans Holbein the Younger.jpg
Кралица на Англија
На позиција6 јануари 1540 – 9 јули 1540
СопружникХенри VIII
(1540)
ДинастијаМарк
ТаткоЈован III
МајкаМарија
ПотписАна Клевска's signature

Бидејќи нивниот брак не бил крунисан, тој бил слободно поништен, по кое Ана добила обесштетување од кралот, и кон неа по ова се обраќале како Обична сестра на кралот.