16 декември — 350-иот ден во годината според грегоријанскиот календар (351-и во престапна година). Остануваат 15 денови до крајот на годината.

Настани:

1946  Започнува со работа обновениот Филозофски факултет во Скопје, наследник на истоимениот факултет отворен во 1920 г. Оваа година станува првиот факултет во Македонија на македонски јазик и првата високошколска установа на идниот Скопски универзитет.
1993  Со размена на официјални документи, во Скопје, шест земји членки на ЕУВелика Британија, Германија, Франција, Италија, Холандија и Данска - воспоставиле целосни дипломатски односи со Република Македонија.
1945  Во Костур, Егејска Македонија, започна судскиот процес против 106 Македонци од гратчето Хрупишта, Костурско, обвинети за соработка со окупаторот и покрај тоа што повеќето од нив беа борци на ЕЛАС. Некои од нив беа осудени на казна доживотен затвор, а други на временски казни.

Родени:

1485  Катерина Арагонскакралица на Англија
1770  Лудвиг ван Бетовен — германски композитор.
1775  Џејн Остин — англиска писателка.
1790  Леополд Iкрал на Белгија.
1834  Леон Валрас — француски економист.
1866  Василиј Кандински — руски сликар.
1869  Д-р Христо Татарчев — основоположник и претседател на Македонската револуционерна организација.
1888  Александар I Караѓорѓевиќ — крал на Србија.
1902  Рафаел Алберти — шпански поет, драматург, сликар, графичар.
1908  Ремедиос Варо — шпанско-мексиканска сликарка.
1912  Коле Неделковски — македонски поет и револуционер.
1917  Артур Кларк — британски писател и пронаоѓач.
1928  Филип Дик — американски писател.
1932  Родион Шчедрин — руски композитор и пијанист.
1938  Лив Улман — норвешка глумица.
1944  Џон Аберкромби — американски џез-музичар.
1945  Жељко Бебек — југословенски и хрватски рок-пејач.
1949  Били Гибонс — американски рок-музичар, член на групата „ЗЗ Топ“ (ZZ Top).
1959  Драган Здравковиќ — српски и југословенски атлетичар.
1964  Хајке Дрехслер — германска атлетичарка.
1967  Донован Бејли — канадски атлетичар.
1979  Даниел Нарсис — француски ракометар.
1983  Франческо Фаили — италијански велосипедист.
1988  Матс Хумелс — германски фудбалер.
1988  Алексеј Швед — германски кошаркар.
1996  Серхио Регилон — шпански фудбалер.

Починале:

882  Јован VIII — римски папа.
1072  Алп Арслансултан на Селџуците.
1859  Вилхелм Грим — германски филолог и писател, еден од браќата Грим.
1914  Иван Зајц — хрватски композитор.
1933  Јанаки Паскалев — македонски револуционер.
1949  Трајчо Костов — бугарски комунист.
1965  Вилијам Сомерсет Мом — англиски писател.
1969  Васил Хаџиманов — македонски етномузиколог и педагог.
1965  Вилијам Сомерсет Мом — англиски писател.
1974  Костас Варналис — грчки писател.
2001  Стјуарт Адамсон — шкотски рок-музичар, член на групите „Скидс“ и „Биг кантри“.
2009  Егор Гајдар — руски економист и политичар.