Отвори го главното мени

Список на екипи и велосипедисти на Тур де Франс 2014

список на статии на Викимедија

Тур де Франс 2014 — 101. издание на велосипедската трка Тур де Франс, една од трите големи трки во велосипедизмот. На Тур де Франс настапиле 198 возачи од 22 екипи; трката се одржала од 5 до 27 јули 2014 година, започнувајќи во Лидс, Англија, а завршувајќи на Шанзелизе во Париз.[1][2][3]

ЕкипиУреди

Сите осумнаесет UCI World Tour биле автоматски повикани и се обврзани да испратат екипа на трката. Во јануари 2014 година, на четири професионални континентални екипи им биле доделени специјални покани за трката, со што се заокружила групата од 22 екипи.[4]

Екипи кои настапиле на трката биле:

*: Професионални континентални екипи повикани со специјална покана.

ВозачиУреди

Списокот на возачи на почетокот на трката бил:[5]

Легенда
Бр. Почетен број носен од возачот во текот на трката
Ги означува возачите родени на или по 1 јануари 1989, кои се во можност да се натпреваруваат за пласманот за млад возач
ДНС Го означува возачот кој не започнал, како и етапата пред која се повлекол
ДНФ Го означува возачот кој не завршил, како и етапата на која се повлекол
ХД Го означува возачот кој не успеал да заврши во рамките на временската граница, како и етапата на која тоа се случило
ДСК Го означува возачот кој бил дисквалификуван од трката, како и етапата на која тоа се случило
Возраста е точно до 5 јули 2014, датумот на кој започнала трката
Бр. Име Националност Екипа Возраст Место
1 Крис Фрум   Обединето Кралство Тим Скај 29 ДНФ-5
2 Бернхард Ајзел   Австрија Тим Скај 33 126
3 Васил Кириенка   Белорусија Тим Скај 33 86
4 Давид Лопез   Шпанија Тим Скај 33 105
5 Микел Ниеве   Шпанија Тим Скај 30 18
6 Дени Пејт   САД Тим Скај 35 153
7 Ричи Порт   Австралија Тим Скај 29 23
8 Герајнт Томас   Обединето Кралство Тим Скај 28 22
9 Хабиер Зандио   Шпанија Тим Скај 37 ДНФ-6
11 Алехандро Валверде   Шпанија Мовистар Тим 34 4
12 Иманол Ервити   Шпанија Мовистар Тим 30 81
13 Џон Гадре   Франција Мовистар Тим 35 19
14 Хесус Ерада   Шпанија Мовистар Тим 24 61
15 Бењат Инчаусти   Шпанија Мовистар Тим 28 114
16 Јон Изагире   Шпанија Мовистар Тим 25 41
17 Рубен Плаза   Шпанија Мовистар Тим 34 91
18 Хосе Хоакин Рохас   Шпанија Мовистар Тим 29 ДСК-18
19 Џовани Висконти   Италија Мовистар Тим 31 37
21 Хоаким Родригез   Шпанија Катјуша 35 54
22 Владимир Исајчев   Русија Катјуша 28 157
23 Александер Кристоф   Норвешка Катјуша 27 125
24 Лука Паолини   Италија Катјуша 37 136
25 Александар Порсев   Русија Катјуша 28 ХД-13
26 Егор Силин   Русија Катјуша 26 ДНФ-6
27 Гатис Смукулис   Латвија Катјуша 27 100
28 Симон Шпилак   Словенија Катјуша 28 ДНФ-17
29 Јуриј Трофимов   Русија Катјуша 30 14
31 Алберто Контадор   Шпанија Тинкоф-Саксо 31 ДНФ-10
32 Даниеле Бенати   Италија Тинкоф-Саксо 33 96
33 Хесус Ернандез   Шпанија Тинкоф-Саксо 32 ДНФ-6
34   Рафал Мајка   Полска Тинкоф-Саксо 24 44
35 Михаел Меркев   Данска Тинкоф-Саксо 29 134
36 Серхио Паулињо   Португалија Тинкоф-Саксо 34 89
37 Николас Роуш   Ирска Тинкоф-Саксо 30 39
38 Мајкл Роџерс   Австралија Тинкоф-Саксо 34 26
39 Матео Тосато   Италија Тинкоф-Саксо 40 119
41   Винченцо Нибали   Италија Астана 29 1
42 Јакоб Фуглсанг   Данска Астана 29 36
43 Андриј Гривко   Украина Астана 30 95
44 Дмитриј Груздев   Казахстан Астана 28 130
45 Максим Иглински   Казахстан Астана 33 129
46 Танел Кангерт   Естонија Астана 27 20
47 Микеле Скарпони   Италија Астана 34 49
48 Алесандро Ваноти   Италија Астана 33 147
49 Ливе Вестра   Холандија Астана 31 79
51   Петер Саган   Словачка Канондејл 24 60
52 Мачеј Боднар   Полска Канондејл 29 112
53   Алесандро де Марки   Италија Канондејл 28 52
54 Тед Кинг   САД Канондејл 31 ДНФ-10
55 Кристијан Корен   Словенија Канондејл 27 135
56 Марко Маркато   Италија Канондејл 30 80
57 Жан Марк Марино   Франција Канондејл 30 160
58 Фабио Сабатини   Италија Канондејл 29 118
59 Елија Вивијани   Италија Канондејл 25 162
61 Бауке Молема   Холандија Белкин Про Сајклинг 27 10
62 Ларс Бом   Холандија Белкин Про Сајклинг 28 97
63 Стеф Клемент   Холандија Белкин Про Сајклинг 31 ДНФ-7
64 Стевен Краусвејк   Холандија Белкин Про Сајклинг 27 15
65 Том Лезер   Холандија Белкин Про Сајклинг 28 133
66 Брам Танкинк   Холандија Белкин Про Сајклинг 35 40
67 Лауренс тен Дам   Холандија Белкин Про Сајклинг 33 9
68 Сеп Ванмарке   Белгија Белкин Про Сајклинг 25 106
69 Мартен Винантс   Белгија Белкин Про Сајклинг 32 117
71 Марк Кевендиш   Обединето Кралство Омега Парма-Квик Степ 29 ДНС-2
72 Јан Бакелантс   Белгија Омега Парма-Квик Степ 28 24
73 Михал Голаш   Полска Омега Парма-Квик Степ 30 55
74 Михал Квјатковски   Полска Омега Парма-Квик Степ 24 28
75 Тони Мартин   Германија Омега Парма-Квик Степ 29 47
76 Алесандро Петаки   Италија Омега Парма-Квик Степ 40 148
77 Марк Реншо   Австралија Омега Парма-Квик Степ 31 142
78 Ники Терпстра   Холандија Омега Парма-Квик Степ 30 94
79 Матео Трентин   Италија Омега Парма-Квик Степ 24 93
81 Жан Кристоф Перо   Франција   Аг2р-Ла Мондијал 37 2
82 Ромен Барде   Франција   Аг2р-Ла Мондијал 23 6
83 Микаел Шерел   Франција   Аг2р-Ла Мондијал 28 59
84 Самуел Димулен   Франција   Аг2р-Ла Мондијал 33 90
85 Бен Гаштауер   Луксембург   Аг2р-Ла Мондијал 26 21
86 Блел Кадри   Франција   Аг2р-Ла Мондијал 27 84
87 Себастјен Минар   Франција   Аг2р-Ла Мондијал 32 99
88 Матео Монтагути   Италија   Аг2р-Ла Мондијал 30 66
89 Кристоф Риблон   Франција   Аг2р-Ла Мондијал 33 120
91 Ендру Талански   САД Гармин-Шарп 25 ДНС-12
92 Ханиер Асеведо   Колумбија Гармин-Шарп 28 ДНФ-13
93 Џек Бауер   Нов Зеланд Гармин-Шарп 29 137
94 Алекс Хаус   САД Гармин-Шарп 26 127
95 Бен Кинг   САД Гармин-Шарп 25 53
96 Себастијан Лангевелд   Холандија Гармин-Шарп 29 140
97 Рамунас Навардаускас   Литванија Гармин-Шарп 26 141
98 Том-Јелте Слагтер   Холандија Гармин-Шарп 25 56
99 Јохан Вансумерен   Белгија Гармин-Шарп 33 74
101 Марсел Кител   Германија Џајант-Шимано 26 161
102 Рој Курверс   Холандија Џајант-Шимано 34 116
103 Кун де Корт   Холандија Џајант-Шимано 31 92
104 Џон Дегенколб   Германија Џајант-Шимано 25 123
105 Дрис Девенинс   Белгија Џајант-Шимано 30 ДНФ-14
106 Том Димулен   Холандија Џајант-Шимано 23 33
107 Џи Ченг   НР Кина Џајант-Шимано 26 164
108 Алберт Тимер   Холандија Џајант-Шимано 29 146
109 Том Велерс   Холандија Џајант-Шимано 29 155
111 Руј Кошта   Португалија Лампре-Мерида 27 ДНС-16
112 Давиде Чимолаи   Италија Лампре-Мерида 24 163
113 Кристијан Ѓурасек   Хрватска Лампре-Мерида 26 46
114 Крис Хорнер   САД Лампре-Мерида 42 17
115 Сака Модоло   Италија Лампре-Мерида 27 ДНФ-2
116 Нелсон Оливеира   Португалија Лампре-Мерида 25 87
117 Максимилијано Ричезе   Аргентина Лампре-Мерида 31 ДНС-6
118 Хосе Серпа   Колумбија Лампре-Мерида 35 48
119 Рафаел Валс   Шпанија Лампре-Мерида 27 ДНФ-14
121 Арно Демар   Франција FDJ.fr 22 159
122 Вилијам Боне   Франција FDJ.fr 32 158
123 Микаел Делаж   Франција FDJ.fr 28 143
124 Арнолд Жанесон   Франција FDJ.fr 28 30
125 Матје Ладању   Франција FDJ.fr 29 76
126 Седрик Пино   Франција FDJ.fr 29 102
127   Тибо Пино   Франција FDJ.fr 24 3
128 Жереми Роа   Франција FDJ.fr 31 57
129 Артур Вишо   Франција FDJ.fr 25 ДНФ-13
131 Јурген ван ден Брук   Белгија Лото-Белисол 31 13
132 Ларс Бак   Данска Лото-Белисол 34 82
133 Барт де Клерк   Белгија Лото-Белисол 27 ДНФ-8
134 Тони Галопен   Франција Лото-Белисол 26 29
135 Андре Грајпел   Германија Лото-Белисол 31 149
136 Адам Хансен   Австралија Лото-Белисол 33 64
137 Грег Хендерсон   Нов Зеланд Лото-Белисол 37 ДНФ-4
138 Јирген Рулантс   Белгија Лото-Белисол 29 111
139 Марсел Зиберг   Германија Лото-Белисол 32 145
141 Тиџеј ван Гардерен   САД БМЦ Рејсинг Тим 25 5
142 Дарвин Атапума   Колумбија БМЦ Рејсинг Тим 26 ДНФ-7
143 Маркус Буркхарт   Германија БМЦ Рејсинг Тим 31 154
144 Амаел Моанар   Франција БМЦ Рејсинг Тим 32 45
145 Даниел Ос   Италија БМЦ Рејсинг Тим 27 69
146 Михаел Шер   Швајцарија БМЦ Рејсинг Тим 27 43
147 Питер Стетина   САД БМЦ Рејсинг Тим 26 35
148 Грег ван Авермет   Белгија БМЦ Рејсинг Тим 29 38
149 Петер Велитс   Словачка БМЦ Рејсинг Тим 29 27
151 Пјер Ролан   Франција Тим Јуропкар 27 11
152 Јукија Араширо   Јапонија Тим Јуропкар 29 65
153 Бријан Кокар   Франција Тим Јуропкар 22 104
154 Сирил Готје   Франција Тим Јуропкар 26 25
155 Јоан Жен   Франција Тим Јуропкар 33 128
156 Александер Пишо   Франција Тим Јуропкар 31 107
157 Периж Кеменер   Франција Тим Јуропкар 30 83
158 Кевин Реза   Франција Тим Јуропкар 26 73
159 Тома Веклер   Франција Тим Јуропкар 35 42
161 Френк Шлек   Луксембург Трек Фактори Рејсинг 34 12
162 Метју Буше   САД Трек Фактори Рејсинг 29 98
163 Фабијан Канчелара   Швајцарија Трек Фактори Рејсинг 33 ДНС-11
164 Маркел Иризар   Шпанија Трек Фактори Рејсинг 34 63
165 Грегори Раст   Швајцарија Трек Фактори Рејсинг 34 101
166 Анди Шлек   Луксембург Трек Фактори Рејсинг 29 ДНС-4
167 Дани ван Попел   Холандија Трек Фактори Рејсинг 20 ДНФ-7
168 Јенс Фогт   Германија Трек Фактори Рејсинг 42 108
169 Ајмар Зубелдија   Шпанија Трек Фактори Рејсинг 37 8
171 Даниел Наваро   Шпанија Кофидис 30 ДНФ-13
172 Никола Еде   Франција Кофидис 26 77
173 Егоиц Гарсија   Шпанија Кофидис 28 ДНФ-9
174 Сирил Лемоан   Франција Кофидис 31 110
175 Луис Анхел Мате   Шпанија Кофидис 30 31
176 Руди Молар   Франција Кофидис 24 51
177 Адриен Пети   Франција Кофидис 23 156
178 Жилјен Симон   Франција Кофидис 28 109
179 Реин Тарамае   Естонија Кофидис 27 88
181 Сајмон Геранс   Австралија Орика-ГринЕЏ 34 ДНС-17
182 Михаел Албасини   Швајцарија Орика-ГринЕЏ 33 70
183 Сајмон Кларк   Австралија Орика-ГринЕЏ 27 113
184 Лук Дарбриџ   Австралија Орика-ГринЕЏ 23 122
185 Метју Хејман   Австралија Орика-ГринЕЏ 36 ДНФ-10
186 Јенс Кекелејре   Белгија Орика-ГринЕЏ 25 67
187 Кристијан Мајер   Канада Орика-ГринЕЏ 29 121
188 Свен Тафт   Канада Орика-ГринЕЏ 37 131
189 Сајмон Јејтс   Обединето Кралство Орика-ГринЕЏ 21 ДНС-16
191 Матијас Франк   Швајцарија ИАМ Сајклинг 27 ДНС-8
192 Силвен Шаванел   Франција ИАМ Сајклинг 35 34
193 Мартин Елмигер   Швајцарија ИАМ Сајклинг 35 75
194 Хајнрих Хауслер   Австралија ИАМ Сајклинг 30 ДНФ-18
195 Рето Холенштајн   Швајцарија ИАМ Сајклинг 28 ДНС-17
196 Рогер Клуге   Германија ИАМ Сајклинг 28 139
197 Жером Пино   Франција ИАМ Сајклинг 34 58
198 Себастјен Рајхенбах   Швајцарија ИАМ Сајклинг 25 85
199 Марсел Вис   Швајцарија ИАМ Сајклинг 28 32
201 Леополд Кениг   Чешка Тим НетАп-Ендура 26 7
202 Јан Барта   Чешка Тим НетАп-Ендура 29 71
203 Давид де ла Круз   Шпанија Тим НетАп-Ендура 25 ДНФ-12
204 Зак Демпстер   Австралија Тим НетАп-Ендура 26 151
205 Бартош Хузарски   Полска Тим НетАп-Ендура 33 68
206 Тијаго Машадо   Португалија Тим НетАп-Ендура 28 72
207 Жозе Мендес   Португалија Тим НетАп-Ендура 29 124
208 Андреас Шилингер   Германија Тим НетАп-Ендура 30 144
209 Паул Фос   Германија Тим НетАп-Ендура 28 50
211 Брис Феји   Франција Бретањ-Сеше анвиронман 28 16
212 Жан Марк Бидо   Франција Бретањ-Сеше анвиронман 30 115
213 Антони Делаплас   Франција Бретањ-Сеше анвиронман 24 78
214 Ромен Феји   Франција Бретањ-Сеше анвиронман 30 150
215 Арминдо Фонсека   Франција Бретањ-Сеше анвиронман 25 138
216 Арно Жерар   Франција Бретањ-Сеше анвиронман 29 132
217 Флоријан Жилу   Франција Бретањ-Сеше анвиронман 31 62
218 Беноа Жарир   Франција Бретањ-Сеше анвиронман 25 152
219 Флоријан Вашон   Франција Бретањ-Сеше анвиронман 29 103

По националностУреди

198 возачи се натпреварувале на Тур де Франс 2014 претставувајќи 34 различни земји.

Држава Бр. на возачи Завршиле Етапна победа
  Австралија 10 7 1 (Мајкл Роџерс)
  Австрија 1 1
  Аргентина 1 0
  Белгија 10 8
  Белорусија 1 1
  Обединето Кралство 4 1
  Германија 10 10 7 (Марсел Кител x4, Тони Мартин х2, Андре Грајпел)
  Данска 3 2
  Естонија 2 2
  Ирска 1 1
  Италија 17 16 5 (Винченцо Нибали х4, Матео Трентин)
  Јапонија 1 1
  Казахстан 2 2
  Канада 2 2
  НР Кина 1 1
  Колумбија 3 1
  Латвија 1 1
  Литванија 1 1 1 (Рамунас Навардаускас)
  Луксембург 3 2
  Нов Зеланд 2 1
  Норвешка 1 1 2 (Александер Кристоф х2)
  Полска 5 5 2 (Рафал Мајка х2)
  Португалија 5 4
  Русија 4 2
  Словачка 2 2
  Словенија 2 1
  САД 9 7
  Украина 1 1
  Франција 44 43 2 (Блел Кадри, Тони Галопен)
  Холандија 17 15 1 (Ларс Бом)
  Хрватска 1 1
  Чешка 2 2
  Швајцарија 9 6
  Шпанија 20 12
Вкупно 198 164

НаводиУреди

  1. „Тур де Франс: Јоркшир ќе биде почеток на трката во 2014 година“. BBC News. конс. 14 декември 2012. 
  2. „Јоркшир 2014 почеток, Лондон домаќин на етапа“. 
  3. „Tour de France 2014: Yorkshire, Olympic Park, Mall feature“. BBC News. конс. 17 јануари 2013. 
  4. Избор на екипи за Тур де Франс 2014“, „Тур де Франс“, Amaury Sport Organisation, 28 јануари 2014 (посет. 30 јануари 2014 г).
  5. Стартна листа: Тур де Франс 2014“, „VeloNews“, Competitor Group, Inc., 4 јули 2014 (посет. 5 јули 2014 г).

Надворешни врскиУреди