Тим ТоталЕнержи

француска велосипедска екипа

Тим ТоталЕнержи (француски: Team TotalEnergies), порано: Директ Енержи (француски: Direct Énergie; кратенка според UCI: TEN) — француска професионална велосипедска друмска екипа која настапува на континенталните трки и на трките од Светската турнеја, кога е поканета со специјална покана. Во претходните години, екипата била била позната како Бриош ла Буланжер, Бонжур, Бјуик Телеком, Ббокс Бјуик Телеком и Јуропкар. Сезоната 2015 била последна за спонзорството на Јуропкар, а во 2016 година екипата била спонзорирана од Директ Енержи.[1]

Инфомации за тимот
UCI кодTEN
Основан2000 (2000)
СтатусПрофесионална континентална екипа
ВелосипедиBH
Историја на тимското име
  • BJR (2000–2002)
  • BLB (2003–2004)
  • BTL (2005–2008)
  • BBO (2009)
  • BTL (2010)
  • EUC (2011–2015)
  • DEN (2016–2019)
  • TDE (2020)
  • TEN (2021–)
Бонжур
Бриош ла Буланжер
Бјуик Телеком
Ббокс Бјуик Телеком
Тим Јуропкар
Директ Енержи
Дрес на Тим ТоталЕнержи
Дрес на Тим ТоталЕнержи

Дрес

Состав на екипата

уреди
 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Едвалд Боасон Хаген 17 мај 1987
  Маќеј Боднар 7 март 1985Бора-Хансгрое (2021)
  Тома Боне 13 септември 1998Vendée U (2022)
  Матје Биргодо 17 ноември 1998Vendée U (2018)
  Жереми Кабо 24 јули 1991SCO Dijon (2019)
  Стеф Крас 13 февруари 1996Лото-Судал (2022)
  Виктор де ла Парте 22 јуни 1986ССС Team (2020)
  Фабјен Дубе 21 октомври 1993Интермарше-Сиркус-Ванти (2020)
  Санди Дижарден 29 мај 1997Vendée U (2021)
  Валентен Ферон 8 февруари 1998Vendée U (2020)
  Фабјен Греје 31 октомври 1994Vendée U (2015)
  Емилјан Жанјер 26 септември 1998Vendée U (2022)
  Алан Жусом 3 август 1998Vendée U (2021)
  Пјер Латур 12 октомври 1993АГ2Р Ситроен Тим (2020)
  Лоренцо Манзен 26 јули 1994Витал Консепт-Б&Б Хотелс (2019)
  Даниел Ос 13 јануари 1987Бора-Хансгрое (2021)
  Пол Урселен 13 април 1994Vendée U (2016)
  Петер Саган 26 јануари 1990Бора-Хансгрое (2021)
  Жилјен Симон 4 октомври 1985Кофидис (2019)
  Жофре Суп 22 март 1988Кофидис (2019)
  Жасон Тесон 9 јануари 1998Saint Michel-Mavic-Auber 93 (2022)
  Антони Тиржис 16 мај 1994Кофидис (2018)
  Дрис Ван Гестел 30 септември 1994Фландерс-Балоас (2019)
  Матео Верше 26 јануари 2001Vendée U (2022)
  Алекси Вијермоз 1 јуни 1988АГ2Р Ситроен Тим (2020)
  Alessio Cialone  (1 авг–31 дек, стажант)10 декември 2003
  Lucas Boniface  (1 авг–31 дек, стажант)24 октомври 2000Vendée U (2023)
  Lucas Grolier  (1 авг–31 дек, стажант)3 февруари 2000
Извор: UCI

Фуснота: Едвалд Боасон Хаген 

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Тома Буда 24 февруари 1994
  Лилијан Калмежан 6 декември 1992Vendée U (2015)
  Ромен Кард 12 август 1992Vendée U (2015)
  Силвен Шаванел 30 јуни 1979ИАМ (2015)
  Жереми Корни 7 август 1991Vendée U (2015)
  Жером Кузен 5 јуни 1989Кофидис (2017)
  Дамјен Годен 20 август 1986Armée de terre (2017)
  Јоан Жен 25 јуни 1981Vendée U (2004)
  Фабјен Греје 31 октомври 1994Vendée U (2015)
  Џонатан Ивер 23 март 1985Аркеа-Самсик (2016)
  Аксел Журнио 20 мај 1995Vendée U (2017)
  Бријан Ноло 13 март 1988Vendée U (2013)
  Пол Урселен 13 април 1994Vendée U (2016)
  Адријан Пети 26 септември 1990Кофидис (2015)
  Александар Пишо 6 јануари 1983Vendée U (2005)
  Периг Кеменер 26 април 1984Vendée U (2007)
  Симон Селје 4 јануари 1995Vendée U (2017)
  Ромен Сикар 1 јануари 1988Euskaltel-Euskadi (2013)
  Реин Тарамае 24 април 1987Катјуша-Алпесин (2017)
  Анжело Тилик 2 декември 1990Vendée U (2011)
Извор: UCI

Фуснота: Тома Буда 

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Рајан Андерсон 22 јули 1987
  Тома Буда 24 февруари 1994Vendée U (2014)
  Лилијан Калмежан 6 декември 1992Vendée U (2015)
  Ромен Кард 12 август 1992Vendée U (2015)
  Силвен Шаванел 30 јуни 1979ИАМ (2015)
  Бријан Кокар 25 април 1992Vendée U (2012)
  Жереми Корни 7 август 1991Vendée U (2015)
  Антоан Дишен 12 септември 1991Хагенс Берман-Аксеон (2013)
  Јоан Жен 25 јуни 1981Vendée U (2004)
  Фабјен Греје 31 октомври 1994Vendée U (2015)
  Ромен Гијмоа 28 март 1991Vendée U (2013)
  Џонатан Ивер 23 март 1985Аркеа-Самсик (2016)
  Тони Ирел 1 ноември 1987Vendée U (2010)
  Фабрис Жандебоз 4 декември 1984Sojasun (2013)
  Жилјен Морис 20 јули 1991Vendée U (2014)
  Бријан Ноло 13 март 1988Vendée U (2013)
  Пол Урселен 13 април 1994Vendée U (2016)
  Адријан Пети 26 септември 1990Кофидис (2015)
  Александар Пишо 6 јануари 1983Vendée U (2005)
  Периг Кеменер 26 април 1984Vendée U (2007)
  Ромен Сикар 1 јануари 1988Euskaltel-Euskadi (2013)
  Анжело Тилик 2 декември 1990Vendée U (2011)
  Тома Веклер  (1 јан–23 јул, Фуснота)22 јуни 1979Vendée U (2000)
  Матје Биргодо  (1 авг–31 дек, стажант)17 ноември 1998
  Флоријан Метр  (1 авг–31 дек, стажант)3 септември 1996Директ Енержи (2017)
  Clément Orceau  (28 јул–, стажант)1 јули 1995CIC U Nantes Atlantique (2015)
Извор: UCI

Фуснота: Рајан Андерсон 
Фуснота: Clément Orceau , крај на кариера

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Рајан Андерсон 22 јули 1987
  Тома Буда 24 февруари 1994Vendée U (2014)
  Лилијан Калмежан 6 декември 1992Vendée U (2015)
  Ромен Кард 12 август 1992Vendée U (2015)
  Силвен Шаванел 30 јуни 1979ИАМ (2015)
  Бријан Кокар 25 април 1992Vendée U (2012)
  Жереми Корни 7 август 1991Vendée U (2015)
  Антоан Дишен 12 септември 1991Хагенс Берман-Аксеон (2013)
  Јоан Жен 25 јуни 1981Vendée U (2004)
  Фабјен Греје 31 октомври 1994Vendée U (2015)
  Ромен Гијмоа 28 март 1991Vendée U (2013)
  Тони Ирел 1 ноември 1987Vendée U (2010)
  Фабрис Жандебоз 4 декември 1984Sojasun (2013)
  Жилјен Морис 20 јули 1991Vendée U (2014)
  Бријан Ноло 13 март 1988Vendée U (2013)
  Адријан Пети 26 септември 1990Кофидис (2015)
  Александар Пишо 6 јануари 1983Vendée U (2005)
  Периг Кеменер 26 април 1984Vendée U (2007)
  Ромен Сикар 1 јануари 1988Euskaltel-Euskadi (2013)
  Гијом Тевно 13 септември 1993Vendée U (2014)
  Анжело Тилик 2 декември 1990Vendée U (2011)
  Тома Веклер 22 јуни 1979Vendée U (2000)
  Марлон Гајар  (1 авг–31 дек, стажант)9 мај 1996Vendée U (2016)
  Пол Урселен  (1 авг–31 дек, стажант)13 април 1994Vendée U (2016)
  Симон Селје  (1 авг–31 дек, стажант)4 јануари 1995Vendée U (2015)
Извор: UCI

Фуснота: Рајан Андерсон 

Наводи

уреди
  1. „Europcar devient Direct Energie“ (француски). Посетено на 15 септември 2015.

Надворешни врски

уреди
 
 
   Ризницата има содржини поврзани со: