Отвори го главното мени

Тур де Франс 2014 - етапа 1 до етапа 11

Рута на Тур де Франс 2014

Тур де Франс 2014 — 101. издание на трката, една од трите големи трки во велосипедизмот. Настапиле 22 екипи. Трката започнала во Јоркшир, Англија на 5 јули и традиционално завршила на Шанзелизе во Париз на 27 јули.[1][2][3] Првите две етапи, во Јоркшир, биле неслужбено наречени „Тур де Јоркшир“ (Le Tour de Yorkshire).[4]

Етапа 1Уреди

5 јули 2014 — Лидс до Харогејт, 190,5 км[5]
Резултат од етапа 1
Возач Екипа Време
1   Марсел Кител (ГЕР) Џајант-Шимано 4ч 44' 07"
2   Петер Саган (СВК) Канондејл и.в.
3   Рамунас Навардаускас (ЛИТ) Гармин-Шарп и.в.
4   Бријан Кокар (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
5   Мајкл Роџерс (АВС) Тинкоф-Саксо и.в.
6   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај и.в.
7   Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
8   Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
9   Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим и.в.
10   Михаел Албасини (ШВА) Орика-ГринЕЏ и.в.
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1   Марсел Кител (ГЕР)     Аргос-Шимано 4ч 44' 07"
2   Петер Саган (СВК)   Канондејл и.в.
3   Рамунас Навардаускас (ЛИТ) Гармин-Шарп и.в.
4   Бријан Кокар (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
5   Мајкл Роџерс (АВС) Тинкоф-Саксо и.в.
6   Крис Фрум (ВБР)   Тим Скај и.в.
7   Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
8   Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
9   Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим и.в.
10   Михаел Албасини (ШВА) Орика-ГринЕЏ и.в.

Етапа 2Уреди

6 јули 2014 — Јорк до Шефилд, 201 км[6]
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА) Астана 5ч 08' 36"
2   Грег ван Авермет (БЕЛ) Гармин-Шарп + 2"
3   Михал Квјатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 2"
4   Петер Саган (СВК)   Канондејл + 2"
5   Тони Галопен (ФРА) Лото-Белисол + 2"
6   Михаел Албасини (ШВА) Орика-ГринЕЏ + 2"
7   Ендру Талански (САД) Гармин-Шарп + 2"
8   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 2"
9   Тиџеј ван Гардерен (САД) БМЦ Рејсинг Тим + 2"
10   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 2"
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 9ч 52' 43"
2   Петер Саган (СВК)     Канондејл + 2"
3   Грег ван Авермет (БЕЛ) Гармин-Шарп + 2"
4   Михаел Албасини (ШВА) Орика-ГринЕЏ + 2"
5   Крис Фрум (ВБР)   Тим Скај + 2"
6   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 2"
7   Јурген ван ден Брук (БЕЛ) Лото-Белисол + 2"
8   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 2"
9   Тиџеј ван Гардерен (САД) БМЦ Рејсинг Тим + 2"
10   Јакоб Фуглсанг (ДАН) Астана + 2"

Етапа 3Уреди

7 јули 2014 — Кембриџ до Лондон, 155 км[7]
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1   Марсел Кител (ГЕР) Џајант-Шимано 3ч 38' 30"
2   Петер Саган (СВК)     Канондејл и.в.
3   Марк Реншо (АВС) Омега Парма-Квик Степ и.в.
4   Бријан Кокар (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
5   Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
6   Дани ван Попел (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг и.в.
7   Хајнрих Хауслер (АВС) ИАМ Сајклинг и.в.
8   Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим и.в.
9   Ромен Феји (ФРА) Бретањ-Сеше анвиронман и.в.
10   Даниел Ос (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим и.в.
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 13ч 31' 13"
2   Петер Саган (СВК)     Канондејл + 2"
3   Михаел Албасини (ШВА) Орика-ГринЕЏ + 2"
4   Грег ван Авермет (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 2"
5   Крис Фрум (ВБР)   Тим Скај + 2"
6   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 2"
7   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 2"
8   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 2"
9   Јурген ван ден Брук (БЕЛ) Лото-Белисол + 2"
10   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 2"

Етапа 4Уреди

8 јули 2014 — Турке Париз Плаж до Лил, 163,5 км[8]
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1   Марсел Кител (ГЕР) Џајант-Шимано 3ч 36' 39"
2   Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
3   Arnaud Démare (FRA) FDJ.fr и.в.
4   Петер Саган (СВК)     Канондејл и.в.
5   Бријан Кокар (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
6   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол и.в.
7   Марк Реншо (АВС) Омега Парма-Квик Степ и.в.
8   Дани ван Попел (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг и.в.
9   Давиде Чимолаи (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
10   Даниел Ос (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим и.в.
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 13ч 31' 13"
2   Петер Саган (СВК)     Канондејл + 2"
3   Михаел Албасини (ШВА) Орика-ГринЕЏ + 2"
4   Грег ван Авермет (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 2"
5   Крис Фрум (ВБР)   Тим Скај + 2"
6   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 2"
7   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 2"
8   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 2"
9   Јурген ван ден Брук (БЕЛ) Лото-Белисол + 2"
10   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 2"

Етапа 5Уреди

9 јули 2014 — Ипр до Аренберг, 155,5 км[9]
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1   Ларс Бом (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг 3ч 18' 35"
2   Јакоб Фуглсанг (ДАН) Астана + 19"
3   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана + 19"
4   Петер Саган (СВК)     Канондејл + 1' 01"
5   Фабијан Канчелара (ШВА) Трек Фактори Рејсинг + 1' 01"
6   Јенс Кекелејре (БЕЛ) Орика-ГринЕЏ + 1' 01"
7   Михал Квјатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 07"
8   Ливе Вестра (ХОЛ) Астана + 1' 09"
9   Матео Трентин (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 1' 21"
10   Сирил Лемоан (ФРА)   Кофидис + 1' 45"
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)     Астана 20ч 26' 46"
2   Јакоб Фуглсанг (ДАН)   Астана + 2"
3   Петер Саган (СВК)     Канондејл + 44"
4   Михал Квјатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 50"
5   Фабијан Канчелара (ШВА) Трек Фактори Рејсинг + 1' 17"
6   Јурген ван ден Брук (БЕЛ) Лото-Белисол + 1' 45"
7   Тони Галопен (ФРА) Лото-Белисол + 1' 45"
8   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 1' 54"
9   Ендру Талански (САД) Гармин-Шарп + 2' 05"
10   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 2' 11"

Етапа 6Уреди

10 јули 2014 — Арас до Ремс, 194 км[10]
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол 4ч 11' 39"
2   Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
3   Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
4   Марк Реншо (АВС) Омега Парма-Квик Степ и.в.
5   Петер Саган (СВК)     Канондејл и.в.
6   Ромен Феји (ФРА) Бретањ-Сеше анвиронман и.в.
7   Том Велерс (ХОЛ) Џајант-Шимано и.в.
8   Бријан Кокар (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
9   Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
10   Силвен Шаванел (ФРА) ИАМ Сајклинг и.в.
Генерален пласман по етапа6
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)     Астана 24ч 38' 25"
2   Јакоб Фуглсанг (ДАН)   Астана + 2"
3   Петер Саган (СВК)     Канондејл + 44"
4   Михал Квјатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 50"
5   Фабијан Канчелара (ШВА) Трек Фактори Рејсинг + 1' 17"
6   Јурген ван ден Брук (БЕЛ) Лото-Белисол + 1' 45"
7   Тони Галопен (ФРА) Лото-Белисол + 1' 45"
8   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 1' 54"
9   Ендру Талански (САД) Гармин-Шарп + 2' 05"
10   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 2' 11"

Етапа 7Уреди

11 јули 2014 — Еперне до Нанси, 234,5 км[11]
Резултат од етапа 7
Возач Екипа Време
1   Матео Трентин (ИТА) Омега Парма-Квик Степ 5ч 18' 39"
2   Петер Саган (СВК)     Канондејл и.в.
3   Тони Галопен (ФРА) Лото-Белисол и.в.
4   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Шимано и.в.
5   Сајмон Геранс (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
6   Даниел Ос (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим и.в.
7   Сирил Готје (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
8   Силвен Шаванел (ФРА) ИАМ Сајклинг и.в.
9   Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг и.в.
10   Грег ван Авермет (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим и.в.
Генерален пласман по етапа7
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)     Астана 29ч 57' 04"
2   Јакоб Фуглсанг (ДАН)   Астана + 2"
3   Петер Саган (СВК)     Канондејл + 44"
4   Михал Квјатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 50"
5   Јурген ван ден Брук (БЕЛ) Лото-Белисол + 1' 45"
6   Тони Галопен (ФРА) Лото-Белисол + 1' 45"
7   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 1' 54"
8   Ендру Талански (САД) Гармин-Шарп + 2' 05"
9   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 2' 11"
10   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 11"

Етапа 8Уреди

12 јули 2014 — Томблен до Жерарме, 161 км[12]
Резултат од етапа 8
Возач Екипа Време
1   Блел Кадри (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал 3ч 49' 28"
2   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 2' 17"
3   Винченцо Нибали (ИТА)     Астана + 2' 20"
4   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 2' 24"
5   Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 2' 28"
6   Жан Кристоф Перо (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 28"
7   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 2' 36"
8   Тиџеј ван Гардерен (САД) БМЦ Рејсинг Тим + 2' 40"
9   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 48"
10   Силвен Шаванел (ФРА) ИАМ Сајклинг + 2' 54"
Генерален пласман по етапа 8
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)     Астана 33ч 48' 52"
2   Јакоб Фуглсанг (ДАН)   Астана + 1' 44"
3   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 1' 58"
4   Михал Квјатковски (ПОЛ)   Омега Парма-Квик Степ + 2' 26"
5   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 2' 27"
6   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 2' 34"
7   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 39"
8   Руј Кошта (ПОР) Лампре-Мерида + 2' 52"
9   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 3' 02"
10   Јурген ван ден Брук (БЕЛ) Лото-Белисол + 3' 02"

Етапа 9Уреди

13 јули 2014 — Жерарме до Милуз, 170 км[13]
Резултат од етапа 9
Возач Екипа Време
1   Тони Мартин (ГЕР) Омега Парма-Квик Степ 4ч 09' 34"
2   Фабијан Канчелара (ШВА) Трек Фактори Рејсинг + 2' 45"
3   Грег ван Авермет (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 2' 45"
4   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Шимано + 2' 45"
5   Матео Монтагути (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 45"
6   Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим + 2' 45"
7   Стевен Краусвејк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 2' 45"
8   Микаел Шерел (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 45"
9   Брис Феји (ФРА) Бретањ-Сеше анвиронман + 2' 45"
10   Тијаго Машадо (ПОР) Тим НетАп-Ендура + 2' 45"
Генерален пласман по етапа 9
Возач Екипа Време
1   Тони Галопен (ФРА)   Лото-Белисол 38ч 04' 38"
2   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана + 1' 34"
3   Тијаго Машадо (ПОР) Тим НетАп-Ендура + 2' 40"
4   Јакоб Фуглсанг (ДАН)   Астана + 3' 18"
5   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 3' 32"
6   Михал Квјатковски (ПОЛ)   Омега Парма-Квик Степ + 4' 00"
7   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 4' 01"
8   Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 4' 07"
9   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 4' 08"
10   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 4' 13"

Етапа 10Уреди

14 јули 2014 — Милуз до Планш де Бел Фил, 161,5 км[14]
Резултат од етапа 10
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 4ч 27' 26"
2   Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 15"
3   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 20"
4   Жан Кристоф Перо (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 20"
5   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 22"
6   Тиџеј ван Гардерен (САД) БМЦ Рејсинг Тим + 22"
7   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 25"
8   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 50"
9   Хоаким Родригез (ШПА) Катјуша + 52"
10   Микел Ниеве (ШПА) Тим Скај + 54"
Генерален пласман по етапа 10
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 42ч 33' 38
2   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 2' 23"
3   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 2' 47"
4   Ромен Барде (ФРА)     Аг2р-Ла Мондијал + 3' 01"
5   Тони Галопен (ФРА) Лото-Белисол + 3' 12"
6   Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 3' 47"
7   Тиџеј ван Гардерен (САД) БМЦ Рејсинг Тим + 3' 56"
8   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 3' 57"
9   Руј Кошта (ПОР) Лампре-Мерида + 3' 58"
10   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 4' 08"

Етапа 11Уреди

16 јули 2014 — Безансон до Ојона, 187,5 км[15]
Резултат од етапа 11
Возач Екипа Време
1   Тони Галопен (ФРА) Лото-Белисол 4ч 25' 45"
2   Џон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Шимано и.в.
3   Матео Трентин (ИТА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
4   Даниеле Бенати (ИТА) Тинкоф-Саксо и.в.
5   Сајмон Геранс (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
6   Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим и.в.
7   Грег ван Авермет (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим и.в.
8   Самуел Димулен (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал и.в.
9   Петер Саган (СВК)   Канондејл и.в.
10   Кевин Реза (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
Генерален пласман по етапа 11
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 46ч 59' 23
2   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 2' 23"
3   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 2' 47"
4   Ромен Барде (ФРА)     Аг2р-Ла Мондијал + 3' 01"
5   Тони Галопен (ФРА) Лото-Белисол + 3' 12"
6   Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 3' 47"
7   Тиџеј ван Гардерен (САД) БМЦ Рејсинг Тим + 3' 56"
8   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 3' 57"
9   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 4' 08"
10   Јурген ван ден Брук (БЕЛ) Лото-Белисол + 4' 18"

НаводиУреди

 1. „Тур де Франс: Јоркшир домаќин на почетокот на трката во 2014 година“. BBC News. конс. 14 декември 2012. 
 2. „Јоркшир старт на трката во 2014, во Лондон етапа“. 
 3. „Tour de France 2014: Yorkshire, Olympic Park, Mall feature“. BBC News. конс. 17 јануари 2013. 
 4. „Тур де Јоркшир“. BBC News. 5 јули 2014. конс. 6 јули 2014. 
 5. „Етапа 1: Лидс до Харогејт“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. конс. 5 јули 2014. 
 6. „Етапа 2: Јорк до Шефилд“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. конс. 6 јули 2014. 
 7. „Етапа 3: Кембриџ до Лондон“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. конс. 6 јули 2014. 
 8. „Етапа 4: Турке Париз Плаж до Лил“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. конс. 7 јули 2014. 
 9. „Етапа 5: Ипр до Аренберг“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. конс. 8 јули 2014. 
 10. „Етапа 6: Арас до Ремс“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. конс. 8 јули 2014. 
 11. „Етапа 7: Еперне до Нанси“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. конс. 8 јули 2014. 
 12. „Етапа 8: Томблен до Жерарме“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. конс. 8 јули 2014. 
 13. „Етапа 9: Жерарме до Милуз“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. конс. 8 јули 2014. 
 14. „Етапа 10: Милуз до Планш де Бел Фил“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. конс. 8 јули 2014. 
 15. „Етапа 11: Безансон до Ојона“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. конс. 8 јули 2014.