Кофидис (велосипедска екипа)

француска велосипедска трка

Кофидис Солисјон Креди (француски: Cofidis Solutions Crédits; кратенка: COF) — француска професионална друмска велосипедска екипа, спонзорирана од компанија за позајмување пари, Кофидис. Започнала во 1996 година од Сирил Гимар, поранешниот менаџер на Бернар Ино, Грег Лемонд и Лорен Фињон на екипата Рено-Елф-Житан во 1980-тите години. Спонзорот на екипата била поддржана и покрај постојаните проблеми како и допинг-скандалите. Откако била дел од UCI ProTour во првите пет сезони на ProTour, додека од 2010 година настапува како професионална континентална екипа.

Кофидис Солисјон Креди
Cofidis (cycling team) logo.jpg
Инфомации за тимот
UCI кодCOF
ЛоциранФранција
Основан1997 (1997)
СтатусПрофесионална континентална
ВелосипедиОрбеа
Клучни кадри
Извршен директорИвон Санкер
Историја на тимското име
1997–денес Кофидис
Дрес на Кофидис (велосипедска екипа)

Дрес

Состав на екипатаУреди

2020Уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Пит Алегерт 20 јануари 1995Спорт Вландерен-Балоас (2019)
  Фернандо Барсело 6 јануари 1996Еускади Баскија-Муријас (2019)
  Натнаел Беране 5 јануари 1991Дименжн Дата (2018)
  Димитри Клајс 18 јуни 1987Ванти-Груп Гобер (2016)
  Симоне Консони 12 септември 1994ОАЕ Емирати (2019)
  Никола Еде 2 декември 1987Véranda Rideau-Super U (2010)
  Еди Фине 20 ноември 1997VC Villefranche Beaujolais (2019)
  Нејтан Хас 12 март 1989Катјуша-Алпесин (2019)
  Јеспер Хансен  23 октомври 1990Астана (2018)
  Хесус Ерада 26 јули 1990Мовистар (2017)
  Хосе Ерада 1 октомври 1985Мовистар (2017)
  Виктор Лафе 17 јануари 1996Bourg Ain Cyclisme (2018)
  Кристоф Лапорт 11 декември 1992AVC Aix-en-Provence (2013)
  Матијас ле Тирнје 14 март 1995Océane Top 16 (2016)
  Сирил Лемоан 3 март 1983Sojasun (2013)
  Гијом Мартен 9 јуни 1993Ванти-Гобер (2019)
  Луис Анхел Мате 23 март 1984Дрон Хопер-Андрони Џокатоли (2010)
  Марко Матис 7 април 1994Катјуша-Алпесин (2018)
  Емануел Морин 13 март 1995Sojasun espoir-ACNC (2018)
  Антони Перез 22 април 1991AVC Aix-en-Provence (2015)
  Пјер Лик Перишон 4 јануари 1987Фортунео-Самсик (2018)
  Стефан Росето 6 април 1987Saint Michel-Mavic-Auber 93 (2014)
  Фабио Сабатини 18 февруари 1985Декојнинк-Квик Степ (2019)
  Дамјен Тузе 7 јули 1996Saint Michel-Mavic-Auber 93 (2018)
  Кенет Ванбилсен 1 јуни 1990Топспорт Вландерен-Балоас (2014)
  Жилиен Вермот 26 јули 1989Дименжн Дата (2019)
  Атилио Вивијани 18 октомври 1996MG.K Vis Colors For Peace (2019)
  Елија Вивијани 7 февруари 1989Декојнинк-Квик Степ (2019)
  Никола Продом  (1 авг–31 дек, стажант)1 февруари 1997AG2R Citroën U23 Team (2019)
  Енрико Цанончело  (1 авг–31 дек, стажант)2 август 1997Zalf Euromobil Fior (2020)
Извор: UCI

2019Уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Дарвин Атапума 15 јануари 1988ОАЕ Емирати (2018)
  Натнаел Беране 5 јануари 1991Дименжн Дата (2018)
  Насер Бухани 25 јули 1990Групама-ФДЖ (2014)
  Рајане Бухани 24 февруари 1996Klein Constantia (2015)
  Лоик Шету 23 септември 1992GSC Blagnac Vélo Sport 31 (2014)
  Димитри Клајс 18 јуни 1987Ванти-Груп Гобер (2016)
  Никола Еде 2 декември 1987Véranda Rideau-Super U (2010)
  Филипо Фортин 1 февруари 1989Felbermayr Simplon Wels (2018)
  Јеспер Хансен  23 октомври 1990Астана (2018)
  Хесус Ерада 26 јули 1990Мовистар (2017)
  Хосе Ерада 1 октомври 1985Мовистар (2017)
  Иго Хофстетер 13 февруари 1994CC Étupes (2015)
  Виктор Лафе 17 јануари 1996Bourg Ain Cyclisme (2018)
  Кристоф Лапорт 11 декември 1992AVC Aix-en-Provence (2013)
  Матијас ле Тирнје 14 март 1995Océane Top 16 (2016)
  Сирил Лемоан 3 март 1983Sojasun (2013)
  Луис Анхел Мате 23 март 1984Дрон Хопер-Андрони Џокатоли (2010)
  Марко Матис 7 април 1994Катјуша-Алпесин (2018)
  Емануел Морин 13 март 1995Sojasun espoir-ACNC (2018)
  Антони Перез 22 април 1991AVC Aix-en-Provence (2015)
  Пјер Лик Перишон 4 јануари 1987Фортунео-Самсик (2018)
  Стефан Росето 6 април 1987Saint Michel-Mavic-Auber 93 (2014)
  Жилјен Симон 4 октомври 1985Sojasun (2013)
  Жофре Суп 22 март 1988Групама-ФДЖ (2014)
  Дамјен Тузе 7 јули 1996Saint Michel-Mavic-Auber 93 (2018)
  Берт ван Лерберге 29 септември 1992Спорт Вландерен-Балоас (2017)
  Кенет Ванбилсен 1 јуни 1990Топспорт Вландерен-Балоас (2014)
  Зико Вејтенс 29 септември 1991Верандас Вилемс-Крелан (2018)
Извор: UCI

2018Уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Гијом Бонафон 23 јуни 1987АГ2Р Ла Мондијал (2016)
  Насер Бухани 25 јули 1990Групама-ФДЖ (2014)
  Рајане Бухани 24 февруари 1996Klein Constantia (2015)
  Лоик Шету 23 септември 1992GSC Blagnac Vélo Sport 31 (2014)
  Димитри Клајс 18 јуни 1987Ванти-Груп Гобер (2016)
  Никола Еде 2 декември 1987Véranda Rideau-Super U (2010)
  Доријан Годон 25 мај 1996Vulco-VC Vaulx-en-Velin (2016)
  Хесус Ерада 26 јули 1990Мовистар (2017)
  Хосе Ерада 1 октомври 1985Мовистар (2017)
  Иго Хофстетер 13 февруари 1994CC Étupes (2015)
  Кристоф Лапорт 11 декември 1992AVC Aix-en-Provence (2013)
  Сирил Лемоан 3 март 1983Sojasun (2013)
  Матијас ле Тирнје 14 март 1995Océane Top 16 (2016)
  Луис Анхел Мате 23 март 1984Дрон Хопер-Андрони Џокатоли (2010)
  Даниел Наваро 18 јули 1983Тинкоф-Саксо (2012)
  Антони Перез 22 април 1991AVC Aix-en-Provence (2015)
  Стефан Росето 6 април 1987Saint Michel-Mavic-Auber 93 (2014)
  Жилјен Симон 4 октомври 1985Sojasun (2013)
  Жофре Суп 22 март 1988Групама-ФДЖ (2014)
  Антони Тиржис 16 мај 1994CC Nogent-sur-Oise (2014)
  Жими Тиржис 10 август 1991Go Sport–Roubaix–Lille Métropole (2016)
  Берт ван Лерберге 29 септември 1992Спорт Вландерен-Балоас (2017)
  Михаел ван Стејен 13 август 1988Топспорт Вландерен-Балоас (2014)
  Кенет Ванбилсен 1 јуни 1990Топспорт Вландерен-Балоас (2014)
  Виктор Лафе  (1 авг–31 дек)17 јануари 1996Bourg Ain Cyclisme (2017)
  Даниел Теклехајманот 10 ноември 1988Дименжн Дата (2017)
Извор: UCI

2017Уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Јоан Баго 6 септември 1987Делко (2010)
  Гијом Бонафон 23 јуни 1987АГ2Р Ла Мондијал (2016)
  Насер Бухани 25 јули 1990Групама-ФДЖ (2014)
  Рајане Бухани 24 февруари 1996Klein Constantia (2015)
  Лоик Шету 23 септември 1992GSC Blagnac Vélo Sport 31 (2014)
  Димитри Клајс 18 јуни 1987Ванти-Груп Гобер (2016)
  Жером Кузен 5 јуни 1989ТоталЕнержи (2015)
  Никола Еде 2 декември 1987Véranda Rideau-Super U (2010)
  Доријан Годон 25 мај 1996Vulco-VC Vaulx-en-Velin (2016)
  Иго Хофстетер 13 февруари 1994CC Étupes (2015)
  Кристоф Лапорт 11 декември 1992AVC Aix-en-Provence (2013)
  Матијас ле Тирнје 14 март 1995Océane Top 16 (2016)
  Сирил Лемоан 3 март 1983Sojasun (2013)
  Луис Анхел Мате 23 март 1984Дрон Хопер-Андрони Џокатоли (2010)
  Даниел Наваро 18 јули 1983Тинкоф-Саксо (2012)
  Антони Перез 22 април 1991AVC Aix-en-Provence (2015)
  Стефан Росето 6 април 1987Saint Michel-Mavic-Auber 93 (2014)
  Флоријан Сенешал 10 јули 1993Klein Constantia (2013)
  Жилјен Симон 4 октомври 1985Sojasun (2013)
  Жофре Суп 22 март 1988Групама-ФДЖ (2014)
  Антони Тиржис 16 мај 1994CC Nogent-sur-Oise (2014)
  Жими Тиржис 10 август 1991Go Sport–Roubaix–Lille Métropole (2016)
  Јонас Вангенехтен 16 септември 1986ИАМ (2016)
  Михаел ван Стејен 13 август 1988Топспорт Вландерен-Балоас (2014)
  Кенет Ванбилсен 1 јуни 1990Топспорт Вландерен-Балоас (2014)
  Клеман Вентурини  (1 јан–1 јан)16 октомври 1993Vulco-VC Vaulx-en-Velin (2013)
  Фернандо Барсело  (1 авг–31 дек, стажант)6 јануари 1996Polartec-Fundación Alberto Contador (2016)
  Виктор Лафе  (1 авг–31 дек, стажант)17 јануари 1996AG2R Citroën U23 Team (2016)
  Танги Тиржис  (1 авг–31 дек, стажант)16 мај 1998
Извор: UCI

2015Уреди

Велосипедист Датум на раѓање
  Јонас Алстранд (ШВЕ) 16 февруари 1990 (1990-02-16) (33 г.)
  Ромен Арди (ФРА) 24 август 1988 (1988-08-24) (34 г.)
  Јоан Бажо (ФРА) 6 септември 1987 (1987-09-06) (35 г.)
  Насер Буани (ФРА) 25 јули 1990 (1990-07-25) (32 г.)
  Кенет Ванбилсен (БЕЛ) 1 јуни 1990 (1990-06-01) (32 г.)
  Михаел ван Стејен (БЕЛ) 13 август 1988 (1988-08-13) (34 г.)
  Клемен Вентурини (ФРА) 16 октомври 1993 (1993-10-16) (29 г.)
  Луј Верхелст (БЕЛ) 28 август 1990 (1990-08-28) (32 г.)
  Никола Еде (ФРА) 2 декември 1987 (1987-12-02) (35 г.)
  Ромен Зингл (БЕЛ) 29 јануари 1987 (1987-01-29) (36 г.)
  Герт Јегјар (ЕСТ) 9 јули 1987 (1987-07-09) (35 г.)
  Кристоф Лапорт (ФРА) 11 декември 1992 (1992-12-11) (30 г.)
  Сирил Лемоан (ФРА) 3 март 1983 (1983-03-03) (40 г.)
Велосипедист Датум на раѓање
  Луис Анхел Мате (ШПА) 23 март 1984 (1984-03-23) (39 г.)
  Руди Молар (ФРА) 17 септември 1989 (1989-09-17) (33 г.)
  Даниел Наваро (ШПА) 8 јули 1983 (1983-07-08) (39 г.)
  Адријан Пети (ФРА) 26 септември 1990 (1990-09-26) (32 г.)
  Доминик Ролен (КАН) 29 октомври 1982 (1982-10-29) (40 г.)
  Стефан Росето (ФРА) 6 април 1987 (1987-04-06) (36 г.)
  Флоријан Сенешал (ФРА) 10 јули 1993 (1993-07-10) (29 г.)
  Жилјен Симон (ФРА) 4 октомври 1985 (1985-10-04) (37 г.)
  Жофре Суп (ФРА) 22 март 1988 (1988-03-22) (35 г.)
  Антони Тиржис (ФРА) 16 мај 1994 (1994-05-16) (29 г.)
  Стив Шенел (ФРА) 6 септември 1983 (1983-09-06) (39 г.)
  Лоак Шету (ФРА) 23 септември 1992 (1992-09-23) (30 г.)

Надворешни врскиУреди