Тур де Франс 2014 - етапа 12 до етапа 21

список на статии на Викимедија

Тур де Франс 2014 — 101. издание на трката, една од трите големи трки во велосипедизмот. Настапиле 22 екипи. Трката започнала во Јоркшир, Англија на 5 јули и традиционално завршила на Шанзелизе во Париз на 27 јули.[1][2][3] Првите две етапи, во Јоркшир, биле неслужбено наречени „Тур де Јоркшир“ (Le Tour de Yorkshire).[4]

Рута на Тур де Франс 2014

Етапа 12 уреди

17 јули 2014 — Бург ан Брес до Сент Етјен, 185,5 км[5]
Резултат од етапа 12
Возач Екипа Време
1   Александер Кристоф (НОР) Катјуша 4ч 32' 11"
2   Петер Саган (СВК)   Канондејл и.в.
3   Арно Демар (ФРА) FDJ.fr и.в.
4   Михаел Албасини (ШВА) Орика-ГринЕЏ и.в.
5   Рамунас Навардаускас (ЛИТ) Гармин-Шарп и.в.
6   Даниеле Бенати (ИТА) Тинкоф-Саксо и.в.
7   Бријан Кокар (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
8   Даниел Ос (ИТА) Ванти-Груп Гобер и.в.
9   Самуел Димулен (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал и.в.
10   Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим и.в.
Генерален пласман по етапа 12
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 51ч 31' 34
2   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 2' 23"
3   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 2' 47"
4   Ромен Барде (ФРА)     Аг2р-Ла Мондијал + 3' 01"
5   Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 3' 47"
6   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 3' 56"
7   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 3' 57"
8   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 4' 08"
9   Јурген ван ден Брук (БЕЛ) Лото-Белисол + 4' 18"
10   Јакоб Фуглсанг (ДАН) Астана + 4' 31"

Етапа 13 уреди

18 јули 2014 — Сент Етјен до Шанрус, 197,5 км[6]
Резултат од етапа 13
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 5ч 12' 29"
2   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 10"
3   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 11"
4   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 50"
5   Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 53"
6   Тиџеј ван Гардерен (USA) Ванти-Груп Гобер + 1' 23"
7   Ромен Барде (ФРА)     Аг2р-Ла Мондијал + 1' 23"
8   Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 36"
9   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 2' 09"
10   Френк Шлек (ЛУК) Трек Фактори Рејсинг + 2' 09"
Генерален пласман по етапа 13
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)     Астана 56ч 44' 03
2   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 3' 37"
3   Ромен Барде (ФРА)     Аг2р-Ла Мондијал + 4' 24"
4   Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 4' 40"
5   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 5' 19"
6   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 6' 06"
7   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 6' 17"
8   Јурген ван ден Брук (БЕЛ) Лото-Белисол + 6' 27"
9   Руј Кошта (ПОР) Лампре-Мерида + 8' 35"
10   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 8' 36"

Етапа 14 уреди

19 јули 2014 — Гренобл до Ризул, 177 км[7]
Резултат од етапа 14
Возач Екипа Време
1   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо 5ч 08' 27"
2   Винченцо Нибали (ИТА)     Астана + 24"
3   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 26"
4   Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 50"
5   Ромен Барде (ФРА)     Аг2р-Ла Мондијал + 50"
6   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 54"
7   Френк Шлек (ЛУК) Трек Фактори Рејсинг + 1' 01"
8   Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 07"
9   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 1' 20"
10   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 24"
Генерален пласман по етапа 14
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 61h 52' 54"
2   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 4' 37"
3   Ромен Барде (ФРА)     Аг2р-Ла Мондијал + 4' 50"
4   Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 5' 06"
5   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 5' 49"
6   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 6' 08"
7   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 8' 33"
8   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 9' 32"
9   Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 10' 01"
10   Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 10' 48"

Етапа 15 уреди

20 јули 2014 — Талар до Ним, 222 км[8]
Резултат од етапа 15
Возач Екипа Време
1   Александер Кристоф (НОР) Катјуша 4h 56' 43"
2   Хајнрих Хауслер (АВС) ИАМ Сајклинг и.в.
3   Петер Саган (СВК)   Канондејл и.в.
4   Андре Грајпел (ГЕР) Џајант-Шимано и.в.
5   Марк Реншо (АВС) Омега Парма-Квик Степ и.в.
6   Бријан Кокар (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
7   Рамунас Навардаускас (ЛИТ) Гармин-Шарп и.в.
8   Ромен Феји (ФРА) Бретањ-Сеше анвиронман и.в.
9   Михаел Албасини (ШВА) Орика-ГринЕЏ и.в.
10   Џек Бауер (НЗЛ) Гармин-Шарп и.в.
Генерален пласман по етапа 15
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 66ч 49' 37"
2   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 4' 37"
3   Ромен Барде (ФРА)     Аг2р-Ла Мондијал + 4' 50"
4   Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 5' 06"
5   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 5' 49"
6   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 6' 08"
7   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 8' 33"
8   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 9' 32"
9   Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 10' 01"
10   Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 10' 48"

Етапа 16 уреди

22 јули 2014 — Каркасон до Бањер де Лишон, 237,5 км[9]
Резултат од етапа 16Stage 16 Result
Возач Екипа Време
1   Мајкл Роџерс (АВС) Тинкоф-Саксо 6ч 07' 10"
2   Тома Веклер (ФРА) Тим Јуропкар + 9"
3   Васил Кириенка (БЛР) Тим Скај + 9"
4   Хосе Серпа (КОЛ) Лампре-Мерида + 9"
5   Сирил Готје (ФРА) Тим Јуропкар + 9"
6   Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 13"
7   Михал Квјатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 36"
8   Матео Монтагути (ИТА)   Аг2р-Ла Мондијал + 50"
9   Том-Јелте Слагтер (ХОЛ) Гармин-Шарп + 2' 11"
10   Тони Галопен (ФРА) Лото-Белисол + 2' 11"
Генерален пласман по етапа 16
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 73ч 05' 19
2   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 4' 37"
3   Тибо Пино (ФРА)   FDJ.fr + 5' 06"
4   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 6' 08"
5   Ромен Барде (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 6' 40"
6   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 9' 25"
7   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 9' 32"
8   Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 11' 12"
9   Михал Квјатковски (ПОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 11' 28"
10   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 11' 33"

Етапа 17 уреди

23 јули 2014 — Сен Годан до Сен Лари Сулан, 124,5 км[10]
Резултат од етапа 17
Возач Екипа Време
1   Рафал Мајка (ПОЛ)   Тинкоф-Саксо 3ч 35' 23"
2   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим + 29"
3   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана + 46"
4   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 46"
5   Алесандро Де Марки (ИТА) Канондејл + 49"
6   Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 52"
7   Френк Шлек (ЛУК) Трек Фактори Рејсинг + 1' 12"
8   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 12"
9   Николас Роуш (ИРС) Тинкоф-Саксо + 1' 25"
10   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 35"
Генерален пласман по етапа 17
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 76ч 41' 28"
2   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 5' 26"
3   Тибо Пино (ФРА)   FDJ.fr + 6' 00"
4   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 6' 08"
5   Ромен Барде (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 7' 34"
6   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 10' 19"
7   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 11' 59"
8   Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 12' 16"
9   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 12' 40"
10   Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 13' 15"

Етапа 18 уреди

24 јули 2014 — По до Отакам, 145,5 км[11]
Резултат од етапа 18
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 4ч 04' 17"
2   Тибо Пино (ФРА)   FDJ.fr + 1' 10"
3   Рафал Мајка (ПОЛ)   Тинкоф-Саксо + 1' 12"
4   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 1' 15"
5   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 1' 15"
6   Ромен Барде (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 1' 53"
7   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 57"
8   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 1' 57"
9   Ајмар Зубелдија (ШПА) Трек Фактори Рејсинг + 1' 59"
10   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 59"
Генерален пласман по етапа 18
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 80ч 45' 45"
2   Тибо Пино (ФРА)   FDJ.fr + 7' 10"
3   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 7' 23"
4   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 7' 25"
5   Ромен Барде (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 9' 27"
6   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 11' 34"
7   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 13' 56"
8   Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 14' 15"
9   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 14' 37"
10   Ајмар Зубелдија (ШПА) Трек Фактори Рејсинг + 16' 25"

Етапа 19 уреди

25 јули 2014 — Моборже до Бержерак, 208,5 км[12]
Резултат од етапа 19
Возач Екипа Време
1   Рамунас Навардаускас (ЛИТ) Гармин-Шарп 4ч 43' 41"
2   Џон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Шимано + 7"
3   Александер Кристоф (НОР) Катјуша + 7"
4   Марк Реншо (АВС) Омега Парма-Квик Степ + 7"
5   Даниеле Бенати (ИТА) Тинкоф-Саксо + 7"
6   Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 7"
7   Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 7"
8   Жилјен Симон (ФРА) Кофидис + 7"
9   Сеп Ванмарке (БЕЛ) Белкин Про Сајклинг + 7"
10   Јирген Рулантс (БЕЛ) Лото-Белисол + 7"
Генерален пласман по етапа 19
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 85ч 29' 33"
2   Тибо Пино (ФРА)   FDJ.fr + 7' 10"
3   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 7' 23"
4   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 7' 25"
5   Ромен Барде (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 9' 27"
6   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 11' 34"
7   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 13' 56"
8   Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 14' 15"
9   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 14' 37"
10   Ајмар Зубелдија (ШПА) Трек Фактори Рејсинг + 16' 25"

Етапа 20 уреди

26 јули 2014 — Бержерак до Периге, 54 км (поединечен хронометар)[13]
Резултат од етапа 20
Возач Екипа Време
1   Тони Мартин (ГЕР) Омега Парма-Квик Степ 1ч 06' 21"
2   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Шимано + 1' 39"
3   Јан Барта (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 1' 47"
4   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана + 1' 58"
5   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 2' 02"
6   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 2' 08"
7   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 2' 27"
8   Силвен Шаванел (ФРА) ИАМ Сајклинг + 2' 36"
9   Маркел Иризар (ШПА) Трек Фактори Рејсинг + 2' 39"
10   Даниел Ос (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 2' 58"
Генерален пласман по етапа 20
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 86ч 37' 52"
2   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 7' 52"
3   Тибо Пино (ФРА)   FDJ.fr + 8' 24"
4   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 9' 55"
5   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 11' 44"
6   Ромен Барде (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 11' 46"
7   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 14' 41"
8   Ајмар Зубелдија (ШПА) Трек Фактори Рејсинг + 18' 12"
9   Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 18' 20"
10   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 21' 24"

Етапа 21 уреди

27 јули 2014 — Еври до Париз Шанзелизе, 137,5 км[14]
Резултат од етапа 21
Возач Екипа Време
1   Марсел Кител (ГЕР) Џајант-Шимано 3ч 20' 50"
2   Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
3   Рамунас Навардаускас (ЛИТ) Гармин-Шарп и.в.
4   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Белисол и.в.
5   Марк Реншо (АВС) Омега Парма-Квик Степ и.в.
6   Бернхард Ајзел (АВТ) Тим Скај и.в.
7   Бријан Кокар (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
8   Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
9   Петер Саган (СВК)   Канондејл и.в.
10   Ромен Феји (ФРА) Бретањ-Сеше анвиронман и.в.
Генерален пласман по етапа 21
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 89ч 59' 06"
2   Жан Кристоф Перо (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 7' 37"
3   Тибо Пино (ФРА)   FDJ.fr + 8' 15"
4   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 9' 40"
5   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 11' 24"
6   Ромен Барде (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 11' 26"
7   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 14' 32"
8   Ајмар Зубелдија (ШПА) Трек Фактори Рејсинг + 17' 57"
9   Лауренс тен Дам (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 18' 11"
10   Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 21' 15"

Наводи уреди

 1. „Тур де Франс: Јоркшир домаќин на почетокот на трката во 2014 година“. BBC News. Посетено на 14 декември 2012.
 2. „Јоркшир старт на трката во 2014, во Лондон етапа“.
 3. „[[Тур де Франс]]2014: Yorkshire, Olympic Park, Mall feature“. BBC News. Посетено на 17 јануари 2013. URL–wikilink conflict (help)
 4. „Тур де Јоркшир“. BBC News. 5 јули 2014. Посетено на 6 јули 2014.
 5. „Етапа 12: Бург ан Брес до Сент Етјен“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 9 јули 2014.
 6. „Етапа 13: Сент Етјен до Шанрус“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 9 јули 2014.
 7. „Етапа 14: Гренобл до Ризул“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 9 јули 2014.
 8. „Етапа 15: Талар до Ним“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 9 јули 2014.
 9. „Етапа 16: Каркасон до Бањер де Лишон“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 9 јули 2014.
 10. „Етапа 17: Сен Годан до Сен Лари Сулан“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 9 јули 2014.
 11. „Етапа 18: По до Хотакам“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 9 јули 2014.
 12. „Етапа 19: Моборже до Бержерак“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 9 јули 2014.
 13. „Етапа 20: Бержерак до Периге“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 9 јули 2014.
 14. „Етапа 21: Еври до Париз Шанзелизе“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 9 јули 2014.