Инеос Гренадиерс

британска велосипедска екипа

Тим Инеос (кратенка според UCI: INS; во периодот 2010-2019 позната како Тим Скај) — британска професионална друмска велосипедска екипа, која настапува во Светската турнеја. Екипата има седиште во Манчестер, Англија, со логистичка база во Белгија и оперативна база во Италија.[1] Екипата е предводена од поранешниот директор на британската велосипедска федерација, Дејв Брејлсфорд.

Тим Инеос
Инфомации за тимот
UCI кодINS
ЛоциранВелика Британија
Основан2009 (2009)
СтатусUCI World Tour екипа
ВелосипедиПинарело
Клучни кадри
Извршен директорДејв Брејлсфорд
Историја на тимското име
2010
2011–2013
2014-2019
2019-
Скај Профешанл Сајклинг
Скај Просајклинг
Тим Скај
Тим Инеос

Целта на Тим Скај била „да победат на Тур де Франс за пет години“ откако ги исполниле првичните очекувања од 2010 година и целта „да го создадат првиот британски победник на Тур де Франс за пет години“.[2] Скај ја постигнала првичната цел од 2010 во 2012 година кога Бредли Вигинс победил на Тур де Франс 2012, станувајќи првиот британски победник во историјата, додека сонародникот Крис Фрум завршил како второпласиран.[3] Подоцна, Фрум победил на Тур де Франс 2013, така што ја постигнале целта на Тим Скај двапати, за време на првичниот одреден временски период.

Состав на екипата уреди

2015 уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Ијан Босвел 7 февруари 1991
  Филип Дејгнан 7 септември 1983ЈунајтедХелткеар (2013)
  Нејтан Ирл 4 јуни 1988Team BridgeLane (2013)
  Бернхард Ајзел 17 февруари 1981HTC-Highroad (2011)
  Ендру Фен 1 јули 1990Судал Квик-Степ (2014)
  Крис Фрум 20 мај 1985Barloworld (2009)
  Себастијан Енао 5 август 1993Equipo de ciclismo Coldeportes Zenú (2013)
  Серхио Енао 10 декември 1987Orgullo Antioqueño (2011)
  Питер Кенох 15 јуни 1989Team Inspired (2009)
  Васил Кириенка 28 јуни 1981Мовистар (2012)
  Кристијан Кнес 5 март 1981Milram (2010)
  Леополд Кениг 15 ноември 1987Тим НетАп-Ендура (2014)
  Давид Лопес  13 мај 1981Мовистар (2012)
  Микел Ниеве 26 мај 1984Euskaltel-Euskadi (2013)
  Ларс Петер Нордхауг 14 мај 1984Белкин (2014)
  Дени Пејт 23 март 1979HTC-Highroad (2011)
  Ваут Пулс 1 октомври 1987Судал Квик-Степ (2014)
  Ричи Порт 30 јануари 1985Тинкоф-Саксо (2011)
  Салваторе Пучо 31 август 1989
  Николас Роуш 3 јули 1984Тинкоф-Саксо (2014)
  Лук Роу 10 март 1990Team Inspired (2011)
  Канстанцин Сивцов 9 август 1982HTC-Highroad (2011)
  Ијан Станард 25 мај 1987Вини Забу (2009)
  Кристофер Сатон  10 септември 1984ЕФ Едукејшн-ИзиПост (2009)
  Бен Свифт 5 ноември 1987Катјуша (2009)
  Герајнт Томас 25 мај 1986Barloworld (2009)
  Елија Вивијани 7 февруари 1989Cannondale Pro Cycling Team (2014)
  Бредли Вигинс  (1 јан–29 апр)28 април 1980ЕФ Едукејшн-ИзиПост (2009)
  Хавиер Зандио 17 март 1977Мовистар (2010)
  Тео Гејган Харт  (1 авг–31 дек, стажант)30 март 1995Хагенс Берман-Аксеон (2015)
  Алекс Питерс  (1 авг–31 дек, стажант)31 март 1994Madison Genesis (2014)
Извор: UCI

Фуснота: Ијан Босвел 

2016 уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Ијан Босвел 7 февруари 1991
  Филип Дејгнан 7 септември 1983ЈунајтедХелткеар (2013)
  Ендру Фен 1 јули 1990Судал Квик-Степ (2014)
  Крис Фрум 20 мај 1985Barloworld (2009)
  Михал Голаш 29 април 1984Етикс-Квик Степ (2015)
  Себастијан Енао 5 август 1993Equipo de ciclismo Coldeportes Zenú (2013)
  Серхио Енао 10 декември 1987Orgullo Antioqueño (2011)
  Бењат Инчаусти 20 март 1986Мовистар (2015)
  Питер Кенох 15 јуни 1989Team Inspired (2009)
  Васил Кириенка 28 јуни 1981Мовистар (2012)
  Кристијан Кнес 5 март 1981Milram (2010)
  Леополд Кениг 15 ноември 1987Тим НетАп-Ендура (2014)
  Михал Квјатковски 2 јуни 1990Етикс-Квик Степ (2015)
  Микел Ланда 13 декември 1989Астана (2015)
  Давид Лопес  13 мај 1981Мовистар (2012)
  Џани Москон 20 април 1994Zalf Euromobil Fior (2015)
  Микел Ниеве 26 мај 1984Euskaltel-Euskadi (2013)
  Ларс Петер Нордхауг 14 мај 1984Белкин (2014)
  Алекс Питерс 31 март 1994SEG Racing Academy (2015)
  Ваут Пулс 1 октомври 1987Судал Квик-Степ (2014)
  Салваторе Пучо 31 август 1989
  Николас Роуш 3 јули 1984Тинкоф-Саксо (2014)
  Лук Роу 10 март 1990Team Inspired (2011)
  Ијан Станард 25 мај 1987Вини Забу (2009)
  Бен Свифт 5 ноември 1987Катјуша (2009)
  Герајнт Томас 25 мај 1986Barloworld (2009)
  Дани ван Попел 26 јули 1993Трек Фактори Рејсинг (2015)
  Елија Вивијани 7 февруари 1989Cannondale Pro Cycling Team (2014)
  Хавиер Зандио 17 март 1977Мовистар (2010)
  Овен Дул  (1 авг–31 дек, стажант)2 мај 1993Wiggins (2016)
Извор: UCI

Фуснота: Ијан Босвел 

2017 уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Ијан Босвел 7 февруари 1991
  Филип Дејгнан 7 септември 1983ЈунајтедХелткеар (2013)
  Џонатан Дибен 12 февруари 1994Wiggins (2016)
  Овен Дул 2 мај 1993Wiggins (2016)
  Кени Елисонд 22 јули 1991ФДЖ (2016)
  Крис Фрум 20 мај 1985Barloworld (2009)
  Тео Гејган Харт 30 март 1995Хагенс Берман-Аксеон (2016)
  Михал Голаш 29 април 1984Етикс-Квик Степ (2015)
  Себастијан Енао 5 август 1993Equipo de ciclismo Coldeportes Zenú (2013)
  Серхио Енао 10 декември 1987Orgullo Antioqueño (2011)
  Бењат Инчаусти 20 март 1986Мовистар (2015)
  Питер Кенох 15 јуни 1989Team Inspired (2009)
  Васил Кириенка 28 јуни 1981Мовистар (2012)
  Кристијан Кнес 5 март 1981Milram (2010)
  Михал Квјатковски 2 јуни 1990Етикс-Квик Степ (2015)
  Микел Ланда 13 декември 1989Астана (2015)
  Давид Лопес  13 мај 1981Мовистар (2012)
  Џани Москон 20 април 1994Zalf Euromobil Fior (2015)
  Микел Ниеве 26 мај 1984Euskaltel-Euskadi (2013)
  Ваут Пулс 1 октомври 1987Судал Квик-Степ (2014)
  Салваторе Пучо 31 август 1989
  Диего Роза  27 март 1989Астана (2016)
  Лук Роу 10 март 1990Team Inspired (2011)
  Ијан Станард 25 мај 1987Вини Забу (2009)
  Герајнт Томас 25 мај 1986Barloworld (2009)
  Дани ван Попел 26 јули 1993Трек Фактори Рејсинг (2015)
  Елија Вивијани 7 февруари 1989Cannondale Pro Cycling Team (2014)
  Лукаш Вишњовски 7 декември 1991Етикс-Квик Степ (2016)
Извор: UCI

Фуснота: Ијан Босвел 

2018 уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Еган Бернал 13 јануари 1997
  Џонатан Кастровјехо 27 април 1987Мовистар (2017)
  Давид де ла Крус 6 мај 1989Квик-Степ Флорс (2017)
  Филип Дејгнан 7 септември 1983ЈунајтедХелткеар (2013)
  Џонатан Дибен 12 февруари 1994Wiggins (2016)
  Овен Дул 2 мај 1993Wiggins (2016)
  Кени Елисонд 22 јули 1991ФДЖ (2016)
  Крис Фрум 20 мај 1985Barloworld (2009)
  Тео Гејган Харт 30 март 1995Хагенс Берман-Аксеон (2016)
  Михал Голаш 29 април 1984Етикс-Квик Степ (2015)
  Кристофер Халворсен 13 април 1996Joker Fuel of Norway (2017)
  Себастијан Енао 5 август 1993Equipo de ciclismo Coldeportes Zenú (2013)
  Серхио Енао 10 декември 1987Orgullo Antioqueño (2011)
  Бењат Инчаусти 20 март 1986Мовистар (2015)
  Васил Кириенка 28 јуни 1981Мовистар (2012)
  Кристијан Кнес 5 март 1981Milram (2010)
  Михал Квјатковски 2 јуни 1990Етикс-Квик Степ (2015)
  Крис Лолес 4 ноември 1995Хагенс Берман-Аксеон (2017)
  Давид Лопес  13 мај 1981Мовистар (2012)
  Џани Москон 20 април 1994Zalf Euromobil Fior (2015)
  Ваут Пулс 1 октомври 1987Судал Квик-Степ (2014)
  Салваторе Пучо 31 август 1989
  Диего Роза  27 март 1989Астана (2016)
  Лук Роу 10 март 1990Team Inspired (2011)
  Павел Сиваков 11 јули 1997BMC Development (2017)
  Ијан Станард 25 мај 1987Вини Забу (2009)
  Герајнт Томас 25 мај 1986Barloworld (2009)
  Дилан ван Барле 21 мај 1992ЕФ Едукејшн-ИзиПост (2017)
  Лукаш Вишњовски 7 декември 1991Етикс-Квик Степ (2016)
  Леонардо Басо 25 декември 1993General Store-Essegibi-F.lli Curia (2017)
  Едвард Данбар  (13 сеп–31 дек)1 септември 1996Хагенс Берман-Аксеон (2017)
Извор: UCI

Фуснота: Еган Бернал 

2019 уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Леонардо Басо 25 декември 1993
  Еган Бернал 13 јануари 1997Андрони Џокатоли (2017)
  Џонатан Кастровјехо 27 април 1987Мовистар (2017)
  Давид де ла Крус 6 мај 1989Квик-Степ Флорс (2017)
  Овен Дул 2 мај 1993Wiggins (2016)
  Едвард Данбар 1 септември 1996Аква Блу Спорт (2018)
  Кени Елисонд 22 јули 1991ФДЖ (2016)
  Крис Фрум 20 мај 1985Barloworld (2009)
  Филипо Гана 25 јули 1996ОАЕ Емирати (2018)
  Тео Гејган Харт 30 март 1995Хагенс Берман-Аксеон (2016)
  Михал Голаш 29 април 1984Етикс-Квик Степ (2015)
  Кристофер Халворсен 13 април 1996Joker Fuel of Norway (2017)
  Себастијан Енао 5 август 1993Equipo de ciclismo Coldeportes Zenú (2013)
  Васил Кириенка 28 јуни 1981Мовистар (2012)
  Кристијан Кнес 5 март 1981Milram (2010)
  Михал Квјатковски 2 јуни 1990Етикс-Квик Степ (2015)
  Крис Лолес 4 ноември 1995Хагенс Берман-Аксеон (2017)
  Џани Москон 20 април 1994Zalf Euromobil Fior (2015)
  Хонатан Нарваес 4 март 1997Квик-Степ Флорс (2018)
  Ваут Пулс 1 октомври 1987Судал Квик-Степ (2014)
  Салваторе Пучо 31 август 1989
  Диего Роза  27 март 1989Астана (2016)
  Лук Роу 10 март 1990Team Inspired (2011)
  Павел Сиваков 11 јули 1997BMC Development (2017)
  Иван Соса 31 октомври 1997Андрони Џокатоли-Сидермек (2018)
  Ијан Станард 25 мај 1987Вини Забу (2009)
  Бен Свифт 5 ноември 1987ОАЕ Емирати (2018)
  Герајнт Томас 25 мај 1986Barloworld (2009)
  Дилан ван Барле 21 мај 1992ЕФ Едукејшн-ИзиПост (2017)
Извор: UCI

Фуснота: Леонардо Басо 

2020 уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Леонардо Басо 25 декември 1993
  Еган Бернал 13 јануари 1997Андрони Џокатоли (2017)
  Ричард Карапас 29 мај 1993Мовистар (2019)
  Џонатан Кастровјехо 27 април 1987Мовистар (2017)
  Роан Денис 28 мај 1990Бахреин-Мерида (2019)
  Овен Дул 2 мај 1993Wiggins (2016)
  Едвард Данбар 1 септември 1996Аква Блу Спорт (2018)
  Крис Фрум 20 мај 1985Barloworld (2009)
  Филипо Гана 25 јули 1996ОАЕ Емирати (2018)
  Тео Гејган Харт 30 март 1995Хагенс Берман-Аксеон (2016)
  Михал Голаш 29 април 1984Етикс-Квик Степ (2015)
  Итан Хејтер 18 септември 1998VC Londres (2019)
  Себастијан Енао 5 август 1993Equipo de ciclismo Coldeportes Zenú (2013)
  Васил Кириенка  (1 јан–30 јан)28 јуни 1981Мовистар (2012)
  Кристијан Кнес 5 март 1981Milram (2010)
  Михал Квјатковски 2 јуни 1990Етикс-Квик Степ (2015)
  Крис Лолес 4 ноември 1995Хагенс Берман-Аксеон (2017)
  Џани Москон 20 април 1994Zalf Euromobil Fior (2015)
  Хонатан Нарваес 4 март 1997Квик-Степ Флорс (2018)
  Салваторе Пучо 31 август 1989
  Брандон Ривера 21 март 1996GW-Shimano (2019)
  Карлос Родригес 2 февруари 2001
  Лук Роу 10 март 1990Team Inspired (2011)
  Павел Сиваков 11 јули 1997BMC Development (2017)
  Иван Соса 31 октомври 1997Андрони Џокатоли-Сидермек (2018)
  Ијан Станард 25 мај 1987Вини Забу (2009)
  Бен Свифт 5 ноември 1987ОАЕ Емирати (2018)
  Герајнт Томас 25 мај 1986Barloworld (2009)
  Дилан ван Барле 21 мај 1992ЕФ Едукејшн-ИзиПост (2017)
  Камерон Вурф  (31 јан–31 дек)3 август 1983Cylance (2019)
  Андреј Амадор  (11 фев–31 дек)29 август 1986Мовистар (2020)
Извор: UCI

Фуснота: Леонардо Басо 

Наводи уреди

  1. Вилијам Фотерингем (2009-02-26). „Sky to sponsor British Tour de France team“. Лондон: The Guardian.
  2. „Тим Скај: Метеорски подем до успех за само две години“. The Independent. 22 јули 2012. Посетено на 4 февруари 2013.
  3. „Претставување на Тим Скај — Професионална британска друмска велосипедска екипа“. BSkyB. 26 февруари 2009. Архивирано од изворникот на 2011-07-16. Посетено на 2015-01-07.

Надворешни врски уреди