Џамбо-Висма

холандска велосипедска екипа

Лото НЛ-Џамбо — професионална велосипедска друмска екипа, наследник на поранешниот Рабобанк. Екипата се состои од три дела: екипа во Светската турнеја, континентална (развојна екипа која настапува во Европската турнеја) и екипа во велокрос.

Тим Лото НЛ-Џамбо
Инфомации за тимот
ЛоциранХоландија
Основан1984 (1984)
СтатусUCI World Tour екипа
ВелосипедиКолнаго (1984–2008)
Џајант (2009–2013)
Бјанки (2014–)
Клучни кадри
Извршен директорРихард Плуге
Историја на тимското име
 • 1984–1986
 • 1987–1989
 • 1990–1992
 • 1993–1994
 • 1995
 • 1996–2012
 • 2013
 • 2013–2014
 • 2015-
 • Квантум-Декосол
 • Суперконфекс-Јоко
 • Баклер-Колнаго
 • Вордперфект
 • Новел
 • Рабобанк
 • Бланко
 • Белкин
 • Тим Лото НЛ-Џамбо
Дрес на Џамбо-Висма
Дрес на Џамбо-Висма

Дрес

Велосипедската екипа била основана во 1984 година под името Квантум, основана околу Јан Рас, со велосипедисти главно од велосипедската екипа ТИ-Рали.[1] Со Рас како спортски директор од 1985 година натаму, главниот спонзор бил наследен од Суперконфекс, Баклер, Вордперфект и Новел, соодветно, пред Рас да потпише договор со холандската банка Рабобанк во 1996 година. Од 1984 година, екипата настапува на секое издание на Тур де Франс[2] и од воведувањето на турнеите во 1998 година, екипата отсекогаш била во највисокото ниво.[3] Истрага од холандскиот весник de Volkskrant во 2012 година заклучила дека допингот бил во најмала мера толериран, од почетоците на екипата во 1996 година, па до 2007 година.[4] Рабобанк објавил во октомври 2012 година дека ќе стави крај на спонзорството во професионалниот велосипедизам, додека екипата објавила дека сака да продолжи како „без етикета“ под нова фондација која ќе биде основана.[5] На 13 декември 2012 година било објавено дека екипата ќе учествува во 2013 година под името Бланко, со намера да најде спонзор за 2014 година или да стави крај на екипата.[6] Подоцна, бил склучен договор со електронската компанија Белкин, која го презела спонзорството од Тур де Франс 2013 до крајот на 2015 година.[7]

Состав на екипата

уреди
Велосипедист Датум на раѓање
  Енрико Батаљин (ИТА) (1989-11-17)17 ноември 1989 (воз. 26)
  Кун Бауман (ХОЛ) (1988-04-04)4 април 1988 (воз. 27)
  Џорџ Бенет (АВС) (1990-04-07)7 април 1990 (воз. 25)
  Роберт Вагнер (ГЕР) (1983-04-17)17 април 1983 (воз. 32)
  Том Ван Асбрук (ХОЛ) (1990-04-19)19 април 1990 (воз. 25)
  Денис ван Винден (ХОЛ) (1987-12-02)2 декември 1987 (воз. 28)
  Јос ван Емден (ХОЛ) (1987-06-27)27 јуни 1987 (воз. 28)
  Сеп Ванмарке (БЕЛ) (1988-07-28)28 јули 1988 (воз. 27)
  Алексеј Вермелен (САД) (1994-12-16)16 декември 1994 (воз. 21)
  Мартен Винантс (БЕЛ) (1982-05-13)13 мај 1982 (воз. 33)
  Роберт Гесинк (ХОЛ) (1986-05-31)31 мај 1986 (воз. 29)
  Марк Гос (ХОЛ) (1990-11-30)30 ноември 1990 (воз. 25)
  Дилан Груневеген (ХОЛ) (1993-06-21)21 јуни 1993 (воз. 22)
  Виктор Кампенертс (БЕЛ) (1991-10-28)28 октомври 1991 (воз. 24)
  Тван Кастелејнс (ХОЛ) (1989-01-23)23 јануари 1989 (воз. 26)
Велосипедист Датум на раѓање
  Мартејн Кејзер (ХОЛ) (1988-03-25)25 март 1988 (воз. 27)
  Вилко Келдерман (ХОЛ) (1991-03-25)25 март 1991 (воз. 24)
  Стевен Краусвајк (ХОЛ) (1987-06-07)7 јуни 1987 (воз. 28)
  Стевен Ламертинк (ХОЛ) (1993-12-04)4 декември 1993 (воз. 22)
  Том Лезер (ХОЛ) (1985-12-26)26 декември 1985 (воз. 30)
  Берт-Јан Линдеман (ХОЛ) (1989-06-16)16 јуни 1989 (воз. 26)
  Паул Мартенс (ГЕР) (1983-10-26)26 октомври 1983 (воз. 32)
  Примож Роглич (СЛО) (1989-10-29)29 октомври 1989 (воз. 26)
  Тимо Росен (ХОЛ) (1993-01-11)11 јануари 1993 (воз. 22)
  Брам Танкинк (ХОЛ) (1978-12-03)3 декември 1978 (воз. 37)
  Мике Тенисен (ХОЛ) (1992-08-25)25 август 1992 (воз. 23)
  Мартен Тјалинги (ХОЛ) (1977-11-05)5 ноември 1977 (воз. 38)
  Морено Хофланд (ХОЛ) (1991-08-31)31 август 1991 (воз. 24)
 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Енрико Батаљин 17 ноември 1989
  Џорџ Бенет  7 април 1990Cannondale Pro Cycling Team (2014)
  Ларс Бом 30 декември 1985Астана Казахстан Тим (2016)
  Кун Бауман 2 декември 1993SEG Racing Academy (2015)
  Виктор Кампенертс 28 октомври 1991Фландерс-Балоас (2015)
  Тван Кастелејнс 23 јануари 1989Alecto (2015)
  Стеф Клемент 24 септември 1982ИАМ (2016)
  Флорис де Тир 20 јануари 1992Фландерс-Балоас (2016)
  Роберт Гесинк 31 мај 1986Rabobank Development (2006)
  Амунд Грендал Јансен 11 февруари 1994Joker Fuel of Norway (2016)
  Дилан Груневеген 21 јуни 1993Ромпот-Шарл (2015)
  Мартејн Кејзер 25 март 1988Veranclassic-Ago (2014)
  Стевен Краусвајк 7 јуни 1987Rabobank Development (2009)
  Стевен Ламертинк 4 декември 1993SEG Racing Academy (2015)
  Том Лезер 26 декември 1985Rabobank Development (2007)
  Берт-Јан Линдеман 16 јуни 1989Rabobank Development (2014)
  Хуан Хосе Лобато 30 декември 1988Мовистар (2016)
  Паул Мартенс 26 октомври 1983Тим ДСМ (2007)
  Дан Оливир 24 ноември 1992De Jonge Renner (2016)
  Примож Роглич 29 октомври 1989Adria Mobil (2015)
  Тимо Розен 11 јануари 1993Rabobank Development (2014)
  Брам Танкинк 3 декември 1978Судал Квик-Степ (2007)
  Антван Толхук 29 април 1994Ромпорт-Оранје Пелотон (2016)
  Јурген ван ден Брук 1 февруари 1983Катјуша (2016)
  Јос ван Емден 18 февруари 1985Rabobank Development (2008)
  Гејс ван Хуке 12 ноември 1991Фландерс-Балоас (2016)
  Алексеј Вермелен 16 декември 1994BMC Development (2015)
  Роберт Вагнер  17 април 1983Трек-Сегафредо (2012)
  Мартен Винантс 13 мај 1982Судал Квик-Степ (2010)
  Adriaan Janssen  (1 авг–31 дек, стажант)12 декември 1995Destil-Parkhotel Valkenburg (2016)
Извор: UCI

Фуснота: Енрико Батаљин 

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Енрико Батаљин 17 ноември 1989
  Џорџ Бенет  7 април 1990Cannondale Pro Cycling Team (2014)
  Ларс Бом 30 декември 1985Астана Казахстан Тим (2016)
  Кун Бауман 2 декември 1993SEG Racing Academy (2015)
  Стеф Клемент 24 септември 1982ИАМ (2016)
  Флорис де Тир 20 јануари 1992Фландерс-Балоас (2016)
  Паскал Енкхорн 8 февруари 1997BMC Development (2017)
  Роберт Гесинк 31 мај 1986Rabobank Development (2006)
  Дилан Груневеген 21 јуни 1993Ромпот-Шарл (2015)
  Амунд Грендал Јансен 11 февруари 1994Joker Fuel of Norway (2016)
  Стевен Краусвајк 7 јуни 1987Rabobank Development (2009)
  Сеп Кус 13 септември 1994Рели (2017)
  Том Лезер 26 декември 1985Rabobank Development (2007)
  Берт-Јан Линдеман 16 јуни 1989Rabobank Development (2014)
  Дан Оливир 24 ноември 1992De Jonge Renner (2016)
  Паул Мартенс 26 октомври 1983Тим ДСМ (2007)
  Нилсон Паулес 3 септември 1996Хагенс Берман-Аксеон (2017)
  Примож Роглич 29 октомври 1989Adria Mobil (2015)
  Тимо Розен 11 јануари 1993Rabobank Development (2014)
  Брам Танкинк 3 декември 1978Судал Квик-Степ (2007)
  Антван Толхук 29 април 1994Ромпорт-Оранје Пелотон (2016)
  Јос ван Емден 18 февруари 1985Rabobank Development (2008)
  Гејс ван Хуке 12 ноември 1991Фландерс-Балоас (2016)
  Дани ван Попел 26 јули 1993Инеос Гренадиерс (2017)
  Роберт Вагнер  17 април 1983Трек-Сегафредо (2012)
  Мартен Винантс 13 мај 1982Судал Квик-Степ (2010)
Извор: UCI

Фуснота: Енрико Батаљин 

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Џорџ Бенет  7 април 1990
  Кун Бауман 2 декември 1993SEG Racing Academy (2015)
  Лауренс де Плус 4 септември 1995Судал Квик-Степ (2018)
  Флорис де Тир 20 јануари 1992Фландерс-Балоас (2016)
  Паскал Енкхорн 8 февруари 1997BMC Development (2017)
  Роберт Гесинк 31 мај 1986Rabobank Development (2006)
  Дилан Груневеген 21 јуни 1993Ромпот-Шарл (2015)
  Ленард Хофстеде 29 декември 1994Тим ДСМ (2018)
  Амунд Грендал Јансен 11 февруари 1994Joker Fuel of Norway (2016)
  Стевен Краусвајк 7 јуни 1987Rabobank Development (2009)
  Сеп Кус 13 септември 1994Рели (2017)
  Том Лезер 26 декември 1985Rabobank Development (2007)
  Берт-Јан Линдеман 16 јуни 1989Rabobank Development (2014)
  Паул Мартенс 26 октомври 1983Тим ДСМ (2007)
  Тони Мартин  23 април 1985Катјуша-Алпесин (2018)
  Дан Оливир  (1 јан–31 мај)24 ноември 1992De Jonge Renner (2016)
  Нилсон Паулес 3 септември 1996Хагенс Берман-Аксеон (2017)
  Примож Роглич 29 октомври 1989Adria Mobil (2015)
  Тимо Розен 11 јануари 1993Rabobank Development (2014)
  Мике Тенисен 25 август 1992Тим ДСМ (2018)
  Антван Толхук 29 април 1994Ромпорт-Оранје Пелотон (2016)
  Ваут ван Ерт  (1 мар–31 дек)15 септември 1994Cibel-Cebon (2019)
  Тако ван дер Хорн 4 декември 1993Ромпот-Недерландсе Лотереј (2018)
  Јос ван Емден 18 февруари 1985Rabobank Development (2008)
  Дани ван Попел 26 јули 1993Инеос Гренадиерс (2017)
  Јонас Вингегор 10 декември 1996Team ColoQuick (2018)
  Мартен Винантс 13 мај 1982Судал Квик-Степ (2010)
Извор: UCI

Фуснота: Џорџ Бенет  

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Џорџ Бенет  7 април 1990
  Кун Бауман 2 декември 1993SEG Racing Academy (2015)
  Лауренс де Плус 4 септември 1995Судал Квик-Степ (2018)
  Том Димулен 11 ноември 1990Тим ДСМ (2019)
  Паскал Енкхорн 8 февруари 1997BMC Development (2017)
  Тобијас Фос 25 мај 1997Уно-Х Про Сајклинг Тим (2019)
  Роберт Гесинк 31 мај 1986Rabobank Development (2006)
  Дилан Груневеген 21 јуни 1993Ромпот-Шарл (2015)
  Крис Харпер 23 ноември 1994Team BridgeLane (2019)
  Ленард Хофстеде 29 декември 1994Тим ДСМ (2018)
  Амунд Грендал Јансен 11 февруари 1994Joker Fuel of Norway (2016)
  Стевен Краусвајк 7 јуни 1987Rabobank Development (2009)
  Сеп Кус 13 септември 1994Рели (2017)
  Том Лезер 26 декември 1985Rabobank Development (2007)
  Берт-Јан Линдеман 16 јуни 1989Rabobank Development (2014)
  Паул Мартенс 26 октомври 1983Тим ДСМ (2007)
  Тони Мартин  23 април 1985Катјуша-Алпесин (2018)
  Кристоф Пфингстен 20 ноември 1987Бора-Хансгрое (2019)
  Примож Роглич 29 октомври 1989Adria Mobil (2015)
  Тимо Розен 11 јануари 1993Rabobank Development (2014)
  Мике Тенисен 25 август 1992Тим ДСМ (2018)
  Антван Толхук 29 април 1994Ромпорт-Оранје Пелотон (2016)
  Ваут ван Ерт 15 септември 1994Cibel-Cebon (2019)
  Тако ван дер Хорн 4 декември 1993Ромпот-Недерландсе Лотереј (2018)
  Јос ван Емден 18 февруари 1985Rabobank Development (2008)
  Јонас Вингегор 10 декември 1996Team ColoQuick (2018)
  Мартен Винантс 13 мај 1982Судал Квик-Степ (2010)
Извор: UCI

Фуснота: Џорџ Бенет  

Наводи

уреди
 1. „Kwantum – decosol – yoko“ (холандски). Cyclebase. Посетено на 20 март 2008.
 2. „71ème Tour de France 1984“ (француски). Memoire du cyclisme. 2008. Посетено на 20 март 2008.
 3. „Accès équipes Rabobank“ (француски). Memoire du cyclisme. Архивирано од изворникот на 2012-03-22. Посетено на 29 септември 2009.
 4. Misérus, Mark (5 May 2012). „Doping werd getolereerd in Raboploeg“. de Volkskrant. Посетено на 5 мај 2012.
 5. „Cycling team's reaction to new start“. Rabosport.com. Посетено на 29 октомври 2012.
 6. „Raboteam continues as Blanco Pro Cycling“. volkskrant.nl. Посетено на 19 октомври 2012.
 7. „Belkin signs sponsorship deal with Blanco“. Cycling News. Future Publishing. Посетено на 1 јуни 2013.

Надворешни врски

уреди