Разговор:Пиринска Македонија/Архива 1

Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.
Архива 1


За содржината на статијава уреди

Защо не публикувате преброяване на населението от преди 50-те години. Разбира се ще излезе истината, че "македонската" нация е изфабрикувана след 1945 със закон :) И ако това не е достатъчно погледнете официалните данни за населението в Югославия (между 1912 и 1940). Познайте коя народност няма да намерите там - разбира се "македонската" и защо ли?! Моля ви махнете това японско-тибетско знаме от статията, то обижда всички нас - българите от Македония. Поздрави.


Статијава треба да опфати и други теми поврзани со Пиринска Македонија - релјеф, градови, административна организација, култура и сл. Причината зошто знамето е таму е во контекст дека тоа е национално знаме на Македонците, а не дека тоа е знаме на регионот. Што се однесува до мене, знамето може и да се тргне, иако не знам на кој начин ја нарушува неутралноста. Значи, сите што сакаат знамето да се тргне, им препорачувам да ја прочитаат НГТ, и ако може, да објаснат дали и зошто знамето само по себе е пристрасно. Моето гледиште е дека, без разлика дали на некому му се допаѓа, и дали Македонците се во право што го користат, тоа е знаме на Македонците со кое тие се идентификуваат себеси. Видете го и следниов линк - [1] --FlavrSavr 18:36, 29 Март 2006 (UTC)

Ма мен въобще не ме интересува македонците с какво се отъждествяват (идентификуваат, с колкото и "а"-та да е), ами ми е обидно, че някакво "македонско" знаме което всъщност няма нищо общо с днешната държава Република Македония и дори по-малко с пиринския дял на областта трябва да "краси" статията. Не виждам неутралността на това да забиеш знамето на едно малцинство от 3 000, а да го няма българското знаме на 287 000, което пропорционално трябва да е 1000px широко, ако македонското ще е толкова голямо както сега. Че то дори българите-помаци, които са се обявили за турци са 30 000 и още 12,500 са цигани, даже те 4 пъти повече от македонците, що да не нашарим статията и с техните знамена, едно над друго по ред? Но въпросът е, какво търсят изобщо знаме(на) в тая статия? Няма логика и не илюстрират с нищо текста.
Освен това цялата статия изключително и само защитава македонската позиция и сама по себе си е точно обратното на НГТ, пък ти за знамето ми говори, че не е.
Братя македонци, да вземете да се научите да гледате на нещата не по някакъв свой си до голяма степен измислен и преиначен начин, а както целият свят ги разбира, че да не ставате още за смях. 85.95.82.107 12:53, 9 Април 2006 (UTC)

Знамето е ставено во секцијата за пописите и за Македонците во Пиринска Македонија. Не гледам ништо лошо во тоа. Boyan 14:17, 9 Април 2006 (UTC)

Грешиш, в заглавната секция е. И сещай се какво иска да накара читателя да мисли с това. Само че аз виждам нещо лошо да седи там това знаме, и то е НЕНЕУТРАЛНОСТ. Пак казвам, сложете също българското, турското и ромското знаме, подредете ги едно над друго и в пропорционални размери и тогава ще сте неутрални. По-лесно е просто да го изтриете, защото няма място там и е обидно за всичките поне 287 000 българи в Благоевградска област и още над 7 милиона из страната ни. Не знам как гледаш на това, Бояне, но за мен е лошо да се отнасяте така безотговорно. Но вие си решавате, явно е безполезно да се спори с вас, защото във вашата Уикипедия чуждото мнение като че ли няма стойност и си държите на измислената история, съчинените или грешно представени факти... какво да кажа повече. 85.95.82.107 19:09, 9 Април 2006 (UTC)
Ся, надявам се да не си мислите, че с едно преместване на знамето в "съоветната секция" ще си измиете ръцете и ще ви е чиста работата. Четете горе какво съм писал. 85.95.82.107 12:04, 10 Април 2006 (UTC)
Ма какво "миење раце", што ти е на тебе? Викаш дека треба да се стави знамето на Бугарија - ова не е статија за Бугарија, ова е статија за Пиринска Македонија. Стави го знамето на оваа област доколку постои. Тоа би било супер кул. 194.149.146.10 12:10, 10 Април 2006 (UTC)
Точно статия за България е - а именно за част от България. Уважавай това. А знаме тая област си няма, както не съществува и причина да ми вкарвате няк'во измислено "македонско" знаме, няк'ви фанти измислени и сложени нарочно за да дразнят. И не съм казвал, че трябва да се сложи знамето на България, а да се махне това, защото е обидно, смешно, ненеутрално и просто глупаво. Обиждате 300 000 жители на Пиринска Македония като сте се втренчили в 3 000 и си въобразявате нещо. 85.95.82.107 15:44, 10 Април 2006 (UTC)
Никој не негира дека Пиринска е дел од Бугарија. Бидејќи Ти самиот, во твојот ум, го уважуваш тоа, затоа го тргаш знамето на Македонците. Boyan 17:09, 10 Април 2006 (UTC)

За 3000 луґе е ставено знамето на "македонскиот народ"? И баш во секцијата за пописите, каде е објаснето дека пописите се комунистичка фалсификација. А останатите жители на Пиринска Македонија?--Иван 15:19, 10 Април 2006 (UTC)

Е да бе, комунистички фалсификат, стопостотен. "Комунистите" не им било многу по ќеф да слушаат за одделна и самостојна Македонија, а не па за Македонците. Тие пописи укажуваат на тоа како било во раните периоди во Пиринска Македонија, кога бугарското влијание не било толку големо како што е сега. Boyan 17:09, 10 Април 2006 (UTC)
Пффф, Бояне, брат, ти си луд, момче. Точно пък от това време да вярваш на преброявания (пописи)... т'ва преброяване и съмнителният резултат от него пък е част от един по-мащабен план България да се присъедини към Югославия в следствие на заповеди от висши структури на мощния следвоенен СССР. Според тоя план цялата област (без гръцката част, нали) трябва да стане част от една по-голяма Македонска СР в състава на Югославия за по-прегледничко и регионалничко, но да не ти разправям. Сегашните ни преброявания са напълно либерални и щом 3 000 човека са се обявили за македонци, значи са това като бройка, и изобщо не го и подлагай на съмнение. Ама не съм чувал за българско влияние, не знам и какво означаваш с тая фраза, та тия хора са българи и то големи, а ти се е*аваш с гордостта и родолюбието на всичките. 85.95.82.107 17:53, 10 Април 2006 (UTC)

Прво - јас немам никаков проблем со тоа како се изјаснуваат тие луѓе - Бугари, Македонци или Плутонци. Тоа си е нивно право и јас не можам да зборувам во нивно име.

Второ - се гледа колку сте "либерални" таму во Бугарија - не признавате ниедно малцинство, само Ромите кои немаат своја одредена држава и затоа можат, така да се рече полесно да се контролираат. За Турците (колку да не бидете без ништо, сепак) не знам, ама не дозволувате да навлезат подлабоко во сферите на бугарското општество. Ама, сепак, бидејќи никој не ви врши притисок од надвор, лесно ви е да си правите што си сакате и како умеете. И да не завлегуваме во вакви дискусии, бидејќи Википедија воопшто не е форум. Boyan 18:31, 10 Април 2006 (UTC)

Какво малцинство не признаваме? Ние какви сериозни малцинства имаме освен турците и циганите? Всички други са съвсем малки, отделни, накъсани групи, на които им е дадено право да се записват като каквито искат в преброяванията, да си имат организации, вестници и така нататък, какво повече трябва да им бъде осигурено според теб? Нали не очакваш на едва 500 деца да им предлагаме обучение на македонски в училищата? Това дори чисто финансово е невъзможно, за практически предполагам ти е ясно — да бяха всички в едно село, та да им построим македонско училище, ама не са.
Освен това за турците не си прав, явно не познаваш добре ситуацията в страната ни — всъщност много българи не са доволни, че турците имат прекалено голямо участие във властта в сравнение с броя си — ДПС (Движение за права и свободи) е партия, която се основава именно на турското малцинство (турци са всички на ключови позиции там, както и 80-90% от членовете, начело с Ахмед Доган — Сокола) и в последните няколко парламента неизменно участва в правителството, включително и в сегашното, като така наречения "малък коалиционен партньор".
Иначе нямам нищо против да ги спрем тия дискусии от такъв тип, че наистина се увлякохме, но е хубаво пък да се съсредоточим върху обсъждане на премахването на това ненужно и обидно според мен знаме от статията. 85.95.82.107 18:54, 10 Април 2006 (UTC)

Македонски Бугари имало во минатото, ги има и сега, а биди сигурен дека ќе ги има се повеќе и повеќе. Македонски Бугарин = Бугарин од Македонија. Доволно е човек да прочита некои оригинални документи наместо адаптации дополнети со милиони толкувања на сезнајни академици за да добие реална претстава за тоа како се самоопределувале повеќето луѓе во Македонија во минатото.


Мора да се почитува неутралноста уреди

Ве молам, не употребувајте валкан јазик. Ако се однесува до рамноправни гледни точки, мора таму да се стави и Бугарското знаме или да се бришат и двете. Етнички Пиринска Македонија е македонска, али и припаѓа територијално на бугарската држава. Јас ќе го клаам таму бугарското знаме, ако не сопрете со тоа. --Комита 20:11, 12 Април 2006 (UTC)

Не са равноправни, а статията силно подкрепя македонската гледна точка, която извън вашата държава е на практика непозната. Освен това никакви знамена нямат място в статията, аз бях за махането на македонското такова, а не за добавянето на нашето. Казах, че за да има неутралност трябва или да има всички знамена на жителите на областта, подредени по брой жители и с нужната пропорционалност като размер, или да няма никакви. Не че това й е единственият проблем на тая страница. 85.95.82.107 13:16, 13 Април 2006 (UTC)

Страницата е заштитена уреди

Ја заштитив страницата додека не се реши спорот во страницата за дискусија. Во принцип, од учесниците од дискусијата се очекува да објаснат дали и зошто ставањето или бришењето на македонското знаме е во согласност со НГТ. --FlavrSavr 20:54, 16 Април 2006 (UTC)

Се согласувам со FlavrSavr дека мора да се реши спорот овде. Јас би сакал да прашам - според каков критериум го ставаме било кое знаме во статиите? Ако мораме да го ставиме според етничкиот критериум - тогаш да, би требало да го ставиме македонското знаме, но бидејќи во статијата Македонците во Бугарија, (FlavrSavr, дали треба да ти напоменувам кој сакаше да ги брои како Македонци само овие, што се декларираат вака :)) велиме дека како Македонци се декларираат помалце од 4000 луѓе, а Бугарите се стопати повеќе, тогаш Бугарите се во право, според овој критериум, дека таму е најдобро да биде бугарското знаме (како етничко знаме на Бугарите) - тоа е логичка шпекулација, али така мислат корисниците од другите националности.

Јас би понудил вакви решенија:

  • Да се избришат сите знамиња од статиите, освен во статиите за државите.
  • Да се стават сите знамиња од сите заинтересирани земји, со објаснувања (Македонско знаме - ова е Македонска етничка територија, оваа територија и припаѓа на оваа држава..). --Комита 22:59, 16 Април 2006 (UTC)

Јас сум едноставно за првото решение. Бидејќи мораме да прикажеме сите ГТ, мора да има и дел каде ќе се објаснуваат и другите ставови - грчкиот (стара грчка земја, Александар..), албанскиот (рамковниот договор, албанските претензии), српскиот (Јужна Србија), бугарскиот (македонски Бугари). Мораме да не забораваме, дека ова е Википедија на Македонски, а не Македонска Википедија. Ставањето на знамиња во етнички територии (контроверзна категорија во смисла на НГТ!), мислам е political statement, кој што нема место тука. --Комита 22:59, 16 Април 2006 (UTC)

Да, првото решение е (далеку) подобро, со мала модификација - може да го користиме и во статии за етничката група, како на пр. Македонци или Македонците во Бугарија. Она што во оваа статија е сомнително е во која мера самото знаме додава некаква релевантна информација во однос на Пиринска Македонија? Мислам дека повеќе создава проблеми, а има мала информативна вредност. Слична ситуација би било и со ставање на бугарското знаме овде (освен можеби во помала варијанта во некој шаблон) - има ли смисла да ставаме бугарско знаме на статијата Софија? Мислам не. --FlavrSavr 23:11, 16 Април 2006 (UTC)
Апсолутно се согласувам, FlavrSavr -Комита 23:29, 16 Април 2006 (UTC)

Poradi tazi politika. Kato makedonci sa se deklarirali 3000 dushi sreto nad 300000 bylgari. Njama nikakvi dokazatelstva che "etnicheski" ili "geneticheski" kakvo li oste ne teritoriata e makedonska. Fakt e che 90% ot horata se samoopredeljat kato bulgari i maj na vas ne vi se iska da go priznaete. Tomahawk 21:17, 16 Април 2006 (UTC)


Список на населените места во Пиринска Македонија уреди

Општина Банско уреди

Банско (Пиринско), Гостун, Добриниште, Кремен, Места, Обидим, Осеново, Филипово

Општина Белица уреди

Бабјак, Белица (Пиринско), Врхари, Гал’бово, Горно Краиште, Дагоново, Златарица, Краиште, Кузово, Лјутово, Орцево, Палатик, Черешово

Општина Благоевград уреди

Бело поле, Бистрица (Благоевградско), Благоевград, Бучино, Б’лгарчево, Габрово, Горно Хрсово, Дебочица, Делвино, Дренково, Д’брава, Еленово, Зелендол, Изгрев, Клисура (Благоевградско), Лешко, Лисија, Логодаж, Марулево, Моштанец, Обел, Падеш, Покровник, Рилци, Селиште, Церово (Благоевградско)

Општина Гоце Делчев уреди

Баничан, Борово, Брезница (Пиринско), Буково (Пиринско), Господинци, Гоце Делчев, Делчево (Пиринско), Добротино (Пиринско), Драгостин, Корница, Л’жница, Мусомишта, Средна

Општина Грмен уреди

Балдево, Горно Дреново, Грмен, Дебрен, Долно Дреново, Д’бница, Ковачевица, Крушево (Грменско), Лештен, Марчево, Огнјаново, Ореше (Грменско), Осиково, Рибново, Скребатно (Грменско), Хвостјане

Општина Јакоруда уреди

Аврамово, Бел Камен, Бунцево, Јуруково, Јакоруда Конарско, Смолево, Черна Места,

Општина Кресна уреди

Влахи, Кресна, Горна Брезница, Долна Градешница, Оштава, Сливница Стара Кресна,

Општина Петрич уреди

Баскалци, Беласица, Богородица, Боровичене, Вишлене, Волно, Габрене, Гега, Генерал Тодоров, Горчево, Долене, Долна Крушица, Долна Рибница, Долно Спанчево, Драгуш, Дрангово, Дреновица, Дреново (Петричко), Зојчене, Иваново, Јаворница, Јаково Кавракирово, Камена, Капатово, Кладенци, Клуч, Коларово, Кромидово, Крнџилица, Кукурахцево, Кулата, Крналово, Марикостиново, Марино поле, Мендово, Митино, Михнево, Ново Кономлади, Рупите, Петрич, Право брдо, Првомај, Рибник, Р’ждак, Самуилова крепост, Самуилово, Скрт, Старчево, Струмешница, Тонско дабе, Тополница (Петричко), Чурилово, Чуричени, Чучулигово,

Општина Разлог уреди

Бања, Бачево, Годлево, Горно Драглиште, Доб’рско, Долно Драглиште, Елешница, Разлог

Општина Сандански уреди

Белевехчево, Бељово, Бождово, Виногради, Вихрен, Врања, В’лково, Голем Цалим, Голешово, Горна Сушица, Горно Спанчево, Дамјаница, Дебрене, Долени, Зорница, Златолист, Јаново, Калиманци (Санданско), Катунци, Кашина, Ковачево, Крстилци, К’рланово, Ладарево, Ласкарево, Лебница, Левуново, Лехово, Лешница (Санданско), Лилјаново, Лозеница, Лјубовиште, Лјубовка, Малки Цалим, Мелник, Ново Делчево, Ново Хоџово, Петрово, Пиперица, Пирин, Плоски, Поленица, Рожен, Сандански, Склаве, Спатово, Стожа, Струма, Сугарево, Хотово, Храсна, Хрсово, Черешница, Џигурово,

Општина Сатовча уреди

Боголин, Ваклиново, В’лкосел, Годешево, Долен, Жижево, Кочан, Крибул, Осина, Плетена, Сатовча, Слаштен, Туховишта, Фргово

Општина Симитли уреди

Брежани (Симитлиско), Брестово, Горно Осеново, Градево, Докатичево, Долно Осеново, Железница, Крупник, Мечкул, Полена, Полето (Симитлиско), Ракитна, Сенокос, Симитли, Сухострел, Сушица (Симитлиско), Тросково, Черниче

Општина Струмјани уреди

Велјуштец, Вракуповица, Гореме, Горна Крушица, Горна Рибница, Добри лаки, Драката, Игралиште, Илинденци, Каменица, Клепало, Колибите, Крпелево, Махалата, Микрево, Никудин, Палат, Раздол, Седелец, Струмјани (село), Цапарево

Општина Хаџидимово уреди

Абланица, Беслен, Блатска, Гајтаниново, Илинден, Копривлен, Л’ки, Нова Ловча, Ново Лески, Парил, Петрелик, Садово, Теплен, Тешово, Хаџидимово


Промена на селото Клисура во Клисура (Благоевградско) уреди

Ве молам да го промените името на селото Клисура во Клисура (Благоевградско), за да се избегне мешање со селото Клисура во Р. Македонија. --Filip M Bot 14:52, 4 август 2006 (UTC)

Променив. Мислам дека може да отстрани заштитата, помина доволно време, би требало страстите да се барем малку смирени? --Милош 16:44, 4 август 2006 (UTC)

interesno zasto nikoi ne reagira na komentarite,4e nqma nikakvo malcinstvo ot enti4eski makedonci v petri4 i prodaljava da stooi toq absurd v statiqta? maketa ot ot fyrom,moga da vi kaja samo da pitate sagrajdanite si ot strumica.novo selo i drugi,koito sa idvali tolkova pati v petri4 na pazar,dali sa gi videli,4uli ili pak pipnali tiq etni4eski makedonsci pri nas,a? otgovorat 100 % ste e "takova jivotno kato etni4eski makedonec v petri4 NEMA" !!!!!!!! ako ne mi vqrvate,zappovqdaite mi na gosti v petri4!aide,4ao i vzemete da porasnete malko Преземено од "http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80:%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87" Прегледи


i mejdudrugoto jivqla sam 5 godini v blagoevgrad i za tam vaji sastoto!mn e glupavo da se promivat mozaci v dneshni dni

edno nesto mn me u4udva-kak taka v bulgarskiq vaiantt na statiqta nqma nikakvi diskusii i problemi? qvno,4e vsi4ki sa saglasni sas sadarjanieto.a makoedonskata statiq e palen absurd,neotrazqvast po nikakav na4in deistvitelnostta.kato vie bihte kazali na "4ist makedonski ezik bez primesi ot 4ujdi dumi":"ovoj ne e fer".

Нека хора които никога не са стъпвали в Пиринска Македония да не се изказват за нас тамошните граждани.Ние сме македонци но с БЪЛГАРСКО самосъзнание,вие бъдете каквито искате!!!

Байряка с Кутлешкото слънце уреди

Молам ви да МАХНЕТЕ ТОВА ЗНАМЕ!!! ТОВА НЕ Е ЗНАМЕТО НА МНОЗИНСТВОТО В ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ. В ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ ЖИВЕЯТ БЛИЗО 300 ХИЛ. БЪЛГАРИ И САМО 3 хил ЕТНИЧЕСКИ МАКЕДОНЦИ. Погледнето дискусията по-горе, тя реши това знаме да се махне, и то бе махнато за около година и половина. (Претходниот непотпишан коментар е од 75.156.91.72)

 Ок Бидејќи бил донесен консензус погоре, ок е. Btw, оставајте четири тилди ~~~~, толку ли е тешко? --Brainmachinewtf? 06:43, 7 јули 2008 (UTC)

Според пописот од 2001 населението на Пиринска Македонија (Благоевградска област) брои 341.173 жители. Како се декларирале 3,117. Е, как да са 3,5%? --Laveol 23:27, 28 јули 2008 (UTC)

Поисках източник за твърденията за 3.5% и допълних, че данните не се потвърждават от официалното преброяване. Съгласно преброяването през 2001 са точно 0.91% хората които са се декларирали като принадлежащи към македонската етническа група. --Стан 08:03, 29 јули 2008 (UTC)
Ok, enough is enough - will someone comment on this here and stop just reverting us? Are there no rules here? --Laveol (разговор) 21:14, 3 ноември 2008 (UTC)
The information is specified as "official census from 2001", but the official census shows quite different data(3 times less macedonians) which I have specified with a reference. So I'll remove the fake census information. If someone reverts the edit, he MUST show it's reference for this, else this will be treated as vandalism. Regards! --Стан (разговор) 22:40, 3 ноември 2008 (UTC)
Here's one edit [2] in which is specified "Официјални податоци од Бирото за статистика на Бугарија за националната структура на населението по околии од пописот во 2001 година", but these are not the official data from the 2001 year census (National Statistics Institure). Here's the official data: [3] from the official site of the Bulgarian National Statistics Instutute.

Етничкото македонско знаме уреди

Драги другари от Р Македониja ,слет като сакате за оваа статиа да го има македонското етничко знаме кое се користи от по мало от 1 % от населението на овоj дел зашто да го нема и бугарското знаме кое се користи от около 90 %.Наj добре е и двете знамена да бидат избришани. Со поздрав 85.239.155.129 (разговор) 12:27, 17 април 2009 (UTC)

Дека се користи бугарското знаме знаеме сите и се подразбира дека се користи зошто таа територија е дел од Бугарија. Знамето од Кутлеш е ставено за Македонците во Бугарија. Без погрешни интерпретирања молам. Поздрав--MacedonianBoy 12:30, 17 април 2009 (UTC)

Две еднакви карти уреди

Не могам да разберам зашто са ни две карти со трите дела на Македониja.Освен сичко ова прави страницата претрупана. Со поздрав Българин от македония (разговор) 12:43, 17 април 2009 (UTC)

За да можеш да ја видиш подобро етничка Mакедонија.--MacedonianBoy 12:47, 17 април 2009 (UTC)

Само едно ке те питам.Некогаш идвал ли си во Пиринско ? Jaс живеам тук от 20 годин и знам как посртоат работите.Ова е бугарска земja и Бугари сме ние.Има и еден мал дел кои се сметат за етнички македонци.Jас немам ништо против них.Опитувам се да сам обективен во оваа статиа зашто се пак оваа би требвало да е Енциклопедиа.Ке га избришам едната карта. Со поздрав Българин от македония (разговор) 13:11, 17 април 2009 (UTC)

Тоа што си и од кај си воопшто не ме интересира. Мене ме интересира само да не бришеш ништо.--MacedonianBoy 13:17, 17 април 2009 (UTC)
А мене ме интересира да се промени на правилното нарочно/умишлено/intentionally туреното старо име на Благоевград од добата на турското робство! Одвише многo/too much иредентизам има во картата, да нема навреди кон Република България поне. Потребител:Bogorm (разговор) 15:00, 17 април 2009 (UTC)

А ти би било подобро да престанеш со нарочна/умишлена/intentionally употреба на изрази кои се навредливи за македонојазичните говорници. Boyan (разговор) 15:03, 17 април 2009 (UTC)

brest-bot проверка на правопис уреди

  • Податотека наместо Image, вики клучни зборови на македонски.
  • Податотека наместо File, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 18:26, 27 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

Назад на страницата „Пиринска Македонија/Архива 1“.