Ако ми поставиш прашање на оваа страница, тогаш ќе ви одговорам тука (совет: можеш да ја набљудуваш оваа страница додека не одговорам). Ако ти поставам прашање на друга страница, ќе одговарам таму!

Quill-Nuvola.svg
Потпиши се на крајот од пораката вака: --~~~~
Ако сакаш да поразговараме нешто доверливо, или ако доцнам со одговорот овде, тогаш пиши ми по е-пошта. Ќе ти одговорам исто така по е-пошта.

Плагијат странициУреди

Еј, здраво Зоки. Гледам почна со бришење на страниците кои имаат заштитена содржина. Пред извесно време забележав дека и статијата Нимфоманија беше копирана од порталот „Здравје“, па го преработив текстот. Мислам дека постојат и други статии од овие корисници што се плагијат, така да работава би требало да се провери. Поздрав.--Вик Ретлхед (разговор) 18:53, 13 февруари 2014 (CET)

Здраво! Дефинитивно постојат повеќе вакви страници. Впрочем, ги има толку многу што не можам одеднаш да ги прегледам сите, па го правам ова постепено. Ако забележиш дека некоја статија е очигледен плагијат, слободно преработи го текстот ако имаш време, ако не — едноставно обележи ја статијата со {{бб|плагијат од www.primer.com}} за бришење. Во додаток на ова, мораме да ги подучиме корисниците кои ги прават овие статии дека не треба така да копираат за да не ја прават оваа грешка во иднина. Поздрав, Brainmachine (разговор) 19:19, 13 февруари 2014 (CET)

ПоздравУреди

Благодарам за препораките. Страницата ќе биде наскоро преведена. Ме нервира само исклучително големиот број нефранцуски оригинални текстови кои постојано се преведуваат. Затоа ќе почнеме од Дафт Панк кои се современи и можеби интересни за читање на македонските википедијанци. Victoria Oeilet (разговор) 19:52, 13 февруари 2014 (CET)

ЗдравоУреди

Видов дека некои статии што не се преземени од интернет страни се избришани, зошто? На пр. статијата Акни, Аневризам и др., тие ни се пишувани од книги . Поздрав Blagojcedisoski (разговор) 21:45, 13 февруари 2014 (CET)

Здраво! За жал, некои од статиите, како на пример Акни, се избришани заради нивниот неенциклопедиски стил, најчесто со обраќање кон читателот („...ако го забележите тој симптом кај вашето дете...“), давање на медицински совет („...јавете се веднаш кај лекар..., ...лесно масирајте го болното место...“) — ВП:ПЗСМЕД, недостиг на повеќе наведени извори итн. Голем дел од овие исти статии, впрочем, имаа еден (непотполно) цитиран извор и многу сличен стил и затоа морам да прашам: дали овие статии се целосно препишани од некоја книга? Ако е тоа случајот, за што се сомневам дека е, тоа пак е кршење на авторските права. Инаку, за добри примери за тоа како треба да изгледа енциклопедискиот стил, прочитајте неколку од статиите во Категорија:Избрани статии. Пишувањето на добра енциклопедиска содржина од ништо не е едноставна работа, затоа што бара собирање на квалитетни веродостојни извори, пишување на енциклопедиска проза и поткрепување на фактите со наведување на извори. Затоа најчесто, најлесната варијанта е да се направи превод на некоја статија од друго јазично издание (бидејќи пак е на некоја Википедија, овојпат станува збор за слободна содржина, а не за заштитен текст, т.е. ©) и ова го препорачувам на повеќето уредувачи-почетници. Голем дел од статиите што преостанаа од вашиот проект имаат слични проблеми со стилот и со наведувањето на извори, а тоа значително го нарушува нивниот квалитет и не знам што би се правело понатаму со нив. --Brainmachine (разговор) 23:22, 14 февруари 2014 (CET)

ИзвестувањеУреди

Здраво, сакам да ве известам дека стапив во контакт со уредникот на порталот doktori.mk. Во пораката што му ја пишав побарав дозвола за да користиме материјали од нивниот портал, при тоа го известив дека во надворешни врски ке води линк до нивниот портал. Тој ја прифати мојата молба и рече дека можеме да пробаме. Сакам да ве замолам да не ги бришите статиите во кои има искористено материјали од порталот doktori.mk, бидејќи имаме дозвола....нике како училишна секција ќе се потрудиме да истражуваме и да собираме материјали од повеќе места. Поздрав!!! Blagojcedisoski (разговор) 18:56, 8 март 2014 (CET)

Лична страница префрлање на главна страницаУреди

Здраво, Направив лична страница и незнам како да направам префрлање на главна страница или некој треба прво да го одобри текстот. Еве го линкот кон страницата: Корисник:Миленко/Кире Илиоски Миленко (разговор) 15:14, 17 септември 2014 (CEST)

New sign-up page for the Medical Translation ProjectУреди

Hey!

This is a friendly reminder that the sign-up page at the Medical Translation Project (previously Translation Task force) has been updated. This means everyone has to sign up again. Using the new page it will be easier for us to get into contact with you when there is work available. Please check out our progress pages now! There might be work there already for you.

We are also very proud to introduce new roles and guides which allows people to help who don't have medical knowledge too!

Here are ways you can help!
Community organization
We need involved Wikipedians to engage the community on the different Wikipedias, and to spread the word!
Assessing content
We need language knowledgeable Wikipedians (or not yet Wikipedians) who indicate on our progress tables which articles should and should not be translated!
Translating
We are always on the look-out for dedicated translators to work with our content, especially in smaller languages!
Integration
Translated articles need to be integrated into local Wikipedias. This process is done manually, and needs to take merge or replace older articles.
Template installation
For translations to be more useful templates and modules should be installed. We need people with the technical know-how who can help out!
Programming
Several of our processes are in need of simplification and many could occur automatically with bots.

Please use the sign up page, and thank you guys for all the work you've been doing. The translation project wouldn't be possible without you!


-- CFCF 🍌 (email) 13:09, 24 September 2014 (UTC)

ZdravoУреди

Samo da te pozdravam! :) Jasminkamirkovic (разговор) 15:43, 14 јуни 2015 (CEST)

Здраво! :) --Brainmachine (разговор) 19:50, 15 јуни 2015 (CEST)

Уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2017“Уреди

Во тек е спроведувањето на меѓународниот уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2017“, кој учествуваат мноштво земји од Средна и Источна Европа, за чии земји недостигаат бројни статии на Википедија на македонски јазик. Помогни и приклучи се во спроведувањето на овој уредувачки натпревар со пишување на дел од предложените статии од самите организатори, со што значително би се подобрил квалитетот на самата Википедија. За натпреварот се обезбедени награди. Прочитајте ја самата проектна страница, а за сите прашања стојам на располагање. Поздрав, Ehrlich91

Помогнете да се зголеми квалитетот на нашата ВикипедијаУреди

Здраво, од 25 септември (утре) започнува нов уредувачки натпревар насочен кон зголемување на општиот квалитет на нашата Википедија преку подобрување и средување на сите можни статии кои се обележани со посебни шаблони за средување. Помогнете да го зголемиме квалитетот на нашата Википедија. За најдобрите тројца уредници, како и за најдобрата статија подобрена во текот на натпреварот, обезбедени се награди. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. --MediaWiki message delivery (разговор) 15:52, 24 септември 2017 (CEST)

Уредувачки натпревар за вулканиУреди

Здраво, во текот на целиот декември се одржува уредувачки натпревар насочен кон пишување статии за вулкани од сите земји во светот, со што би се зголемил опфатот на нашата Википедија на оваа тема. За најдобрите тројца уредници, како и за најдобрата статија и за оној кој ќе напише најмногу статии за вулкани од различни земји, обезбедени се награди. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. --MediaWiki message delivery (разговор) 18:10, 4 декември 2017 (CET)

1000 статии што секоја Википедија мора да ги имаУреди

Здраво, во текот на од 5 февруари до 4 март ќе се уредувачки натпревар со цел создавање и подобрување на статии на тема „1000 статии што секоја Википедија мора да ги има“. Според овој критериум, македонската Википедија се наоѓа на 37. место и целта на натпреварот е да го подигнеме квалитетот на нашата Википедија, создавајќи и подобрувајќи статии кои се оценети како неопходни од целокупната заедница. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 22:54, 31 јануари 2018 (CET)

Почеток на регионалниот натпревар СИЕ Пролет 2018Уреди

Здраво, во текот од 21 март до 31 мај ќе се одржува регионалниот уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2018“, во кој учествуваат заедници од цела Средна и Источна Европа, со цел создавање и подобрување на статии од сите тие заедници по однапред предложени списоци. Се разбира, дозволено е и пишување статии надвор од предложените списоци на заедниците. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 22:14, 19 март 2018 (CET)

Земете учество во натпреварот за средување на статии на нашата ВикипедијаУреди

Здраво, еден месец со почеток од 1 септември ќе трае уредувачкиот натпревар „Временски периоди“, чија цел е да се средат илјадниците постоечки статии поврзани со години, векови, години во области и слично. За натпреварот се обезбедени и награди. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 21:00, 2 септември 2018 (CEST)

Регионален натпревар СИЕ Пролет 2019Уреди

Здраво, во периодот од 21 март до 20 април ќе се одржува регионалниот уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2019“, во кој учествуваат заедници од цела Средна и Источна Европа, со цел создавање и подобрување на статии од сите тие заедници по однапред предложени списоци. Се разбира, дозволено е и пишување статии надвор од предложените списоци на заедниците. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија.

Да ги средиме статиите за државите во светотУреди

Здраво, те повикувам да се приклучиш на натпреварот „Држави во светот“ и да ги подобриме статиите за државите во светот во периодот од 1 до 31 јули, со кој сакаме да ги подобриме статиите за државите во светот на нашата Википедија. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 16:44, 29 јуни 2019 (CEST)

Нов уредувачки натпреварУреди

Здраво, те повикувам да се приклучиш на натпреварот „Автомобили“ и да создадеме повеќе статии за автомобилските модели во периодот од 20 септември до 19 октомври, со кој сакаме да создадеме нови содржини за оваа тема на нашата Википедија. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија.--MediaWiki message delivery (разговор) 22:35, 17 септември 2019 (CEST)

РакометУреди

Здраво, како што во Македонија е особено популарен ракометот, а темата на Википедија е доста слабо покриено, дојдовме до идеја да организираме уредувачки натпревар на тема „Ракомет“, со цел да ги подобриме постоечките статии, но и да создадеме нови. Натпреварот ќе се одржува цел декември. Има обезбедено награди за учество во натпреварот. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земи учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија.--MediaWiki message delivery (разговор) 12:23, 30 ноември 2019 (CET)

АдминистраторУреди

Здраво, сакам те известам дека имам поднесено предлог за одземање на статусот „администратор“, кој го поседуваш моментално, поради неактивност во извршување на администраторските работи, што нема никакви врска со твоите уредувања. Улогата на администратор е одговорност, а не привилегија. Доколку не се согласуваш со предлогот, кој се разбира треба да го одобри и самата заедница, приклучи се на дискусијата на следната страница. --Ehrlich91 (разговор) 21:34, 5 јули 2020 (CEST)

Земи учество во СИЕ Пролет 2021Уреди

Здраво, во периодот од 1 до 30 април ќе се одржува регионалниот уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2021“, во кој учествуваат заедници од цела Средна и Источна Европа, со цел создавање и подобрување на статии од сите тие заедници по однапред предложени списоци. Се разбира, дозволено е и пишување статии надвор од предложените списоци на заедниците. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија.MediaWiki message delivery (разговор) 21:03, 3 април 2021 (CEST)