Хаџидимово

град во Пиринска Македонија

Хаџидимово,
Бугарија Бугарија

Област

Благоевградска

Општина

Хаџидимово

Население

2.906
(според 2008)

Регистарска ознака

E (BG)
Градоначалник Людмил Терзиев
Надморска височина 485 м
Портал Нема
Координати: С, И

Хаџидимово (на буг. Хаджидимово) е град во Пиринска Македонија, Република Бугарија, во југозападниот дел на државата. Центар на Општина Хаџидимово. За град е прогласен во 1996 година.

Остатоци од црквата „Св. Димитар“

Географија

уреди

Хаџидимово се наоѓа во долината на р. Места, меѓу Родопите и Пирин планина . Тој се наоѓа на 215 км од главниот град Софија, на 118 км од Благоевград и на 17 км од бугарско-грчката граница.

Историја

уреди

Поранешни имиња на градот се Горна Сингартија и Долна Сингартија Жостово (според името на генералот Константин Жостов од селото Гајтаниново, во општина Хаџидимово. Градот бил разделен на две села – Горна Сингартија и Долна Сингартија, кои во 1934 година се обединиле под името Жостово. Во 1951 година градот е преименуван во Хаџидимово, во чест на Димо Хаџи Димов.

Религија

уреди

Во градот отсекогаш имало само христијани. Во поново време има населено и некои муслимани (Турци и помаци).