Министер начало

уреди

е на бугарски. На македонски би било: Министер почеток. Ова се однесува на шаблонот за министри. Поздрав. Boyan (разговор) 10:53, 16 мај 2009 (UTC)

Веќе сменето, го преведов на Google Translate :)--MacedonianBoy 10:55, 16 мај 2009 (UTC)

Имиња

уреди

Не, нема посебно правило за три имиња но има правило за именување на статии. Во секој случај, убаво и препорачливо е да се ставаат сите имиња на личности кои се пошироко познати, а за останатите да се ставаат општопознатите имиња.--MacedonianBoy 14:21, 16 мај 2009 (UTC)

Трите иминња во Бугарија се правило, (бар било), пред презимето које е дедово особа А го носи и татковото име кое а фактички и првото преЗиме. Овој случај во Македонија постојал некогаш, но само како административна потреба во поважни институцији. Затоа има многу примери кога три браќа имаат три раѕлични преѕимиња. Со презимето помеѓу името и презимето е ставено името на таткото.
 • Име на особа АНГЕЛ
 • Име на таткото Александар
 • Име на дедото Кирил
 • = Ангел Александров Кирилов

Мое лично мисленје е на Македонската вики да си останат правилата који важат кај нас? --Makedonij (разговор) 17:36, 20 мај 2009 (UTC)

Добро образложение, затоа на Канчов му се додаде целото име. --MacedonianBoy 18:55, 20 мај 2009 (UTC)
К’нчов е со три имина затоа зашто е Бугарин, инаку може да видиш кое е попопуларно:
* Google: Резултати 1 - 10 от около 242 за "Васил Иванов Кънчов". (0.36 секунди)
* Google: Резултати 1 - 10 от около 11 100 за "Васил Кънчов". (0.15 секунди)
Ама нели си админстратор, со тебе не мора да се спори. --Стан (разговор) 20:29, 20 мај 2009 (UTC)

Книгата од Гане Тодоровски

уреди

Дали ти ја имаш книгата од Гане, а ако ја немаш да дадеш линк од каде го виде тоа. Зошто во книгите кои ги имам за писателите Гане вели друго.--MacedonianBoy 15:55, 17 мај 2009 (UTC)

Без извори

уреди

Ај те молам, престани да го ставаш шаблонот - без извори на сите македонски писатели... повеќето од нив се членови на ДПМ, и смешно е да стои шаблонот кај нив... --Виолетова (разговор) 16:53, 17 мај 2009 (UTC)

Шаблонот "без изори" не е ли за статии кои немат извори? Или бркам нешто? --Стан (разговор) 16:54, 17 мај 2009 (UTC)
Стан, свесен ли дека постануваш кловн на оваа википедија, т.е. троловски вандал?--Р ашо  16:55, 17 мај 2009 (UTC)
Значи според тебе, да поставиш шаблон "без извори" на статиjа коjа нема извори е вандализам? Читаj Шаблон:Без извори:) --Стан (разговор) 16:57, 17 мај 2009 (UTC)
Секако дека не е, но следејќи го твоето однесување во последно време и те како личи на вандализам. Дечко ти ја оптовари нашава википедија веќе еден месец.--Р ашо  17:00, 17 мај 2009 (UTC)

На скоро сите статии каде го ставаше шаблотон на извори веќе има извори, ама... треба малку повнимателно да се чита ;-) Поздрав,--Wikimk (разговор) 16:58, 17 мај 2009 (UTC)

Да, точно, но изворите се неопходни за спорни податоци... --Виолетова (разговор) 16:59, 17 мај 2009 (UTC)

Епа кога има, го бришете, овоj шаблон е полезен за да се категоризираат статиите, незнам дали сте паметни за ова. И таку полесно ке се наjдат статиите за кои се потребни извори. --Стан (разговор) 17:03, 17 мај 2009 (UTC)
Виолетова, дека го пише ова? Ти препорачувам ова en:Wikipedia:Verifiability, разделот "Sources": Articles should be based upon reliable, third-party published sources with a reputation for fact-checking and accuracy.[nb 3] Reliable sources are necessary both to substantiate material within articles and to give credit to authors and publishers in order to avoid plagiarism and copyright violations. --Стан (разговор) 17:03, 17 мај 2009 (UTC)

Стан, на страницата што ја посочуваш го пишува тоа: Editors should provide a reliable source for quotations and for any material that is challenged or likely to be challenged, or the material may be removed... Што има „предизвикувачко“ и „проблематично“ во статиите каде го изнареди шаблонот? :? Треба ли со линкови да докажувам дека Оливера Николова, Ванчо Николески, Стале Попов, Анте Поповски, итн. се писатели? Ако во самата статија има изјава која е „предизвикувачка“, тогаш тоа спаѓа во „задолжителни извори“... Поздрав --Виолетова (разговор) 17:11, 17 мај 2009 (UTC)


BTW во Христо Смирненски изворот Литература на македонскиот јазик, Георги Сталев, Просветно Дело, Скопје не е 3rd party, односно не е reliable. Да не зборуваме дека истата книга е цитирана и во Никола Вапцаров, притоа дека Вапцаров нема и еден ред напишано на македонскиот јазик. --Стан (разговор) 17:06, 17 мај 2009 (UTC)
Дали си сигурен дека ти не користиш 3rd party референци? :-) --Wikimk (разговор) 17:09, 17 мај 2009 (UTC)
А тие вашите статистички податоци од каква рака се? Да погодам...таква нема ни на википедија......пропагандистичка и асимилаторка, па сепак се користи.--Р ашо  17:07, 17 мај 2009 (UTC)
Wikimk, цитаирам: Articles should be based upon reliable, third-party published sources with a reputation for fact-checking and accuracy. should be e "мора". Инаку има нешата, за кои нема 3rd party sources, затоа тогаш използвам и други. По некои локални вопроси изобшто нема 3rd party извори. А за Вапцаров и Смирненски има премногу. --Стан (разговор) 17:12, 17 мај 2009 (UTC)
Тоа важи и за тебе. Прво да почнеш да го применуваш самиот, а потоа да пишуваш за reliable sources. Историчар си и знанеш дека треба да се има критички однос кон литературата, а не само да се инсистира на relialble sources кои само тебе ти одат во пролог, а сѐ друго не чини.
Сакам да ти дадам еден конструктивен совет настрана од ова. Сигурно имаш некое хоби, обиди се да напишеш нешто за тоа. Пробај! Верувам дека ќе уживаш во тоа. Во ова не сум сигурен дека има уживанција. Поздрав, --Wikimk (разговор) 17:25, 17 мај 2009 (UTC)
Рашо, статистички податоци се единствени, односно друг освен Бугарската екзархиjа не правила статистика, со изклучок на официалните на Отоманската Империjа. --Стан (разговор) 17:14, 17 мај 2009 (UTC)
А за асимилаторската ке го цитирам Смирненски:

Та така... две години. През тези две години станаха много събития по грешната ни земя и кой знае вие, небесните същества, дали сте ги наблюдавали. Както знаеш, ний бяхме обявили война на изток, запад, север и юг, а пък чергата ни беше малка. Ходихме на promenade из Сърбия, посетихме албанските чукари, бяхме на зимна дача чак на Серет и стана каквото стана, та се събрахме в орехова черупка. Здраве да е! Ти знаеш, че ние съвсем не се интересуваме за териториални придобивки. Стига ни славата, а плюс това, ако стане някога въпрос чий е Балканският полуостров, не ще и съмнение, че с археологически разкопки, сиреч с костите на стотиците хиляди българи, ще докажем своите права.

Христо Смирненски, 1919, Писма до оня свят

Овоj извор никогаш нема да биде на македонската верзиjа на статиjата за Смирненски, нели? --Стан (разговор) 17:18, 17 мај 2009 (UTC)

Види Wikimk, погледни ги добро статиите за Вапцаров и Смирненски, jас не бришам извори, не вандализира, туку цитирам извори и со нив поткрепувам напишаното. MacedonianBoy избрипа извор, затоа зашто сум jа немал дома книгата, бидеjки самото име е извор (Бугарски поети), да не зборуваме дека наметнува дека во наведените извори пишува нешто, кое го немаше. Сега е малку подобре, вопрески дека основната гледна точка е дека Вапцаров и Смирненски се бугарски поети и нема наведен до моментото ни еден 3rd party извор дека се македонски. За Смирненски додаов неколку 3rd party, притоа MB го остави како "друга теориjа". Ова е POV pushing - односно fringe theories да бидат изкажани како основни. --Стан (разговор) 17:30, 17 мај 2009 (UTC)

Очигледно дека зборуваме различни јазици. Јас веќе реков дека треба да имаш критички пристап кон литературата. Ти си научник да му се сневиди. Остави го MacedonianBoy! Што знае тој за наука? Затоа она за референците и за критичкиот пристап треба да го применуваш најпрво на своите статии'. Провери да видиш секаде какви извори користиш, ако не невалидни, тогаш барем (како што самиот велиш) 3rd party sources. Имаш многу такви работи. Затоа велам треба да имаш критички пристап кон тоа што го пишуваш. Згора на сѐ знаеш дека овде секој може да шишува што сака, а кога е така што се возбудуваш?
Уште една работ. Јас цело време ти велам да си ги провериш своите извори, ама ти упорно избргнуваш да ја прочиташ таа моја добронамерна сугестија и по принципот нападот е најдобра одбрана го продолжуваш муабетот во друга насока (сега, како што самиот кажа, МБ е проблемот). Затоа оваа дискусија од моја страна завршува тука. Поздрав, Wikimk (разговор) 17:41, 17 мај 2009 (UTC)
Види го и цитатот на Смирненски, и кажи според овоj цитат Смирненски за каков се имал? Значи самиот Смирненски зборува за "неговата земjа", авторите надвор РМ, во тоа число и енкои од РМ кажуват дека е бугарски поет, а ова што е представено во статиjата е дека бил македонски, според "Георги Сталев". Значи Смирненски + надвор РМ + некои од РМ vs. Георги Сталев? --Стан (разговор) 17:37, 17 мај 2009 (UTC)
Види Wikimk, Стан не е никаков научник, туку обичен компјутерџија од Русе. Иако повеќе мислам дека е еден од тие платениците за опструирање на мк вики.--Р ашо  17:44, 17 мај 2009 (UTC)
Wikimk, кога некоj се сомнева во изворите ми може да праша, еве како МБ ме запраша и му кажав за "Бугарски поети: 10х10". Jас кога можам додавам 3rd party, ама за некои нешта навистина нема (статистика за населенито на Македониjа, Бугарската егзархиja и таку натаму), за ова има "разговор" во статиите, ако има нешто да се праша и да се исправи. --Стан (разговор) 17:53, 17 мај 2009 (UTC)
Оваа книга редко кој ја има, а најмалку ти. Дај како да провериме дека тој писател е токлму таму. Јас еве не верувам. Освен основните податоци на книгата никаде не пишува за содржината. А за лажирање знаеш што следи.--Р ашо  17:56, 17 мај 2009 (UTC)

Да го завршиме спорот околу книгата

уреди

Спорот со книгата ќе го завршиме утре/задутре, ќе го прашам лично Гане Тодоровски за книгата... Може? --Виолетова (разговор) 18:24, 17 мај 2009 (UTC)

Може, се разбира. Ке бида задоволен, ако барем едно нешто се цитира како треба. --Стан (разговор) 18:28, 17 мај 2009 (UTC)
Па нормално ќе цитираме, не лажираме како тебе. Fringe theories :) И пази на однесувањето ти реков еднаш.--MacedonianBoy 20:17, 17 мај 2009 (UTC)
И да прокоментаирам за оној цитат погоре. Прашуваш дека нема никогаш да биде прифатен тука, па добро бе види ја статијата македонски јазик и македонци на бугарската Вики и кажи на што личи. На еден куп bullshit на ништо друго. Преполна со Fringe and SF theories и што е најбитно, ако се даде извор од Британика веднаш е спам за вас. Па сега ти види која е преполна со bullshit, Британика или БГ Вики.--MacedonianBoy 20:21, 17 мај 2009 (UTC)
Статиjата "македонци" во бг вики, за разлика од оваа овде има 3-те гледни точки, на Бугариjа, Грциjа и Република Макеодниjа. По неутрално од ова не може да биде. Дали во статиjата "македонци" во мк вики ги има грчката (дека македонци се луге-то кои jа населуват северна Грциjа) и бугарската (жителинте на област Македониjа) гледна точка? Многу грци ако ги прашаш ке кажат дека се македонци ама не се словни. Почти сите Бугари од Пиринско ке ти кажат дека се Македонци, но не и етнички Македонци, туку Бугари од Македониjа. И забележи дека во бг вики, на сите 3 поима "македонци" има равен по обем текст. За сите има место под сонцето. :) --Стан (разговор) 20:42, 17 мај 2009 (UTC)
Не филозофирај. Поимот македонци е национален термин кој се однесува за нацијата Македонци. Сакале вие или не така е. Е сега кога има нација македонци, тогаш воведов и поголемиот дел од телото на текстот се однесува за таа нација. Накнадно се додава две други секции. Свесен си што пишуваш? Детско размислување, па уште и во ЕУ ве примија со такви националистички тези. Боже чувај.--MacedonianBoy 20:46, 17 мај 2009 (UTC)
Грчки македонци и бугарски македонци нема, само можеш да сонуваш за тоа и да читаш на Промаседониа. А дека има Татари на два дела има, и тоа е факт. --MacedonianBoy 20:47, 17 мај 2009 (UTC)
"Поимот македонци е национален термин кој се однесува за нацијата Македонци.", ова е за Македонците по националност, има Грци кои се идентификуват како Македонци - чисто географски, има и Бугари, кои се идентификуват како Макеодци - чисто географски. И Бугарите-македоци и Грците-македоци имат право на овоj поим, бидеjки тие се нарекувале вака многу преди да jа има Република Македониjа. Затоа нивното идентификуване не бива да се негира. Ако кажеше на дедо ми, коj е Македонец до мозокот на коските си дека не е Бугарин, (ако беше жив), ке да ти отврти таков кутек, та немаше да си помниш коj си, од каде си и зашто си овде (ова за да ти го илjустрирам пролемот нагледно). Затоа не бива да се понижуват Македоцните, кои не се идентификуват како етнички Македонци, односно дел од македонската нациjа. Поимот Македонец не е запазена марка на Република Македониjа, исто како и поимот Бугарин не е запазена марка на Бугариjа. --Стан (разговор) 21:44, 17 мај 2009 (UTC)


А што да правиме со чувашите сега. Они сега имаа барања за преименување. И татарите од татарстан исто. Чие име носат они. или чие име носите вие. Ајде побрзо украдете го нашиот идентитет за да не ве надваат тие вас. И плус греота е да тврдиш тата за дедоти. Човек бугарин, а му лепиш туѓи етикети. --Р ашо  21:48, 17 мај 2009 (UTC)
Stan, LOL. Какви не книги ви даваат да учите во Бугарија, тоа е тешка работа. Чиста фринџ теорија. ЛОЛ сварно ваков неакадемски и средновековен пропагадаторски коментар не очекував. --MacedonianBoy 21:47, 17 мај 2009 (UTC)
Ми незнам какви книги MacedonianBoy, кога запчнав да учам историja уште немаше држава Република Македониjа, туку Jугославиjа. За Грците-македонци и Бугарите-македонци е факт, оди во Северна Гриjа и прашаj некоj Грк, оди и во Благоевградско (па и не само) и прашаj некоj Бугарин. За Рашо, jас немам ништо против Чуваши да се идентификуват како Бугари. Ако сакат да бидат Бугари, нека бидат. Татарите и те, ако сакат да се идентификуват како Бугари, нека. Ова е вопрос на лично осекjане и jас немам право да им кажам како да се осекjат и идентификуват. А за дедо ми jас подобро од тебе знам како каков се е идентификувал и од дека потекнува и на каков диалект зборуваше, па и сестите и браката му, особено некои. --Стан (разговор) 22:03, 17 мај 2009 (UTC)

Македонско потекло

уреди

Не се мисли на т.н. географско како што мислиш ти, туку на етничко. Да било географско немало да биде бугарски поет од македонско потекло туку би било само бугарски поет.--MacedonianBoy 15:09, 22 мај 2009 (UTC)

Врската Македонија сочи кон Република Македонија. Смирненски нема потекло ни од Вардарско, уште повеке од Република Македонија. --Стан (разговор) 15:12, 22 мај 2009 (UTC)
Се мисли на етничко македонско потекло, што нема врска со територија. Македонец си е македонец и во Егејска и на Антарктикот. Прашај ја Виолетова таа го кажа ова, нека појасни во каква смисла е македонско потекло.--MacedonianBoy 15:14, 22 мај 2009 (UTC)
Ами тогаш врската да сочи кон Егеjска Македониjа, зашто сочи кон Република Македониjа, кога нема потекло од таму? --Стан (разговор) 15:35, 22 мај 2009 (UTC)
Не треба во ниту едно од тие, треба во Македонци. --MacedonianBoy 15:42, 22 мај 2009 (UTC)

Ете, MacedonianBoy појаснил: тоа е како Американец со руско потекло (има такви многумина автори). А во случајов - врската треба да води до Македонци само... Поздрав --Виолетова (разговор) 15:45, 22 мај 2009 (UTC)

24 мај

уреди

Дали е вака во ред. Ден_на_солунските_браќа_Кирил_и_Методиј

Ќе ја преместам и оваа страница оти не и одговара насловот.

Поздрав, --Wikimk (разговор) 10:13, 24 мај 2009 (UTC)

Не! "...развиток на македонската култура..."? Каj нас тоа не е празник на Кирил и Медодиj, каj нас е празник на бугарската просвета и култура и на словенската писменост. 11 маj е денот на Кирил и Методиj. --Стан (разговор) 10:16, 24 мај 2009 (UTC)

ОК. Нека остане по твое. Поздрав, --Wikimk (разговор) 10:20, 24 мај 2009 (UTC)

Празникот за Кирил и Методиј

уреди

Види го разговорот тука и дај мислење зошто не можам да ја пренасочам зошто си ставил шаблон во изработка. Тука. --MacedonianBoy 10:54, 24 мај 2009 (UTC)

Јас се извинив

уреди

Здраво Стан, и ти ми ја шириш темата! Не е тоа поентата. :-( На човекот му препорачав да прочита некои работи, па потоа може да разговарам (со него). Верувам дека колегата може и сам да се снајде со читањето на тоа што му го посочив. Откако ќе го завршиме тој разговор, тогаш може и со тебе да поразговараме на друга тема. Поздрав, --Wikimk (разговор) 16:08, 28 мај 2009 (UTC)
П.С. Од тебе сѐ уште чекам честитки за изборот.

Please show a little bit of tolerance here – it is a way to make friends

уреди

Dear User, While editing the text on Wikipedia in Macedonian language, please show a little bit of tolerance toward different opinions (the last example: Никола Вапцаров). Please do not remove information you do not like from the article without any explanations. It is called intolerance. As a professional historian and scientist you should know that in science there is always possibility of having different opinions.
Having in mind your similar edits, I have already suggested to you to try to write here some articles about your hobbies. I hope that using this approach you will make a lot of friends here.
Please consider this as a warning for your improper behavior here. Kind regards, --Wikimk (разговор) 11:08, 14 јуни 2009 (UTC)

No worth Wikimk, they have agreed on some kind of propagandistic plan so the friendship is at the bottom of that agreement. :) Regards--Никола Стојаноски 11:10, 14 јуни 2009 (UTC)
 • 1. On my first removal I wrote as explanation "како прво Вапцаров нема ни еден збор на македонски напишан"
 • 2. In my next removal I wrote as explanation "Вапцаров нема ни еден стих на македонски, затоа го избришав"
 • 3. Please, prove that "Vaptzarov" have even one work written in macedonian language or do not vandalize my editions.
 • 4. Administrators MUST follow all the rules that a normal users follow!

--Стан (разговор) 11:23, 14 јуни 2009 (UTC)

The key word in my previous message was the tolerance toward different opinions. As I said you, as a professional historian, should know that in science, especially in non-exact sciences there is a possibility of different opinions. So please be tolerant concerning different opinions here.
Additionally, whenever I ask you for a tolerance on different opinions with your are avoiding the direct answers and you are trying to change the subject or to defocus the discussion. All I ask of you is a tolerance, of an experienced scientist, toward different opinions and to try to make some friends here. It is not my first time to suggest reading the following articles ([1] and [2]). Your best friend here, Wikimk (разговор) 11:50, 14 јуни 2009 (UTC)
What different opinion when we're talking about facts. Vaptzarov has written in macedonian language or hasn't written in macedonain language. No second opinion. The fact is that he hasn't. So what tolerance and different opinion are you talking about? I'm wikipedian and I'm reading the wiki rules & principles and unlike you, I do actually believe in them. If you do not believe in wikipedia and it's principles, you're free to leave. Instead of reading why wikipedia is bad articles, why don't you read more about it's principles and the Copyright Law, because I'm tired to explain simple copyright principles to the Administrators which haven't read even one line of it, but believe they're right, and I'm wrong. --Стан (разговор) 12:11, 14 јуни 2009 (UTC)
This is another attempt to defocus the discussion, but I will try again. I did not mention anything concerning copyright laws. Everything I asked from you is to be tolerant concerning the opinions of the other here. It is a good way to make friends here. Regards, Wikimk (разговор) 12:25, 14 јуни 2009 (UTC)
Yes, you said, but didn't show. It seems the problem is in my todays contributions, can you give me an example, where I've not been tolerant today? --Стан (разговор) 12:28, 14 јуни 2009 (UTC)
Now we are starting from the beginning. Please check my first message posted here, your edits and your discussions concerning this article Никола Вапцаров. I hope that this time you will read my messages carefully. Regards, Wikimk (разговор) 12:50, 14 јуни 2009 (UTC)
Yes, but it seems that you're not tolerant, when removing my contributions without a single reason. When I did the contribution, I wrote why I'm removing the two words. If I'm not right, just write it in the "Description" field when removing it. Else, this is considered as vandalism. If you write something, and properly add "Description" and I remove it without reason ("Description") I should be considered as vandal, right? We're not here to make friends Wikimk, there are social networks for that, we're here to contribute to an encyclopedia. Making friends is connected with "supporting them, when they need help" which is bad for the wikipedia. We should stay neutral. --Стан (разговор) 13:21, 14 јуни 2009 (UTC)
I accept everything you said. But, since I am not tolerant, please show a good will and next time do not try to avoid direct answers. However, even if I am wrong, the discussion here Разговор:Никола Вапцаров (in Macedonian language) shows that your edits were not correct. This is my last answer. Yours friendly, Wikimk (разговор) 13:46, 14 јуни 2009 (UTC)
In your "statements" there were no questions, just false accusations and nothing specific on why do you remove my contribution without specific reason. Next time try to be more tolerant and explain yourself. The Administrator status does not give you the right to remove contributions without an explanation. There's no need to discuss the issue further. --Стан (разговор) 14:06, 14 јуни 2009 (UTC)
Со оглед на тоа што јас сум лош, а ти си добар би сакал да те потсетам дека сѐ уште сум отворен за честитки по повод мојот избор. :-) Пријателски поздрав. Wikimk (разговор) 14:10, 14 јуни 2009 (UTC)

Just curious

уреди

I want to know whether Vapcarov's songs are thorn in your eye (and as well as to the BG propaganda) or you are just "concerned" about the law, which I doubt? :) --Никола Стојаноски 16:33, 22 јуни 2009 (UTC)

I'm concerned about the copyright law and the violations of it from administrators and other editors. I haven't met any other violations, except the works of Vaptzarov. If I meet any, I'll be glad to report (for userpages/talkpages) and will remove them (from articles) as well. As you probably know the Wikipedia is distributed under certain license and the copyright violations are not welcome. --Стан (разговор) 16:41, 22 јуни 2009 (UTC)

Предупредување

уреди

Ќе те замолам и ова е за последен пат да ме нарекуваш со погрдни зборови и со епитети кои не се за мене. Нареден пат ќе добиеш блок од три месеца, зошто не еднаш сум те опоменал за лични навреди кон мене. Види ова.--Никола Стојаноски 19:31, 22 јуни 2009 (UTC)

You constantly call me a liar for no reason, too. Does this mean you'll get a 3-months block as well? --Laveol (разговор) 19:56, 22 јуни 2009 (UTC)
The difference is that I did not.--Никола Стојаноски 19:59, 22 јуни 2009 (UTC)
But, of course, you didn't. You've never lied, especially on Wikipedia.--Laveol (разговор) 20:01, 22 јуни 2009 (UTC)
...especially on MK Wiki.--Никола Стојаноски 20:01, 22 јуни 2009 (UTC)

Одг:Без расистички коментари/No racist comments, please

уреди

Автоматски стиснав на б и на првиот збор кој се појави. Патем, тоа важи за твојот пријател Подпоручик (претставен како Макето) кој потајно сака да вметне врски до неговиот личен блог. Макерета е збор кој го научив во комуникацијата со државјани од Република Бугарија. Бојан имаш за кажување? 00:19, 27 јуни 2009 (UTC)

Не гледам што сум рекол расистичко? Бојан имаш за кажување? 00:25, 27 јуни 2009 (UTC)

Добро, нема да го употребувам тој збор. И мислам дека давам убав пример на другите корисници - со ова и ова (особено втората точка) - со тоа што уредувам статии (кои мислам дека се квалитетни) и избегнувам hot-topics. Се надевам дека ќе почнеш и ти да создадеш некоја квалитетна статија која нема врска со историја и со ,,вистината‘‘. Како што знам, ти не си историчар по професија. Бојан имаш за кажување? 00:47, 27 јуни 2009 (UTC)

За листата

уреди
Нешто поправив, ама неколку зборови не ми се јасни, помогни за превод:
 1. химикотехнологија - дали се мисли на хемиско-технолошки?
 2. хранителни технологии - во македонскиот јазик немаме ваков израз... нешто за храна?
 3. художествена академија - уметничка ли е?
 4. застраховане - не го знам зборот за да можам да го преведам...
 5. бројот 32 - Варненски - се мисли од Варна? ако е така, поарно е да стои Слободен универзитет „Черноризец Храбар“ - Варна
 6. број 5 - Шуменски универзитет - дали е земјоделски, или зборот означува дека универзитетот се наоѓа во некое место со такво име?

Истово го пишав како одговор кај мене, ама не си го видел изгледа. Поздрав --Виолетова (разговор) 18:19, 29 јуни 2009 (UTC)

Re, picture

уреди
As I can see the template that is added there is OK. For any further actions, please ask another admin, not me. I am not interested in it. --Никола Стојаноски 11:19, 1 јули 2009 (UTC)
PS: In future, for picture related problems, please ask Brainmachine, he is interested in pictures.

Маки

уреди

Толку ли ти е тешко да кажеш 2-3 збора „браво“, „уа“... Понекогаш помислувам дека сиот твој ангажман овде е поради себеси да си докажеш некои работи. --Wikimk (разговор) 22:48, 26 јули 2009 (UTC)

Википедија не е форум --Стан (разговор) 23:04, 26 јули 2009 (UTC)
A ние имаме и на македонски напишано, нели Стан?--Р ашо  23:10, 26 јули 2009 (UTC)
Сѐ уште не ми честита за изборот. Во следната комуникација концентрирај се на честитките. На Википедија има живи и се надевам воспитани луѓе.[се бара извор] --Wikimk (разговор) 23:09, 26 јули 2009 (UTC)
Не е како во англиската целиот текст, затоа цитирав англиската, од мк и ова е доволно "Почитувајте ги и држете се до задачите — за создавање на енциклопедија."--Стан (разговор) 23:17, 26 јули 2009 (UTC)

Прво бугарско царство

уреди

Приятел, оправи текстовете под картинките с печатите на Тервел и Омуртаг, че са на "Бугарски"!--77.85.124.232 (разговор) 20:10, 9 август 2009 (UTC)

Първият и на български и на македонски е един и същ. Вторият (медальон) -> (медалјон, медаљон) - първият вариант се среща по-често. Оставих него. --Стан (разговор) 20:20, 9 август 2009 (UTC)
ОК!--77.85.124.232 (разговор) 20:23, 9 август 2009 (UTC)

Ѓорѓи Кратовски

уреди

Тоа што го додаваше на македонскава и српскана Википедија да си ја додадеш во вашата „Википедија“. Биди фер спрема два народи.--Никола Стоіаноски 12:47, 11 август 2009 (UTC)

Попис за 5 дена + на празник не се прави ниту во Лихтенштајн

уреди

Попис за 5 дена + на празник не се прави ниту во Лихтенштајн. Дај ако може ПДФ да видиме. --Wikimk (разговор) 20:32, 15 август 2009 (UTC)

Бугариjа не е Лихтенштајн, овие се официалните податоци. --Стан (разговор) 20:40, 15 август 2009 (UTC)
Дај ПДФ да ја видиме таа телеграма! Баш поради тоа што не е Лихтенштајн смешни ти се датумите + имаш и празници (ова е битниот дел). Дали можеби и посмртните останки на Гоце Делчев во Македонија беа префрлени со телеграма? Помисли малку што пишуваш. Ти си историк! Толку ли ниско си паднал па на Википедија (која не е сигурен извор на информации) да пишуваш?! Помисли малку!
...арно едно време почна да пишуваш да други работи. Не е сериозно за прифесионален историчар да си ги троши и денот и ноќта тука.
Од тебе, како сериозен човек, сѐ уште чекам честитки за изборот во администратор. --Wikimk (разговор) 20:48, 15 август 2009 (UTC)
Еве, цела книга има со датата:
 • Ангелов, В. Документи за демографското преброяване на населението в Пиринска Македония (25 ­31 декември 1946)

Ова е официалниот прериод в коj во 1946 година се извършил пописот. Еве официалните дати на сите пописи: Преброяване на населението в България

 • Сакаш PDF на документ, коjшто се пази во државниот архив во Благоевград? Ова и во Лихтенштајн го нема. Има точен цитат од архивот + податок. --Стан (разговор) 21:06, 15 август 2009 (UTC)


Добре бе Стан, а имало ли нешто регуларно во таа Бугарија. Де Тито наредил, де Сталин. Па после бугарски возови, големи екскурзии и бугарски политики?????? Јас сум збунет за демократијата во Бугарија. ЛОЛ--Р ашо  21:29, 15 август 2009 (UTC)
Сѐ е таму регуларно, осветн западните граници. Туку, една работа ме буни. Каде се западните граници? Овде или се многу позападно? Затоа не вреди да се зборува за воа. :-) --Wikimk (разговор) 21:37, 15 август 2009 (UTC)
Според бугарските политики секаде кај што се зборува словенски на Балканот е бугарско. А патем тоа е и јазикот на Кубер, Аспарух и сите тие слични „европјани“ а впрочем чужденци. --Р ашо  21:41, 15 август 2009 (UTC)

Р.Ѕ. Види ја сликава и кажи ми дали тие типовите во позадина се косооки или мене ми дошло времето за спиење???

А бе и Србите имаа(т) нешто такво: Причај српски да те цео свет разуме - можеби затоа стигнаа до ова дереџе. --Wikimk (разговор) 21:46, 15 август 2009 (UTC)
Види Рашо, за проблемот 1946 година не се зборуваше многу по време на комунизмот 1944-1989 (по jасни причини). Повекето извори се од после 1989, а документите ги има во архивот. Го видов документот за телефонограмата и го запишах, наедно со изворот. Подоцна проверив во неколку книги, и видов декаи таму се цитира истиот документ. Каква демократиjа за времето на комунизмот (1944 - 1989)? --Стан (разговор) 21:45, 15 август 2009 (UTC)
Па бугарскиот воз сигурно не сте го патентирале за време на комунизмот, туку во ’90-те. А таа екскурзијата и стотиците илјади протерани турци? И тие се од најновата изторија. А да не зборувам за ромите (кои официјално ги нарекувате цигани). За македонците па ич не праам муабет.--Р ашо  22:01, 15 август 2009 (UTC)
Односно сликата на Крум, ова е црта на византиската уметнос, види ги сликите на византиските императори. Константин IX Мономах, Мануил I Комнин --Стан (разговор) 22:06, 15 август 2009 (UTC)
Тие имаат барем европски бради. Мене во брковите ми личи на овој и на тие малку понасевер.--Р ашо  22:10, 15 август 2009 (UTC)
Турците се протеирани од комунистите, а за циганите има статиjа, во коjа пишува зашто се нарекувани вака: Цигани. Вероватно во РМ "циганин" е навредливо. Овде не е (освен ако не се зборува за човек коj не е циганин, тогаш има негативна смисла). Аjде доста со форумските изjави. --Стан (разговор) 22:18, 15 август 2009 (UTC)
Здраво. За сѐ што сметаш дека треба да го додадеш во врска со пописот од 1946 те молам во иднина додавај го во статијавва што за таа намена ти ја направив. Еве ја: Современи бугарски погледи на пописот од 1946. Во спротивно твоите уредувања ќе ги сметам за вандализам. --Wikimk (разговор) 08:03, 16 август 2009 (UTC)
Оваа статиjа нема современи погледи, туку податоци на Борис Чанџиев од 1946 + официална телефонограма со заповед од 1946. Кое е современото во ова? --Стан (разговор) 08:06, 16 август 2009 (UTC)
собери храбтост и сртеди ја таа статија како што треба. јас во знак на добра волја ја направив. не се исплати цела ноќ си ненаспан за еден параграф. од каде толку енергија?! уште еднаш ти велам почни да уредуваш нешто конструктивни овде. како историчар знаеш дека ова не е сигурен извор на информации. оди на дгуго место занимавај се со оваа работа. --Wikimk (разговор) 08:18, 16 август 2009 (UTC)
Коко човек коjшто се занимува со историjа, знам дека државниот архив е надежен извор на документи од изториjата на државата. Во вашата држава, државниот архив не е ли таков извор? Ако требе да има некакви погледи, то тие се "македонските", затоа зашто имаме официални документи. Не може државада да има погледи кон сопствениот си попис. Погледите се од другаде. Ако сакаш да уредуваш конструктивно, направи статиjа, "Македонски погледи кон пописот во Бугариjа". --Стан (разговор) 08:24, 16 август 2009 (UTC)
направи ја ти во знак на добра волја и започни ја а јас ќе продолжам. исто така направи статија македонски погледи врз пренесувањето на посмртните останки на гоце делчев во македонија и таа ќе ја пишуваме заедно, ама овде нема потреба од телеграми, од колку редови и колку букви имало во телеграми. ова е статја за македонците во бг и таква треба да остане. ако некој направил грешка во 1946 направена е нека си стои тоа во друга статија. доста ни се жртви на балканов, ајде малку разбирање и толеранција. згора на тоа ако не постојат македонци во бг зошто тогаш толку врева? како историчар знаеш дека википедија не е сигурен извор на информации, ама е евтина алатка за пропаганда. не ме терај да те блокирам брат! доста со жртви и со минато на балканов, ај малку да гледаме во иднината и во толеранциајта. поздрав, --Wikimk (разговор) 08:35, 16 август 2009 (UTC)
Jас секогаш уредвам со потврдени податоци со надежни извори. Ти си овоj што кога нешто не му одговара бришеш потврдени изjави без да даваш ни еден извор, коjшто потврдува твоето лично мислење. Jас никогаш не сум искажал лично мислење, туки работам со факти. Еве со што работиш ти "изјава на современ почитичар која можеби е дадена во дневнополитички цели.". Ова можеби и предпоставуването за дневнополитички цели не е никак енциклопедиско и ти го знаеш многу добро ова. Да не зборуваме дека Петар Стоjанов не е "современен политичар", туку поранешен претседатен на Бугариjа, денес не е политичар и нема как да го зборува за дневнополитички цели. Ете ова веке е пропагадна, да умаловажува поранешниот претседател до обичен политичар и да се шпекулира и да се предпоставува за што го кажал... Извори требат на википедиjа, не голи зборови. Во историjата се се крепи на изворите. --Стан (разговор) 08:46, 16 август 2009 (UTC)
Еве уште един "бисер" на македонската историска мисла "Најнов бисер е „присилниот попис од 1946 година“.[18]". И ова ли е енциклопедиско? --Стан (разговор) 08:49, 16 август 2009 (UTC)
Таква е бугарската политика и наука. Полна бисери. И што бидна со Спаска? Ја прогласи ли БПЦ за маченица, или Димитров ќе ја прави министерка???--Р ашо  09:53, 16 август 2009 (UTC)
Офф Рашо, даj овие нешата да се дискутират некаде другаде. Овде поважечко е да ги оправиме статиите да бидат понеутрални, вопреки политичките проблеми. Не му е местото овде. --Стан (разговор) 10:03, 16 август 2009 (UTC)
Стан, најголемиот бисер што може да го најдеш е крвта измешана што во тебе тече. --Wikimk (разговор) 10:13, 16 август 2009 (UTC)
Има два милиона „географически Македонци“ во Бугарија = два милиони бисери кои се прават поголеми Бугари од самите прави Бугари. Сите на Вики се дел од тие два милиона.--Никола Стоіаноски 10:18, 16 август 2009 (UTC)
Уште една работа. КАКО ИСТОРИЧАР треба да знаеш дека референци историчар не треба да наоѓа, треба да ги прочита, па потоа да ги користи. Оваа твоја реченица („...ги најдов...“) говори сѐ. Кој знае коклу други референци не ти се валидни. Внимавај малку што пишуваш. Зборовите имаат и значења. Батали референци. BTW сакаш една референца за тоа дека експресни бил изведен пописот за 5 дена + на 31.12? Биди сериозен. Ако не разбираш македонски прашај некој да ти преведе, не е срамота да не се знае. --Wikimk (разговор) 10:20, 16 август 2009 (UTC)

Prijatelju kolaj si rabota so bugarite !!! Živela Makedonija !!!--82.208.198.139 (разговор) 14:04, 17 август 2009 (UTC)

Малку погоре

уреди

Здраво. А, малку погоре има нешто што и тебе треба да те заинтригира. Се надевам дека нема да заврши без ниту еден коментар. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:52, 20 септември 2009 (UTC)

Независни извори

уреди

Здраво, Стан. Колку се независни овие извори, баш не знам. Веќе ти наведов доказ, дека делото на Стивенсон е со библиографска основа на дела на Дујчев. Не сакам да започнувам да ги анализирам сите, бидејќи ќе ми земе време. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:38, 20 септември 2009 (UTC)

Вратено уредување

уреди

Здраво, Стан. Поради недоволност на доказни материјали, уредувањето беше вратено и Комитопулите се додадени како бугарски владетели. Целта не ми беше да ги злоупотребам администраторските алатки и да ја заштитам статијата и да те блокирам (што не ни направив), но сепак се повлекувам од овој спор, со тоа што го вратив уредувањето. Сепак, добро ќе биде да се отвори дискусија, кои извори да се цитираат во статијата. Многу од нив се извадоци од статии на Интернет. Предлагам да им се даде предност на извадоците од книги. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:24, 20 септември 2009 (UTC)

Здраво Станчо

уреди

Те молам немој да тролуваш по статиите. Знаеш, статија за македонското прашање, во која пишува дека Македонци не постојат нема логика брат! Гледам дека си играш со статијата ама не мора да бидеш толку гласен со сопствените фрустрации. За запазување на неутрална гледна точка доволно е што пишува дека едните негираат, а другите со сопственото постоење го порекуваат тоа. Згора на тоа сите твој напори одат во тој прилог. :-) Што се однесува до неутрална гледна точка, во знак на добра волја, позанимавај се со тоа и на др. Википедии.
Сметај дека си опоменат.
Поздрав, --Wikimk (разговор) 20:44, 4 ноември 2009 (UTC)

Современа Бугарија

уреди

Постојани одбегнуваш да ми одговоиш за која тема поврзана со модерна Бугарија ќе напишеш нешто? Не верувам дека Бугарија е само истоија? Верувам дека има нешто интересно што може да го научиме. --Wikimk (разговор) 11:07, 19 ноември 2009 (UTC)

Jас не се занимувам со современа Бугариjа, туку со историjа на Бугариjа. Просто немам интерес во оваа обаласт да пишувам. Ти може да сакаш научиш нешто интересно и за микро-биологијата, ама jас не се занимувам со микро-биологија. Не можам да ти помогнам. --Стан (разговор) 11:15, 19 ноември 2009 (UTC)
Историчар велиш, а?--Р ашо  11:34, 19 ноември 2009 (UTC)
Велам "Jас не се занимувам со современа Бугариjа, туку со историjа на Бугариjа". Не сум дипломиран историар, а и да бев немаше да има разлика за вас. --Стан (разговор) 11:43, 19 ноември 2009 (UTC)
Добар си ти борец и платеник за компјутерџија кој „виси“ 24 часа на компјутер. Такви момци и се потребни на мајка балгарија. Само продолжи така...надјавам се, ште получиш нјакаква награда како балгарски воин --Р ашо  12:09, 19 ноември 2009 (UTC)

Обиди се...

уреди

Обиди се отстранувањето на надворешните врски да не ти се претвори во тролување со правење на ненамерни грешки како што беа тие со референците од вчера. Те опоменувам. BTW статиите може да постојат и без надворешни врски, ама обиди се да не те надвладеат фрустрациите. Затоа трет пат ти велам ОБИДИ СЕ ДА НАЈДЕШ НЕКОЈА ИНТЕРЕСНА ТЕМА ЗА СОВРЕМЕНА БУГАРИЈА И ДОДАДИ ЈА ОВДЕ. Не гледам што има лошо во ова што ти го кажувам.
Згора на ова, зошто се запали толку многу за блог додаден од анонимен корисник? Или можеби не станува збор за анонимен корисник? --Wikimk (разговор) 11:28, 19 ноември 2009 (UTC)

Статиjата за Даме е полна со глупости без цитати. Кога некоj корисник додаде спомените на Атанас Лозанчев (1870 Битола - 1945 Софиjа) за Даме Делчев ова беше сметнато за "samopromocija". Од друга страна бришенето на надворешна врска кон блог на анонимен корисник [3] се смета за тролуване. Jас се мислам за интелегентен човек, со bachelor & master degree и се чудам кое од двете е тролуване? Да избришеш спомени на довременик на Даме или врска кон статиjа од анонимен автор, во коjа не се наведува ни еден извор. Дали може да ми одговориш на оваа прашане? Коj е тролот? --Стан (разговор) 11:36, 19 ноември 2009 (UTC)
Ако сметаш дека анонимниот корисникот и jас сме еден човек, може да направиш request кон Стуард. MacedonianBoy веке го прави ова, вопреки дека не ми се е извинувал за дека погрешно ме обвини во sockpuppeting. --Стан (разговор) 11:38, 19 ноември 2009 (UTC)
Пак ја менуваш темата на разговорот! Тоа не е добро! Ми бегаш! Не можам да те следам! Еднаш веќе имавме ваков разговор. Се надевам дека се сеќаваш?! Ќе одбереш збор, ќе се фатиш за него и ќе направиш цела прикаска. Постојано ги избегнуваш одговорите на моите совети.
Што се однесува до твојата професија. Ако си историчар. Немам против. Ама верувам дека живееш во современа, а не во средновековна Бугарија. Ме разбираш? --Wikimk (разговор) 11:45, 19 ноември 2009 (UTC)
Инаку, според твоите одговори, мора да ти признам дека почнувам да се сомневам дека си историчар. --Wikimk (разговор) 11:46, 19 ноември 2009 (UTC)

Лав III Исавријанин или Лав III Исаварски... Според овој шаблон би требало да е Лав III Исавријанин. Фала ти, ќе поправам. Поздрав--Астрион (разговор) 12:04, 22 декември 2009 (UTC)

Еден Македонец

уреди

ОК. имаш право

Георги Острогорски, Историја на Византија

уреди

Моја грешка... Кога читам статии се унесувам... Сметав дека требше да додадам за влашкиот елемент... Георго Осрогорски говори за ставовите на дел од Романскиете историчари кои истакнуваат дека Асен во Северна Бугарија донел со себе и власи... Острогорски не се согласува со романските историчари тоа не е негов став... Острогорски само укажува дека има и таква теза... Ќе ги ставам референците и за романските историчари и ставот на Острогорски, по страници, издание ... Друк пат пиши за изворите... Ако не ги сменаам одма зафатенсум... можеш да ги избришеш ако не ги поправам... само кажими на време... ако има некоја друга спорна статија за извори ќе средиме, без расправии... Целата не ми беше да провоцирам... поздрав--Еден Македонец 23:19, 20 март 2010 (UTC)

Потсетување

уреди

Само да те потсетам дека ова не е форум или ФБ па да тресеш зелени. Одбирај што плескаш.--Никола Стоіаноски 22:14, 31 март 2010 (UTC)

Мислам дека немам потреба од подсетување. И подолго време сум на Википедија и сум постар од тебе и имам поголемо образование. Имај малку почит. --Стан (разговор) 22:20, 31 март 2010 (UTC)
За образованието, оставам луѓето со кои работам да ме фалат, не се фалам сам. За останатото е занемарливо. --Никола Стоіаноски 22:21, 31 март 2010 (UTC)
Зборувам за "degree", не за друго. Не е важно... Можеше да предупредиш Рашо, поради личниот напад со шега за Странџа. Но, ти избра да предупредиш човекот, благодарение на кој сега во статиjата има разумни податоци. Како постар Википедиjанец бих те советувал да видиш како работи Бојан и да земеш пример од него. Човекот едноставно рече дека најверојатно станува збор за подводни пештера и беше во право. --Стан (разговор) 22:31, 31 март 2010 (UTC)
Стан, ако воопшто си ја прочитал статијата третиот збор е подводна и човек што се разбира ќе му текне дека се работи за подводна а и референцата истото го зборува. Ти збореше за длабочина, а не за вид на пештера што е сосема спротивно, а и кога ќе се додаде фактот дека бришеш податок подржан со извор се доведува до заклучок дека периодот како активен Википедијанец нема улога, се гледа од дејството кој е што е. Исто така, согледувајќи го фактот дека доста работи прочитав за пештерата за да ја направам статијата, не може некој да ме прави будала и да ми рече дека нема поима, а при тоа сум поминал цел дел барајќи информации и да ми рече „корисникот нема поима“ - е тоа е навреда и ниско однесување, за разлика од мене што ништо навредливо не ти реков, а видов дека сум пропуштил да додадам еден збор!!!! Но тоа не е причина да се брише содржина од стар и искусен корисник. Па види сега ти. Поради тоа ова ти го пишав. А за степенот, не се грижи ќе те стигнам за некој месец :) --Никола Стоіаноски 22:36, 31 март 2010 (UTC)
И не е убаво да се фалиш за образвание, зошто меѓу нас има и пообразовани луѓе, па траат.--Никола Стоіаноски 22:39, 31 март 2010 (UTC)
А што е навредливо што рекол Рашо за Странџа? Врело е во планина исто така. Тебе ти пишав зошто навредуваш лично.--Никола Стоіаноски 22:47, 31 март 2010 (UTC)

За Григор

уреди

Слободно можеш да додаеш за бугарскиот период... поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 15:53, 19 мај 2010 (UTC)

За НФП

уреди

Здравей,

Не знам защо, но от статията бяха изтрити фактите, че Павел Делирадев е автор на Правилника на НФП, както и на Манифеста на Сандански към всички народности в Империята. Авторът на тези документи е българин и това явно дразни някои хора. Можеш ли да го добавиш, защото аз имам бан?

С поздрав! Jingiby (разговор) 18:56, 21 мај 2010 (UTC)


  Здраво! Бидејќи ова е Википедија на македонски, ве молиме користете македонски јазик, без разлика на кого се однесуваат коментарите. Ова е така бидејќи разговорите што да се одвиваат треба да бидат разбирливи за поголемиот број на корисници. Ако користењето на друг јазик не може да се избегне, тогаш ве молиме обезбедете соодветен превод на англиски/македонски јазик. Ви благодариме!

  Hello! Since this is Wikipedia in Macedonian, please always use Macedonian, regardless of whom you address your comments to. This is so, so that the comments could be comprehensible to the community at large. If the use of another language is unavoidable, please provide a proper translation of the comments in English/Macedonian. Thanks!--Никола Стоіаноски 19:04, 21 мај 2010 (UTC)

Здравей Jingiby, ще проверя защо е изтрито. Поздрав! --Стан (разговор) 21:34, 21 мај 2010 (UTC)
Не ми превртувај разговорот, не ми е гајле кои јазици ги зборуваш и како ги зборуваш. Секој корисник има право да побара превод на македонски јазик зошто ... погодуваш? Ова е Википедија на македонски јазик. Многу убаво ги знаеш овие работи и ни губи време. --Никола Стоіаноски 22:26, 21 мај 2010 (UTC)

Григор Прличев - НГТ

уреди

При доработката на статијата вложив многу труд... Се стремев еднакво и праведно да бидаат застапени сите погледи секако научни... Во изработката на страница е употребена содветна научна литератаура и соодветна изворна литература... Се стремев што повеќе да бидаат избегнувани осетливите теми како што се потеклото и јазикот на Прличев иако тоа е неизбежен дел од оваа статија... При доработката на оваа статија не користев трудови дали животот на Прличев дали тој е Македонец или Бугарин, дали јазикот што го користи е македонски или бугарски... Можеби тоа во статијата може да се сретне тоа меѓутоа тоа не се мои ставови туку на дел од научниците - неважно дали се македонкски, српски, бугарски или германски, и тоа е напишано повеќе или помалку несвесно... Најмногу е обврнато внимание врз творештвото на Прличев и ако треба да се оценува Прличев тоа треба да се прави преку неговите дела или како што истакнува Костас Кулуфакос:

Нема да ја повториме овде грешката на седумте страи грчки градови кои спореа, тврдејќи секој од нив дека Хомер е нивен граѓанин. Хомер беше граѓанин на сите седум и на сите други градови во Грција, а подоцна и на целиот свет, благодарение на своите дела. Исто и на поетот на кого денес му одаваме почит, поради своите дела е сечовечки симбол на збратимувањето на народите. Тој му припаѓа како на Крајот и народот што го родил и го воспитал, така и на народот чиј јазик го избрал за да се изрази и на Крајот што му одаде почит, доделувајќи му ја пред 125 години првата награда и лавровиот венец на поетскиот конкурс. И пошироко од нашите два народи, поетот што му одаваме почит, му припаѓа на човештвото. Зашто поезијата и духот на слободата што ја изразува - се сечовечки. Впрочем, тоа што ги прави потомците да се интересираат за татковината на поетите, како и за разните подробности од нивниот живот - тоа се нивните дела

Неколку месеци сум на вики и изработувам разни статии најмногу историја и секогаш има проблеми околу статиите за историјата на Македонија, македонскиот народ или за личности од македонската историја... секогаш се дофрла дека статиите не се доволно неутрални и незнам како и незнам што. Во овој случај сум лично иритиран бидејќи вложив голем труд и сега се нарушува дирекно неутралноста... имено во делот кога Прличев бил првпат во Атина го напишав зборот 'НЕГРЧКИ ЈАЗИК' со што во потполност преставува неутралност а подоцна истото тоа е заменето со зборот БУГАРСКИ... А треба да истакнам дека во науката, светска секако НЕМА СОГЛАСНОСТ ДЕКА ЈАЗИКОТ НА ПРЛИЧЕВ Е БУГАРСКИ, а со тоа дирекно се крши неутралноста... Мене не ме интересира дали јазикот на Прличев е бугарски или македонски , мене совршено тоа не ме интересира... сметам дека е неетички, види ЕТИКА, да се прави намерна провокација а да се знае дека тоа е осетлива тема и дека се созадава анатагонизам меѓу македонците и бугарите... Википедија не е место за ширење на пропаганда а да не зборуваме за моралот... А ако говориме за пропаганда и морал тогаш ќе дадам еден цитат:

...кога човек веднаш ќе падне морално пред очите на народот - нели?... и ве уверуваме дека така ќе продолжи да бива положбата на сите твои сотатковци, кои доаѓаат во Македонија, со претензија да создаваат Бугари, да ја култивираат земјата... уште потешка ќе стане положбата на вашето начелство, кое сака нека биде тоа, ако продолжите да ви дава слични инструкции, не ќе прокопса бугарската идеја, ако одите со тој ум. Зашто ние Македонците, баш ништо немаме, ништо не сме спечалиле, благодарение на слепата доверба кон своите божем браќа, па нема што да изгубиме

Ставив НГТ затоа што се наруши толку бараната неутралност и ако се продолжи со ваквата работа ќе се советувам со некои од администраторите дали би можела да се заклучи станицата се додека не биде решен споро кој беше наметнат околу јазикот на Прличев... спор кои трае со години во науката и уште толку нема да биде решен... поздрав--

Во целата автобиографија Прличев истакнува дека не го знае бугарскиот јазик еве конкретен пример и тоа откако се вратил од Атина види В дукяна на Ангела Групчев, който служеше как читалище, се научих на българско чтение и язик постојат уште многу голем број нз примери такви во самата автобиографија... Ако тогаш го учел бугарскиот јазик логички се поставува прашањето како тогаш го говорел во Атина....--Еден Македонец ? (разговор) 13:15, 22 мај 2010 (UTC)

е ова веќе болна работа...--Еден Македонец ? (разговор) 05:41, 24 мај 2010 (UTC)

Избришав сè што ти дава простор за тролување Стан. Ајде да видиме дали те бидува за нешто корисно да пишеш на оваа Википедија или ќе тераш тинејџерски стил на уредување.--Никола Стоіаноски 09:47, 24 мај 2010 (UTC)
You've done nothing more than vandalizing the facts, supported with sources and removing dubious information marked with the "fact" template in order reliable sources to be provided. So please, if you cannot works with facts and sources, please do not vandalize the articles. We're trying to solve the multiple non-neutral, falsificated (as the one with Nathaniel) and purely propagandists information (macedonian language, replaced "bulgarian" with "nongreek" from the sources, removed "bulgarian", etc.) in this article, so if you're not able to help, please do not at least vandalize our attempts to fix the article. --Стан (разговор) 17:33, 24 мај 2010 (UTC)

Не станува збор за буквата ъ туку за нејзиниот изговор... Тогаш и денес во охридскиот говор немало таков глас па ако нема таков глас зошто да се пишува таква букава....--Еден Македонец ? (разговор) 19:29, 24 мај 2010 (UTC)

Проблемот е во изговорот на буквата ъ

уреди

Автобиографијата е напишана на бугарски јазик и таму требала да биде издадена... Меѓутоа Прличев во наставата го користел охридскиот дијалект односно македонскиот јазик и тој не бил според стандардите на литературниот јазик што бил ширен од бугарските цариградски весници... Кога е воден разговорот тој е воден на македонски јазик затоа што учениците не знаеле друг... Во времето на патријашијата имало грчки училишта а со создавањето на егзархијата се отвараат бугарски училишта... Прличев станал учител во бугарско училиште и неможел да ја предава буквата ъ бидејќи таков изговор на неговиот охридски дијалект немало... Ако ги терал децата да ја пишуваат и изговаарат таа буква тоа значело интервенција во родната реч... односно со други зборови Прличев не сакал да учествува во асимилацијата на родниот јазик. Не станува збор за буквата ъ како буква туку за нејзиниот изговор... Тогаш и денес во охридскиот говор немало таков глас па ако нема таков глас зошто да се пишува таква букава.... --Еден Македонец ? (разговор) 19:29, 24 мај 2010 (UTC)

Ова сведоштво на Крајничанец потврдува дека Прличев никогаш не се откажал од својот македонски јазик. Прличев до крајот на својата учителска кариера па и во Солунската гимназија предавал на македонски и ги терал учениците да изговараат според гласовниот систем на македонски јазик [7]. Имено Прличев во сите свој јави настапи на разни свечености и во други случаи, па и во своите ракописи од тоа време, со исклучок на својата Автобиографија која била напишана на бугарски јазик и најверојатно била наменета за публикување во Бугарија, ја користел родната реч. Треба да се истакне дека Прличев во Солунската гимназија предавал на македонски јазик, свесно и настојчиво [7]. Дека е тоа така потврдуваат и писмата на самиот Прличев кои главно биле пишувани на сосем правилен грчки јазик - строг катаревус [13] , но истовремено сите свои слова ги држел на својот македонски јазик. Во одбрана на својот јазик Прличев застанал во уште во 1871 година кога весникот Право, јазикот на Прличев го нарекува смърдел от Гъцизм и Арнаутизам [14].

прочитај ја статијата и види ги изворите--Еден Македонец ? (разговор) 20:44, 24 мај 2010 (UTC)

... Иако беше учител во Бугарска гимназија и иако се борел и страдал за бугарштината, тој, како што вели самиот во својата автобиографија, не можеше да го совлада бугарскиот јазик и повеќе си зборуваше и пишуваше на брсјачко наречје. Тој не тераше да изговараме во нашите преводи од грчки и француски јазик не: винóто, водáта, млјакото, туку како што е во брсјачкото наречје: ви́ното, вóдата, млéкото. Во IV клас ни ја предаваше на грчки Одисејата и преводот му беше одвај разбирлив, така што од Одисејата ништо не можевме да разбереме Иванъ П. Крайничанецъ, Спомени отъ изминали пжтъ въ живота ми, I, Скопие, 1942, 15.
Те прашувах точно и jасно во страницата за разговор. Не бегаj от темава. Одговори там, ова ме разговор за сите, не саму за нас. --Стан (разговор) 20:47, 24 мај 2010 (UTC)
Всушност, вистината е друга. Во својот говор Прличев, како што е познато, мошне ресно и јасно ги оделил дојденците од Македонците и проговорил за македонскиот културен развиток и македонската перспектива. Тоа не можело да го остави рамнодушен Бугаринот Кандиларов, особено кога видел како тој говор го примаат младите Македонци што токму во тие години ги почнаа своите бунтови имено против бугарскиот јазик и бугарската егзархиско - софиска пенетрација во Македонија. Особено пак кога Прличев словото го кажувал на многу убав македонски јазик што имало специфичен резонанс во таа свечена атмосфера

Песната за Натанаил и спорот е само еден пример--Еден Македонец ? (разговор) 21:00, 24 мај 2010 (UTC)

Настојувањето да создаде еден општословенски јазик кај него беше условено од потребата да го превозмогне својот народен говор, својот охридски дијалект, кој ќе му овозможи да се искажува и понатаму на хомерово ниво. Тоа е неговиот обид да се препее Илијадата на тој општословенски, но во основа само негов јазик
Прличев не знел ни руски, ни бугарски. Но затоа , пак, одлично го познавал мајчиниот македонски, охридскиот
Критикот пишуваше долго против мене. Не требаше толку. Бидејќи скаше да ме порази и да препорача свој превод, можеше да го каже само ова Прличев не знае бугарски, и тогаш јас навистина би бил поразен

Некои му забележувале зошто го користи ја наместо аз на што Прличев одоговорил дека ја :

... е збор у Словените и во Македонија се слуша ја (како што ја б.н) е во нашата народна поезија, во песната, попленил ми Скендер - паша Овчеполе битолско Григор Прличев, Есеј Критик и преведувач

Кога зборува усно пред своите сограѓани Прличев се користел со народниот говор:

А ние бедни, само името го слушаме оти викает светено писание, а што пишит во него, баре хабер немаме. Се пеет, ание не разбираме, туку стојме како зграгорени, јазик, јазик свој си имавме и го погазивме, сите народи си учат свој јазик, а само ние учиме јазик чужди најм’чен. Децата пеет на училиште и не рзабирает, затова учет без севда и слепи останвет Слово на Русална среда

Во охридскиот дијалкет и во македонскиот јазик нема изговор на буквата ъ--Еден Македонец ? (разговор) 21:12, 24 мај 2010 (UTC)

Дискусиjа се води на стртаницата за разговор. --Стан (разговор) 21:18, 24 мај 2010 (UTC)

НФП

уреди

следниот пат кога ќе обвинуваш види ја историјата на промени... Ако пишува бугарска секција си е така... ако пишува дека имаат право да членуваат бугари тоа е така јас немаам проблем... ги вратив и наставката бугарска секција и решенијата и правилникот тие ги избришал некој ... за разлика од бугарската вики тука прифаќаме референци и не ги огрдуваме зошто не ни одговараат... --Еден Македонец ? (разговор) 19:38, 31 мај 2010 (CEST)Одговори

:ре

уреди

Овој испад ќе се потрудам да го сфатам како твоја несмасна грешка. Сега те опоменувам да прекинеш со твоето вандализирање или во иднина ќе бидам приморан да го направам првото „сефте“ на тебе. Статија е избрана и прекини да вандализираш. Си имал доволно време да ја гнасиш статијата кога се преуредувала и кога сите мислења се земале во предвид.--Р ашо  20:22, 7 јуни 2010 (CEST) P.S. Since you do not speak Macedonian, please stop adding texts that you not understand.Одговори

You've vandalized 2 times the article of Григор Прличев i.e. removed sourced content, NPOV template and "facts" template. You've also not provided a single reason for this removal. This, in Wikipedia is called vandalism. Also, note that you do not have a right, to remove user comments on your talk page. This is also called vandalism. Please, stop with your disruptive behaviour. I would like to solve this issue without asking a Steward for assistance. This is my second attempt to solve this disruptive behaviour. Regards! --Стан (разговор) 20:27, 7 јуни 2010 (CEST)Одговори
The quotes for which I've provided sources are from his autobiography and are written originally in Bulgarian, so I understand them very well. Regards! --Стан (разговор) 20:29, 7 јуни 2010 (CEST)Одговори

Латинично j

уреди

Здраво. Немој во никој случај да користиш латинично „j“ кога пишуваш македонски јазик. Ова почнува да станува многу сериозно, што значи дека ќе почне да не се толерира веќе воопшто. Поздрав. (последен пример) --iNkubusse A? 22:51, 12 јуни 2010 (CEST)Одговори

Can you point me what Wikipedia rule forbids using of latin letters at the talk pages? --Стан (разговор) 23:13, 12 јуни 2010 (CEST)Одговори
Те молам не мудрувај, не е време за тоа. Не ти мислам ништо лошо, само ти кажувам многу да внимаваш кога менуваш поддршки на тастатурата. Вметнување хомоглифи од друга азбука некогаш се користи намерно, за да се направи штета, а некогаш се прави случајно, од незнаење, но сепак прави штета. И тоа голема, верувај. Ако немаш кирилично ј на тастатурата, имаш неколку можности:
 1. инсталирај македонска поддршка на тастатурата;
 2. пишувај англиски;
 3. во краен случај, подобро ставај бугарско й, отколку да вметнуваш латинично ј меѓу други кирилични букви.
Се разбира, кога пишуваш на статии (не на разговори) ти остануваат само две можности: внимавај какво ј ставаш или воопшто не пишувај.
Уште еднаш ќе повторам, вметнување хомоглифи од други азбуки се користи за измами и нанесува штета. --iNkubusse A? 23:37, 12 јуни 2010 (CEST)Одговори

ЛОГО - ОРГАНИЗАЦИЈА

уреди

Не знаев што да вметнам па затоа ставив лого на орагнизација иако не е само на таа оргнизација туку на едно револуционерно движење, незнам што е проблемот... поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 20:39, 6 јули 2010 (CEST)Одговори

Ок... ако сметаш дека треба да се избрише... избриши... ќе најдам друго... поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 20:49, 6 јули 2010 (CEST)Одговори

Незнам... мислев да биде логото слобода или смрт...--Еден Македонец ? (разговор) 21:02, 6 јули 2010 (CEST)Одговори

Шаблон

уреди

Што ти смета шаблонот? Баш ја дополнува статијата. --Никола Стоіаноски 13:00, 23 јули 2010 (CEST)Одговори

Оваа статија е поврзана со Михаил Герџиков, не со анархизмот во целост. Тој едноставно бил анархист по убедување, но ова е се. Нема никаква друга врска со анархизмот. Ниту е напишал книги, ниту статии, ниту има какви било придонеси за развојот на анархизмот во целост. --Стан (разговор) 13:09, 23 јули 2010 (CEST)Одговори
ОК. --Никола Стоіаноски 13:37, 23 јули 2010 (CEST)Одговори

За Питу Гули & Co.

уреди

Здраво,

Те молам допреведи го текстот под сликата што ја стави во статијата за Питу Гули. Јас не разбирам што значи „3-и“.

Имам уште една молба. Знаеш обиди се логиран да уредуваш. Имам впечаток дека кога сакаш да тролуваш сѐ почесто уредуваш со IP адреса.

Размислувајќи деновиве помислив дека на Википедија на македонски јазик немаме статии за: Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Јорданка Бончева, Евгениja Раданова, ЦСКА и сл. Верувам дека ова се некои од најдобрите амбасадори на Бугарија во светот, а ние немаме статии за нив. Ако имаш време позанимавај се со овие работи.

За крај мора да кажам дека многу ми е жал што сѐ уште ми немаш честитано за изборот во администратор.

Пријатна забава на Википедија на македонски јазик.

Поздрав,

--Wikimk (разговор) 09:47, 22 август 2010 (CEST)Одговори

РЕ: Без лични навреди молам

уреди

Здраво уште еднаш.
Во знак на добра волја ти се извинувам што те нареков трол. Можеби тоа е неосновано, ама веќе подолго од една година забележувам дека откако ќе отстранам некој вандализам од бугарска ИП адреса, десетина минути подоцна се јавуваш да го ревертираш моето уредување.
E сега, со оглед на тоа што јас се извинив, обиди се да најдеш добра волја да ми одговориш на ненавредливиот дел од мојата порака. Тоа не е во ред. Постојано го игнорираш поголемиот и поконструктивен дел од моите пораки, а од тоа што не ти се допажа правиш драма. Еве види што ти спомнав во последната порака:

Размислувајќи деновиве помислив дека на Википедија на македонски јазик немаме статии за: Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Јорданка Бончева, Евгениja Раданова, ЦСКА и сл. Верувам дека ова се некои од најдобрите амбасадори на Бугарија во светот, а ние немаме статии за нив. Ако имаш време позанимавај се со овие работи.

Што има лошо во ова за да го игнорираш?

Само да знаеш и јас сум многу повреден што после толку инсистирање сѐ уште не си нашол сила да ми честиташ на изборот во администратор. Исто така морам да кажам дека за мене е навреда што ги игнорираш моите конструктивни предлози за да направиш некоја статија за бугарските великани како овие кои денес ти ги спомнав. Така подобро ќе се запознаеме.

Значи не си само ти повредениот тука.

Ти посакувам пријатна забава на Википедија на македонски јазик.

Поздрав,

--Wikimk (разговор) 13:38, 22 август 2010 (CEST)Одговори

Прочитав што напиша. Во моментот немам доволно време да создавам нови статии, а само да следам скорешните промени на статиите кои ми се додадени во листата за набљудување. Очигледно на листата ми за набљудување се некои статии за кои се од заеднички интерес и за Македонците и за Бугарите и од време на време се вандализират и од двете страни.
За нови статии - по неколку часа заминувам на одмор и ќе се вратам по седум дена, па и следната недела нема да имам време за тоа. На Википедија помагам со тоа што можам. Ако имам време знам што да работам.
Не е културно да молиш некој да ти честита нешто. Може да направиш барање до стјуардите дали нечеститенето на нешто се смета за лична навреда. До колку знам не е лична навреда, а прашање на избор. Не знам зошто држиш секој корисник на Википедија да ти честита администраторски статус. --Стан (разговор) 15:05, 22 август 2010 (CEST)Одговори

Михаил Сарафов

уреди

Учениците уште во почетокот на училишната година биле незадоволни од директорот Михаил Сарафов... поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 19:55, 20 септември 2010 (CEST)Одговори

Повод и причина

уреди

Повод и причина не е исто... Поводот е тоалетот колку и да звучи смешно сепак е жално, тоа е сериозна психолошка тортура да не можеш да извршуваш природна потреба. Ова случка била само повод, а причина е јасна:

граѓаните веќе започнуваат да си играат со бившиот министер, тешко е бај Сарафов, кога човек веднаш ќе падне морално пред очите на народот - нели?... и ве уверуваме дека така ќе продолжи да бива положбата на сите твои сотатковци, кои доаѓаат во Македонија, со претензија да создаваат Бугари, да ја култивираат земјата... уште потешка ќе стане положбата на вашето начелство, кое сака нека биде тоа, ако продолжите да ви дава слични инструкции, не ќе прокопса бугарската идеја, ако одите со тој ум. Зашто ние Македонците, баш ништо немаме, ништо не сме спечалиле, благодарение на слепата доверба кон своите божем браќа, па нема што да изгубиме [1]

Види весник Право:

сума експерти во тоа време се испраќани од Цариград за да ја изучат коренитата причина на болеста, но ниеден, не може точно да ја определи дијагнозата и да препише соодветен лек. Едни од нив, заслепени од партизански страсти, злото го гледаат во прогресивните и слободољубиви идеи на некои г-да учители, кои за час биваа исклучувани. За доказ на тоа е доволно е да се споменат имињата на некои од нив како Б. Рајанов, Т. Китанчев, Т. Танев, К. Величков, Д. Цонев, Т. Попов, П.П. Арсов, Г. Беласчев и други [2]

Извори

уреди
 1. Вардарски (Петар Поп Арсов), „Стамболовштината во Македонија и нејзините претставници“, превод, редакција, коментар и предговор д-р Ванчо Ѓорѓиев, Табернакул, Скопје 2006
 2. Бунтътъ въ Солунската мѫжска гиимазния, Право I/1. 12.11.1894 София

--Еден Македонец ? (разговор) 20:27, 20 септември 2010 (CEST)Одговори

Белешка

уреди

Здраво Стан,
Мислам дека нема потреба да ти пречи ова [4] зашто знаеш секогаш тоа можам да го додадам како белешка, ама со оглед на тоа што Вики софтверот овозможува креирање на врски добро е да ја користиме и таа можност.
Ти посакувам пријатна забава на Википедија на македонски јазик.
Поздрав,
--Wikimk (разговор) 17:12, 1 октомври 2010 (CEST)Одговори

Лидери по година

уреди

Здраво. Со создавањето на ВикиПроектот Години, започна иницијативата за пополнување на статиите за години на Википедија на македнски јазик. Првата активност е пополнување на списоците за лидери на држави по години. Доколку сте заинтересирани да помогнете во извршувањето на оваа задача, може да се пријавите на страницата наменета за оваа активност, на која и може да дадете свој коментар. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:27, 12 октомври 2010 (CEST)Одговори

Совет

уреди

Нели се чувствуваш заморен со бистрење на историско-политички теми и развивање на мизерни расправии за тоа овој бил Бугар, тој бил Македонец? Те уверувам дека Македонците не се заморуваат за таа тема како Бугарите и историјата не им е пасија и најпосакувана професија. Затоа, пријателски совет за подигнување на располежението, ти ја посочувам оваа страница, која сега скоро ми ја дадоа и е супер за смеа. Поздрав/ Поздрави --Никола Стоіаноски 23:59, 14 октомври 2010 (CEST)Одговори

ПС: Знам дека ја знаеш, ама многу добра страница. Единствена бугарска страница која ја посетувам :) --Никола Стоіаноски 00:00, 15 октомври 2010 (CEST)Одговори
Уште ова. Доста често го наоѓам ова „Бай Иван“. Што значи?--Никола Стоіаноски 00:20, 15 октомври 2010 (CEST)Одговори

Изгреј зора

уреди

Ти пишав на странат и мислам грешка си со шаблонот. И не ми одговори што е бај на бугарски. Поз--Никола Стоіаноски 01:12, 1 декември 2010 (CET)Одговори

10 години Википедија

уреди
        Здраво, StanProg!
Голема благодарност за Вашите придонеси на Википедија, која веќе 10 години е со нас и нуди слободен пристап кон слободното знаење. По тој повод, насекаде во светот ќе бидат организирани настани за прослава на овој јубилеј, а прослава ќе се одржи и во Скопје на 15 јануари 2010 година во кафе-барот Ла Кања во Старата скопска чаршија. Повеќе информации за настанот може да добиете на страницата посветена на истиот. Во рамките на настанот ќе биде организирана и Вики средба, на која како и обично Вашето присуство може да го најавите на соодветната страница. Се надевам дека ќе присуствувате на оваа прослава и ќе се запознаете со многу останати корисници, кои придонесуваат за споделување на знаењето како и Вие.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:38, 13 јануари 2011 (CET)Одговори

Прав си зошто Дж е Џ, ама во книгите на македонските историчари се сретбнува како Ѓеров, а има и улица ца во Скопје Лука Ѓеров, додуше Геров... за да нема забуни зато побарав да биде Ѓеров... поздрав--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 21:18, 14 февруари 2011 (CET)Одговори

ок... поздрав--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 23:48, 14 февруари 2011 (CET)Одговори

Македонија

уреди

Кога се категоризира, Македонија секогаш се однесува за државата, не бриши и додавај категории како што не треба. Нема никаква потреба од категории за регионот, сите што се потребни се моментално во Категорија:Македонија (регион). Не правиме категории за географија на регионот Македонија или слични непотребни работи, туку има Пиринска, Егејска и Вардарска, плус Реки во Бугарија, Реки во Грција и Реки во Македонија. Позз--Никола Стоіаноски 14:39, 18 февруари 2011 (CET)Одговори

Во фаза сме на бришење на сите катрегории кои имаат збор Република. Забрај категории за регион, тоа на БГ Вики. Единствено за историски теми може да се разграничат двата поими, но и тие се малубројни статии. --Никола Стоіаноски 14:40, 18 февруари 2011 (CET)Одговори
Има села во Пиринска Македонија, другата што си ја направил кандидирај ја за бришење. Не сум слободен сега да ја бришам, но после ќе ја избришам. Двојни категории правиш Стан, не играј со категориите, биди сериозен. --Никола Стоіаноски 20:14, 18 февруари 2011 (CET)Одговори
Оваа категорија е за административна поделба, не за географска положба. --Стан (разговор) 20:17, 18 февруари 2011 (CET)Одговори
Ама истите села се, истата територија и се е исто. Не ја политизирај Википедија. Не ја бриши Села во Пиринска Македонија! Плус, Села во Пиринска Македонија е дел од категоријата Села во Бугарија + Пиринска Македонија.--Никола Стоіаноски 20:18, 18 февруари 2011 (CET)Одговори
Населените места се катеогризират барем согласно "административната поделба" на државата. "Села во Пиринска Македонија" нема да ја бришам - ова сепак е некаква дополнителна географска категорија. --Стан (разговор) 20:26, 18 февруари 2011 (CET)Одговори
Епа тоа ми е зборот, Села во Пиринска Македонија е категоризирана како: Населени места во Област Благоевград, Села во Бугарија и Пиринска Македонија. Тоа е се исто. Во една заедничка категорија ги има сите. Нема потреба од таа новата. Не сакам да испаднам идиот па да ти ја бришам без да ти објаснам, ама знам што ти е целта. Всушност ако ја нема Пиринска Македонија, ништо од Македонија е балгарска. --Никола Стоіаноски 20:29, 18 февруари 2011 (CET)Одговори
За последно правам обид да објаснам, нешто што за мене е очигледно. Административна поделба! = Географска поделба. Села во Општина Благоевград! = Села во Пиринска Македонија, зашто дури и географски не се совпаѓаат целосно. Врските од "Села во Пиринска Макеодния" во interwiki за "Села во Општина Благоевград" немаат смисла. Едното е историско-географска поим, другото е административна поделба. Ако и потоа не разбереш за што станува збор, е најдобро за почнем постапка за арбитража. --Стан (разговор) 20:36, 18 февруари 2011 (CET)Одговори
На македонски така е називот за истото, што да ти правам.--Никола Стоіаноски 20:38, 18 февруари 2011 (CET)Одговори
Значи ova ти е целта, никаде да го нема македонскиот назив. Е сега веќе е очигледен твојот националистички став. Биди благодарен што Област Благоевград не е споема со Пиринска Македонија во една статија бидејќи вештачкиот назив Област Благоевград не постои, туку Пиринска, исто како Делчево на бугарски. Си го изгуби кредибилотетот, „нема да ја бришам Села во Пиринска Македонија“!.--Никола Стоіаноски 20:36, 18 февруари 2011 (CET)Одговори
Ова не е бришење?--Никола Стоіаноски 20:40, 18 февруари 2011 (CET)Одговори
Dear administrator MacedonianBoy, I would like to ask you, to read very carefully, the way the categorization is performed at en:Wikipedia:Categorization. I'll quote "Pages are not placed directly into every possible category, only into the most specific one in any branch." The category that I left is "the most specific one in the current branch". All the other categories are "super categories" of the one that I left. Does this clarifies my actions towards removing the other categories? Since we can't came to a decision, I'll post my concerns at the administrators noticeboard, in a way to a open an arbitration case. --Стан (разговор) 20:50, 18 февруари 2011 (CET)Одговори
Преведи на македонски прво.--Никола Стоіаноски 20:51, 18 февруари 2011 (CET)Одговори
The category Vilages in Blagoevgrad Province is the Bulgarian name of the Macedonian - Villages in Pirin Macedonia. That is the name in Macedonian, such as the Bulgarian name Tsarevo Selo for the Macedonian town Delčevo.--Р ашо  20:58, 18 февруари 2011 (CET)Одговори

Попис 2011

уреди

Сто пати поточни се новите резултати одошто тие што беа во инфокутиите. Со нив испадна дека секој град е над 100.000. --Никола Стоіаноски 11:26, 6 април 2011 (CEST)Одговори

Точно дека не се официјално, но и вештачки надуваните проценки од 2006 не се точни. Овие се доста точни, да речеме мала ќе биде разликата во бројката. Плус ги ставив само тие, како ги нарекувате, областни градови. Други нема. --Никола Стоіаноски 11:43, 6 април 2011 (CEST)Одговори

Бришија имаш право... поздрав--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 17:02, 29 мај 2011 (CEST)Одговори

С. Македонија

уреди

Знам дека е вештачка песната, дека е националистичка и дена е новокомпонирана (не е народна како што велат тие) ама индиректно во текстот се вели „пак ќе бидеш хеленска“ што ем се мисли национално ем територијално. Затоа го оставив припојувањето (не го ставив јас изворно, туку врз база на претходно уредување) и тоа со Бугарите. Патем го најдов текстот на Гугл букс. Поз--Никола Стоіаноски 23:20, 27 јуни 2011 (CEST)Одговори

Добро, инаку „пак ќе бидеш хеленска“ е во врска со бугарската администрација во Втората светска војна. Дел от Северна Грција е во под бугарска воена администрација, а друг ден под бугарска воена администрација со германска контрола од јули 1943. За тоа е делот „ти ги исфрли Бугарите (подоцна варварите)“. --Стан (разговор) 23:35, 27 јуни 2011 (CEST)Одговори
А да ми текнува сега за кој дел се збори. Чинам дека источна Тракија беше под Фашистичка Бугарија за Втората светска војна. Тогаш нека стои сè со мало дообјаснување кое ќе го ставам сега. Позз--Никола Стоіаноски 23:37, 27 јуни 2011 (CEST)Одговори
Точно, еве jа и картата: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Map_of_Bulgaria_during_WWII-BG.png --Стан (разговор) 23:41, 27 јуни 2011 (CEST)Одговори

Re: Разминуване во фактологијата

уреди

Здраво СтанПрог, За ова имаме и порано разговарано. Поздрав, --Wikimk (разговор) 19:09, 6 јули 2011 (CEST)Одговори

Затоа те потсетив. Биди без грижа. Секогаш ќе те потсетувам на работи кои сме ги разговарале. --Wikimk (разговор) 19:44, 6 јули 2011 (CEST)Одговори
Референцата се наоѓа на соодветното место. Немаш право да ја бришеш. Тоа го знаеме двајцата. --Wikimk (разговор) 19:59, 6 јули 2011 (CEST)Одговори
Види, види. Сè што до сега ти пишав е во ред, ама ти инсистираш на тоа дека не ме разбираш. Еве нека биде како што велиш. Ке сменам. Ама да знаеш дека ти кога ќе запнеш не си вака конструктивен. Пријатна забава на Википедија на македонски јазик. --Wikimk (разговор) 20:16, 6 јули 2011 (CEST)Одговори
Се надевам дека сè е во ред. Ти посакувам пријатна забава на Википедија на македонски јазик. Поздрав. --Wikimk (разговор) 20:23, 6 јули 2011 (CEST)Одговори

Знаме

уреди

Ми беше чудно зошто си толку упорит за знамето, ми текна дека станува збор за буквите, тоа што јас го вметнав е од обратна страна, нема врска дали е на општината, од естетски причини го вметнувам во статијата, направи го од оваа страна

 

со оргиналните букви, како што си и ќе го ставам горе... поздрав--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 12:55, 11 јули 2011 (CEST)Одговори

Знамињата не подлежат на преведување - секогаш се покажуваат во видот во кој биле. Пишуваат се така како се создадени. Да се ​​ставиш знаме на општина и да пишуваш дека е знаме на чета од пред повеќе од еден век е чиста манипулација. Претпоставувам не го правиш со лоша мисла, туку само од незнаење. Спротивната страна е целосно црвена - направено е од црвена свилена ткаенина. Убаво е да читаш пред да пишуваш, инаку жанрот е веќе не е научен, а чиста уметничка литература напишана по вистински случај.

Бидејќи знамето на четата е директно поврзано со статијата е добро да е погоре. Може да се остави и знамето на општината на крајот на статијата, за да се види влијанието над современите знамиња, како се опише дека е направено врз основа на оригиналната знаме, но преведено на македонски јазик - ако толку држиш на знамето на општината. --Стан (разговор) 13:08, 11 јули 2011 (CEST)Одговори

ок... поздрав--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 13:10, 11 јули 2011 (CEST)Одговори

Неуспешно барање за одземање на администраторски статус

уреди

Здраво Стан. Сакам да Ве известам дека откако една седмица беше отворено барањето кое го поднесавте за одземање на администраторскиот статус на корисникот Raso mk, истото го затворив при што не забележувам утврдено мнозинство дека треба да дојде до одземање на статусот, па така истото го обележав како неуспешно. Што се однесува до статијата „Бугарски воз“, предлагам дискусијата за нејзиното средување да се продолжи на нејзината страница за разговор. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:17, 14 септември 2011 (CEST)Одговори

Што се подразбира под „активностите на администраторите спрема него“? Мислам дека со барањето беше засегнат само еден администратор, а колку и да е важечко ова барање на ова јазично издание на Википедија, тоа е отворено за целата заедница, а не само за администраторите. Администраторите набљудуваат на огласната табла, каде што не се потрудивте да има поголем интерес за дискусија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:55, 14 септември 2011 (CEST)Одговори
При разгледување на барањето еден од гласачите ми рече да одам на бугарската или татарската Википедија, после тоа упати лични напади, обвинувања и извршување агитирање против мене. Немаше никава реакција против тоа. Друг корисник - администратор гласа со "не" без да е чул што имаше да каже обвинетиот и на никаков начин не се вклучи во дискусијата т.е. не помогна на нејзиното решение. Друг аминистратор се покажа дека нема елементарно познавање дури и на обичното 3RR правилото, обвинувајќи ме во нешто што не сум направил.
Четвртиот гласал не учествува во дискусијата на никаков начин. Отстранувањето на права станува преку дискусија, кога се разјасни случајот, се гласа, по што се донесува одлука, во која се постигнува до заедничко решение. 3-ца од гласачите не искажаа своето мислење за случајот, а четвртиот го изрази со сериозни индикации за непознавање на основни правила.
Силно се сомневам во валидноста на оваа постапка. Арбитражна комисија ќе оцени активностите на сите кои учествувале во спорот и доколку е потребно ќе стави соодветните казни. Нема потреба повеќе да дискутираме. Одлуката за отстранување на администраторски права е донесена, сега арбитражната комисија ќе процени колку правилно е донесено тоа. --Стан (разговор) 02:27, 14 септември 2011 (CEST)Одговори
Да не зборуваме дека едниот гласал против сосема јасно рече дека не гласаше поради прекршоците, туку поради паниката која ова барање е создало. Тоа сосема точно ќе биде цитирано кај арбитражата, за да се види за што гласање станува збор и што е тежината на таквите гласови. --Стан (разговор) 02:45, 14 септември 2011 (CEST)Одговори
Да, поради тоа гласав, но го забораваш и мојот став кон прекршоците, кои очигледно во догледна мера беа направени и од тебе, а најдобар пример е ладнокрвното поднесување на ваквото барање.--Kiril Simeonovski (разговор) 09:31, 14 септември 2011 (CEST)Одговори
P.S. А за правилото на тројно враќање, воопшто не си во право. Јасно си пишува и овде и на било кое друго јазично издание (кое не важи воде, но е вредно да се спомене, бидејќи правилото е исто) дека не мора да биде вклучен истиот материјал, туку доволно е само да биде вратена истата содржина. Препрочитај си го убаво, па можеби ќе ти стане појасно. А за погорниов коментар, ќе те замолам да бидеш поконструктивен во своите ставови кон заедницата на Википедија на македонски јазик и нејзините администратори. Ако нешто не ти оди во прилог или заедницата не се согласува со истото, не е начин да ја навредуваш и да објаснуваш како требала да постапи таа, за тебе тоа да ти оди во прилог. Заклучокот е донесен врз основа на еден глас „против“, еден „за“ и два „воздржан“, бидејќи само овие четири беа соодветно образложени. Нема да бидам безобразен и да давам оценка на туѓиите гласови, па тоа ти го предлагам и на тебе. А врз основа на овие резултати, не гледам никаква согласност дека барањето треба да биде успешно (освен ако не е поинаку утврдено, бидејќи ова барање е против правилата на Википедија на македонски јазик). Благодарам на разбирњето. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 09:45, 14 септември 2011 (CEST)Одговори

Барање за арбитража

уреди

Здраво Стан. Не знам од каде ова барање се најде на Википедија на англиски, кога истата ниту претставува сопственик на Википедија на македонски јазик, ниту проект на којшто им се суди на останатите проекти. Те молам дај ми логичен одговор, бидејќи на хиерархиската пирамида, и Википедја на македонски, како и Википедија на англиски јазик и сите други јазични изданија се на иста хоризонтална линија. Благодарам. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:18, 7 октомври 2011 (CEST)Одговори

Консултирах се и ми рекоа дека бидејќи македонската Википедија нема арбитражна комисија, проблемите треба да се насочат кон следното ниво - заедничка арбитражна комисија. --Стан (разговор) 12:29, 7 октомври 2011 (CEST)Одговори

Програмски план на Викимедија Македонија за 2012 година

уреди

Изготвен е предлог „Програмски план на Викимедија Македонија за 2012 година“. Оваа година би сакале да ги вклучиме и членовите на вики заедницата и јавноста во процедурата на усвојување на програмскиот план, со јавно изложување на работната верзија на овие планови неколку месеци пред годишното собрание на Викимедија Македонија, кое ќе се одржи во втората половина на месец декември 2011 година. Сите заинтересирани имаат можност да дебатираат околу предлог целите. Како еден од активните корисници на Википедија ве повикувам да дадете свој придонес. Поздрав. --brest (разговор) 15:07, 19 октомври 2011 (CEST)Одговори

Технички подобрувања на Википедија на македонски јазик

уреди

Здраво. На селската чешма предложив неколку технички подобрувања, кои мислам дека ќе го подобрат квалитетот на Википедија на македонски јазик. Мислам дека е многу важно, па затоа Ве повикувам на дискусија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:36, 10 декември 2011 (CET)Одговори

Солидарност кон Википедија на руски јазик

уреди

Здраво. Википедија на руски јазик денес не е достапна, како знак на штрајк од страна на нејзините корисници кон сослушувањето во врска со предлог-измените во „Законот за информации на Русија“. По тој повод се собираат потписи во знак на подршка и солидарност со ставот на колегите од Википедија на руски јазик. Вашата солидарност може да ја искажете овде. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:26, 10 јули 2012 (CEST)Одговори