Мелник,
Бугарија Бугарија

Мелник

Област

Благоевградска

Општина

Сандански

Население

382
(според 2009)

Регистарска ознака

E (BG)
Градоначалник Христо Ташев (ВМРО-БНД)
Надморска височина 437 м
Портал Нема
Координати: 41° 31′ С, 23° 24′ И

Мелник (бугарски: Мелник) — град во Општина Сандански, во Пиринска Македонија, денес Бугарија.

Местото се наоѓа во долината на реката Струма во наjзападните ридови на планината Пирин. Во минатото Мелник имал голем број на жители и бил административен центар и има големо историско значење, поради што до ден денес се смета за град иако има само 274 жители.

Денес градот е познат со неговите пирамиди од песок, како архитектонски резерват од доцниот среден век и од 18 и 19 век, со блискиот Роженски манастир, а исто и како центар на произведување и дегустирање на вино и туристичка дестинациjа.

ИсториjaУреди

Пред Балканските војни мнозинството од населението на градот било претежно грчко, но се иселило по останувањето на реонот во границите на Бугариjа. Статистичките податоци, наведени од Васил Канчов во краjот на 19 век, се: 2650 Грци, 950 Турци, 500 Бугари христиjани, 200 Цигани, 30 Власи, или општо 4330 граѓани.[1]

ЛичностиУреди

  • Емануил Васкидовиќ (1795—1875) — просветен деец
  • Иван Анастасов Грчето (1880—1905) — револуционер
  • Манасис Илиадис (1730—1805) — грчки научник и лекар
  • Анастасиос Палатидис (1788—1848) — грчки научник и лекар
  • Анастасиос Полизоидис (1802—1873) — грчки револуционер и политичар
  • Василиос Теофанус (1895—1984) — грчки композитор и диригент

НаводиУреди

  1. Василъ Кѫнчовъ, "Македония. Етнография и Статистика", изд. Бълг. Книжовно Д-во, София, 1900, дел II Статистика, глава 18. Мелнишка Каза. (бугарски)

Надворешни врскиУреди