Чисто информативно Уреди

На кој јазик е напишан овој коментар: бугарска - во статиjата таму све е написано, у почетку, второто слово? Ме заинтересира вашиот јазик--MacedonianBoy 16:14, 27 април 2009 (UTC)

бугарска - во статиjата таму све е написано, у почетку, второто слово - бугарска е adjective (прилагателно име), однесува се до гимназиjата, не до државата (многу добре знам разликата мeгу името на родината ми при вас и на српскохрватски, па и никогаш не бих турил мала буква у почетку, мало б), после све е jасно... изразот у почетку е зет оттаму, откуда иде, зато што при вас лепото бугарско слово начало (Eng: commencement) е исфрлено, тоа е истото како во почеткот (тако?). Потребител:Bogorm (разговор) 19:23, 27 април 2009 (UTC)
Браво, имаш 5- од мене по македонски јазик--Астрион (разговор) 19:24, 27 април 2009 (UTC)
Уште да беше македонски ова. Те прашав на кој јазик пишуваш.--MacedonianBoy 19:36, 27 април 2009 (UTC)
Има ли потреба од вакво прашанье? Пишуваме на истиот jазик, разумеме се, само немам некои букви на тастатурата, та на разговорите ги разложувам (нь и други), а во основното пространство ги копирам однекаде, инаку нема други разлики. Си доволан од одговорот? Потребител:Bogorm (разговор) 19:46, 27 април 2009 (UTC)
Јас не. Според мене, така зборуваат шопите, но не верувам дека и така пишуваат--Астрион (разговор) 19:49, 27 април 2009 (UTC)
Не, таков јазик јас сè уште немам сретнато. Ќе да ти е шопско-српски овој но не сум сигурен.--MacedonianBoy 20:57, 27 април 2009 (UTC)
Jac не сум шоп, баби и деди се од Пловдив, Западна Тракиjа, ок? Осим тога, сада учим српскохрватски, та користим понекогаш некои лепи изрази. Види как (Или: помисли зошто) никогаш не сум учил друг jужнословенски jазик осим скрпскохрватски, па се разумеме, па дури и пишувам статии понекогаш, нали тако :) Потребител:Bogorm (разговор) 22:14, 27 април 2009 (UTC)

E па сигурно на Шоп не би му требало да учи српски, нели? Boyan (разговор) 22:19, 27 април 2009 (UTC)

За да се разбереме и да пишуваш статии ти треба македонски јазик, ако сакаш така да биде треба да ги пребродиш менталните средновековни бугарски стереотипи.--MacedonianBoy 08:59, 28 април 2009 (UTC)
Хммм, шопите су част од бугарската нациjа, како су и тракиjците и мизиjците. Осим тога, во Пловдив не су шопи. Сви треба да учат српскохрватски и не могу да разумат на него без да га учат. Jас сум наченал преди 2 месеца, но ми е потрудно одколку руски ;( Еве ти доказ, дека не ми е лесно. Потребител:Bogorm (разговор) 22:22, 27 април 2009 (UTC)
Pošto vidim da obožavaš srpskog jezika, reci cu ti dve stvari. U tvoji poslednji komentar može se vidjeti kao navodno ti pričaš srpski i mi se razumemo bez problema. Drugio deo tog komentara je kao ti tu pišeš statije bez ikakvih problema i kao sve je ok. I treci deo tvog komentara je kao svi mormamo učiti srpski i slične gluposti. Ondak ja cu ti odgovoriti na srpski da bi se uverio da ti nemaš poima sa srpskog. Kao prvo, taj tvoji jezik nije ni srpski, ni makedonski ni bugarski, vec neka mešavina bez nikakve smisle jer se ne razume (a ti misliš da se razume). I kako vrhunac, statije koji si ti napisao nisu bili na makedonskom, vec na bugarskom ili neka tvoja mešavina . Tu svi pričaju jedan jezik- makedonski jazik- i taj jezik ga koristi i ti. Поздрав и научи македонски и српски подобро да не се брукаш. —Претходниот непотпишан коментар е додаден од MacedonianBoy (разговорпридонеси) 07:56-07:57, 28 април 2009
svi mormamo učiti srpski Никогаш не сум сакал да кажувам тоа - саках да кажувам, дека бугари без значение дали шопи, тракиjци или мизиjци (...), за да (ако сакат да) разумат српскохрватски, треба да га учат и без учене не могат да га разумат. Со цел разбиране, а не дека воопшто сите бугари треба да га учат као руски во 1945-89, на сум мислил тоа никогаш! Разуме се, не воопшто сите 10 милиона бугари, не сум сакал да кажувам тоа. Потребител:Bogorm (разговор) 11:04, 28 април 2009 (UTC)
Дали гледам иредентизам во твојот коментар? Тоа за бугарите ако сакале да го учат јазикот да им го кажеш на Бугарската Википедија, не тука зошто тука нема Бугари. И како второ нема 10 милиони бугари туку се 6 или 7. Ако ги сметаш и македонците за бугари, тоа носи блок тука.--MacedonianBoy 11:07, 28 април 2009 (UTC)
Не, не е верно, саках само да кажувам дека бугарин немоj да разуме српскохрватски, ако не га е учил, ништо друго. 6 или 7 су многу малку, има многу бугари во емиграциjа, вон од Балканскиот полуостров, ни сум сакал да кажувам ништо за полуостровот... Потребител:Bogorm (разговор) 11:10, 28 април 2009 (UTC)
Арно, ама не сум те питал за твоето мненье, ама штом си го напишувал - моjот пример су Александр Григорьевич Лукашенко и Драган Тодоровић, . Сада да се разберем да не ми пишеш англо-америчките ставови за Лукашенко и Чавес, да не начнем и jас да пишем на твоjот разговор за твоите jунаци. Согласан? Потребител:Bogorm (разговор) 18:40, 29 април 2009 (UTC)

Статии за години Уреди

Здраво. Многу Ви благодарам за помошта околу пополнувањето на статиите за лидери на држави по години. Во план нии беше по уредувањето на сите вакви статии да ги пополнуваме, но веќе гледам дека сте заинтересирани. Се надевам дека ќе продолжите и ќе ни помогнете и понатаму. Поздрав и успешна работа.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:38, 29 април 2009 (UTC)

Споредете Листа на лидери на држави во 1980 година со Листа на лидери на држави во 1980. Правилно е првото, второто треба или да се брише или да пренасочува кон првото. Имајте го тоа во предвид при пополнување на статиите од типот Листа на лидери на држави во YYYY година. Поздрав.--brest (разговор) 17:47, 29 април 2009 (UTC)
Простете, jас не сум знаел. Ќе ве замолам да ја избришете Листа на лидери на држави во 2005 година, за да ги пренасочувам статиите, кои сум ги уредувал (Листа на лидери на држави во 2005), таму и да не ми се бришат уредувањата, може ли? Истото за 2006, 2007, 2008. Потребител:Bogorm (разговор) 17:51, 29 април 2009 (UTC)
А, то немало вакви создадени. Ами тогаш директно да пренасочувам? Потребител:Bogorm (разговор) 17:52, 29 април 2009 (UTC)
Jас веќе ја пренасочив Листа на лидери на држави во 2007 кон Листа на лидери на држави во 2007 година. Ако нема проблеми, да продлжам? Потребител:Bogorm (разговор) 17:55, 29 април 2009 (UTC)
ОК, нема проблем, може.--brest (разговор) 17:58, 29 април 2009 (UTC)
Конечно корист и од тебе. А чисто информативно, зошто само диктатори ставаш?--MacedonianBoy 18:20, 29 април 2009 (UTC)
??? Чекаj малко, Мугабе, Лукашенко, Чавес, Моралес, Кореа, руските и иранските президенти се избрани сите на демократични избори. Единсвениот, кон кого западните медии имат некаквa основа да го нарекат диктатор, е Кастро. Тиа се ми интересни, тех ставам. Потребител:Bogorm (разговор) 18:23, 29 април 2009 (UTC)
Мугабе со фалсификувани избори уште од пред 1990, Лукашенко ја затвори цела Белорусија, Чавес менува устав за да биде доживотен претседател и тие се избрани на демократски?--MacedonianBoy 18:25, 29 април 2009 (UTC)
Добро, за Мугабе се согласувам, но немоj да прoизнесуваш навреди кон Александр Григорьевич Лукашенко и Уго Рафаел Чавес Фриас на моjата страница за разговор, те молам. Ако толку веруваш на англо-америчката пропаганда и тоа, што го приказва кон Лукашенко и Чавес и то само зато, што те не играат по неjната свирка (го имате изразот, нали?), ако уредуваш статиjа за Лукашенко со западниот став, jас ке напишувам ставот на Русиjа кон него за баланс. Чавес ги спечели последните избори со околу 55%, не като Мугабе со 95, коjе значи дека се демократични, имал е опонент, неродот (венецеулскиот) не го сака и не го е избрал, избрал Чавес. Потребител:Bogorm (разговор) 18:32, 29 април 2009 (UTC)
И не го заборавај тој од Иран. Тој се залагал за рамноправност на религиите и одвоеност на верата од државата! лол--Р ашо  18:27, 29 април 2009 (UTC)
Ама, Рашо, Иран е теокрация, где религиjата господарува во државата. Но тоа не пречи на изборите да бидат демократични, шиизмот на забранува избори! Потребител:Bogorm (разговор) 18:35, 29 април 2009 (UTC)
На плоштадот во Минск не им дозволува да протестираат за социјални проблеми и за изолација на земјата и за тебе тоа е добар лидер? И тоа не е впечаток на твојата англо-американска пропаганда туку анализи што сум ги читал по светските медиуми. Исто така, лидер што не дозволува да се развие стабилна опозиција не верувам дека ги цени демократските вредности. А за Чавес ич не правам муабет, тој е како Енвер Хоџа во комунистичка Албанија. Мој светски лидер е премиерот на Германија и Исланд :), покрај лидерите на САД и Велика Британија и Македонија--MacedonianBoy 18:37, 29 април 2009 (UTC)
Арно, ама не сум те питал за твоето мненье, ама штом си го напишувал - моjот пример су Александр Григорьевич Лукашенко и Драган Тодоровић. Сада да се разберем да не ми пишеш англо-америчките ставови за Лукашенко и Чавес, да не начнем и jас да пишем на твоjот разговор за твоите jунаци. Согласан? Види каква статиjа сум уредувал за него во бугарската Википедиjа (наjголемата од сите Википедии, дури и белоруската), читаj таму за пенсионерката од Ленинград, коjа му дава последни спестjаваниjа(savings) од пенсиjа и не говори повеке вакви нешта за батька на оваj разговор, те молам, инаку ке се разльутим. Потребител:Bogorm (разговор) 18:42, 29 април 2009 (UTC)
Не е важен квантитетот, туку квалитетот, затоа статијата не ти е средена и оспорувана од сите :). Види статиите за Крсте Петков Мисирков и Џингис Хан што сум ги направил, не се долги но се квалитетни. Поздрав и продолжи си со работата на ставање податоци и ставај ги американските претседатели.--MacedonianBoy 18:49, 29 април 2009 (UTC)
Имаме стаати за тоа и на нашата вики, немора да даваш линкови од други википедии. Како и да е јас знам што е што. А дали Алах излага на избори во Иран да Гласа?--Р ашо  18:38, 29 април 2009 (UTC)
Ахмадинеџад ако има грам мозок јас ќе се исечам кај што сум најтенок.--MacedonianBoy 18:38, 29 април 2009 (UTC)
:( Ово не е форум! Потребител:Bogorm (разговор) 18:42, 29 април 2009 (UTC)


Превртливец Уреди

Што ќе кажеш на ОВА. А на овој коментар? Така да знаеш дека од мене ќе бидеш исто третиран и навредуван. Ако мојот јазик е славомакедонски бугарски дијалект, твојот е чист т..т..и!!!--Р ашо  18:58, 29 април 2009 (UTC)

Убаво, оно е грчка Википедиjа, таму имената се кажуват инаку и не сум написал таму страницата да jа читаш ти, а да jа читат грци. Овде е македонската, немо да расправаш за нешта од други Википедии. Овде се расправат саму нештата одтука. Потребител:Bogorm (разговор) 19:00, 29 април 2009 (UTC)
Да знаш, пак ти кажувам, дека информациjата таму е за грци, не е за тебе. Потребител:Bogorm (разговор) 19:02, 29 април 2009 (UTC)

Предупредување пред блок Уреди

Предупредување пред блокирање за ширење на омраза и за крос вики навреди.--MacedonianBoy 19:25, 29 април 2009 (UTC)

Предупредување! Уреди

  Предупредување! Википедија не е форум. --brest (разговор) 19:27, 29 април 2009 (UTC)

Jас ништо лошо не сум написал на македонската Википедиjа, овде не расправаме за други Википедии, нали тако? Jас не пишувам навреди и нема да трпим изрази како т...ри. Добро, веке нема да пишувам ништо во грчката Википедиа, додeка не научим грчки и тада ке пишувам слободно, согласан? Потребител:Bogorm (разговор) 19:31, 29 април 2009 (UTC)
Да го избришеш тоа на грчката и ако најдам само уште еден коментар таков готово е.--MacedonianBoy 19:33, 29 април 2009 (UTC)
А коj ке избрише татарското стихотворение од Рашовата страница? И ке ми кажуваш што да пишувам на грчката Википедиjа??? Потребител:Bogorm (разговор) 20:08, 29 април 2009 (UTC)
Абе ти пишувај на грчката што сакаш но тука ќе бидеш блокиран. Затоа имаш едно предупредување.--MacedonianBoy 20:16, 29 април 2009 (UTC)

Блок Уреди

Yes, this is exact. In fact, I understand every sentence in their dialect and to ensure myself I even went to the Wikipedia in their dialect (and wrote an article about Αντώνης Σαμαράς, I respect him very much for his position in this question) and did not find any difficulties in reading and even writing in it. What they have done to distinguish themselves from us was to abolish six letters from the Bulgarian alphabet and replace them with their Serbian equivalents and they think this suffices for fabricating own language. No, it is in the same way a dialect of ours, as Austrian German is a dialect of German. Regards. Bogorm 08:13, 18 Μαρτίου 2009 (UTC)

Како одговор на ова:

My dear friend. Thank you for your interest in supporting the Greek side. I have also noticed that the version of FYROM("Macedonian") concerning Greek part of Macedonia is very biased and almost ignores any Greek element. Now, I think that what they call "Macedonian" is nothing but a Bulgarian dialect. So if it is possible I would like to ensure that you can understand this dialect.

Блокиран сте на 3 месеци поради гомор на омраза, национализам и иредентизам против македонскиот народ, јазик и култура. Cross wiki harassment. --MacedonianBoy 20:20, 29 април 2009 (UTC)

Етнички навреди Уреди

Само е навредливо да те викаат „татар“ ако имаш нешто против татарите. Значи, ти самиот си расист а не оние кои те исмејуваат со такви клевети. --124.169.105.21 (разговор) 15:30, 27 август 2009 (UTC)

Верно? А ако те викат пигмеj, зато што си низок и га смотраш навредливо, значи си расист? Потребител:Bogorm (разговор) 20:21, 27 август 2009 (UTC)

Ти го разбираш ова или се правиш на Тошо????

Оваа порака користи неважечки параметар „type=info“ што треба да се поправи.

--Р ашо  18:44, 1 септември 2009 (UTC)

Dort geht es um die Entfernung einer Seite. Ich habe keine entfernt, sondern eine über Slobo hinzugefügt(додао). Du willst unbedingt eine Diskussion haben? Dann hast du sie. Потребител:Bogorm (разговор) 18:54, 1 септември 2009 (UTC)
Hombre...читај го задебелениот текст. Es geht nicht nur um die Entfernung. Wen man was hinfügen möchte, er muss darüber diskutieren.--Р ашо  19:08, 1 септември 2009 (UTC)
Ja, schon erledigt. Aber immer noch keine Gesprächspartner. Ich kann doch nicht mit mir selbst diskutieren und ich möchte dem ehemaligen Präsidenten Serbiens einen Platz dort verleihen. Потребител:Bogorm (разговор) 14:37, 2 септември 2009 (UTC)

Dear Bogorm, as you know, at all Wikipedias using the abbreviation FYROM is considered as irredentism and nationalism from your side, especially if you put it directly in the article or the file. This is your second time that you are doing that nationalistic things and if you continue you will be blocked here for nationalism or so called cross wiki harassment and be sure that I will inform the admins on Commons too. Cheers.--Никола Стоіаноски 12:06, 22 септември 2009 (UTC)

At all Wikipedias? Argumentation? Арно, сада ке обjасним што сам радил jас тамо. Jа учим и знам малко кинески и jапaнски и зато само сам сакал да додам името на фаjла на кинески и jапaнски, и то сам урадил(accomplished). Због мене, благодарение на мене оваj фал тамо има описание на кинески и jапонски, а овде уместо благодарност налазим warning?! Сем тога, оваj фаjл е бил обришан тамо 18. септембра и до тога (prior to that, beforehand) то описаниjе е стоило мирно, тихо и без икаких проблема (without any problems soever). И тек данас сум видел да ме поново обвинуваш(accuses) во национализам, када сам восстановил(restored) описанието на фаjла на кинески и jапонски. Сматрам ово веома странно... Не видим веза мегу моjот рад тамо и оваj warning овде. Овде jа радим сасвим разни ствари, во сасвим други области, овде jа не се занимам са COA. Али арно, нећу урађивати више фаjл тамо, али кинески и jапански тамо има због мене. Потребител:Bogorm (разговор) 14:15, 22 септември 2009 (UTC)
Да расчистиме некои работи. Не сме ние толку неписмени па една реченица на кинески нема да сме ставеле. Инаку добро е да учиш кинески, но да екпериментираш со јазикот во твој песок, не на податотеката. Првиот пат не те опоменав зошто мислев ќе ти текне, но абер нема од осет. Мора да ти се предупреди нешто за да ти текне. А за тоа аргументите, ќе те замолам оди во Македонија и види интервики врските. Од околу 100, 99 се именувани како Република Македонија/ Македонија а само една е со ПГДМ. Е сега види ти кај кому е патетиката.--Никола Стоіаноски 14:55, 22 септември 2009 (UTC)
Jac не експериментирам со кинески, а сам створил тачна реченица на оваj jезик, са коjоj ти си експериментирал и коjа ти си испортил (damaged), пре него што (before) си копирал името на статиjата во кинеската Википедиjа. Потребител:Bogorm (разговор) 16:35, 22 септември 2009 (UTC)

Српска латиница Уреди

Г-дине Bogorm, не знам колку сте запознаени, но воопшто нема никаква врска Вашето тврдење дека латиница се користи само во минатиот српскохрватски јазик. И денес во Србија се пишува на латница, покрај кирилицата. Види ова. Поздрав. Бојан имаш за кажување? 13:16, 5 февруари 2010 (UTC)

s:en:Constitution_of_Serbia#Article_10: Serbian language and Cyrillic script shall be in official use in the Republic of Serbia.. Ако сматраме за српски jазикот, коjи се говори само во Србиjа, значи треба да се пишува само на кирилица според овоj члан. Ако сматраме да истиот jазик се говори и во БиХ, Хрватиjа, Црна Гора (где се пишува повеке на латиница), тада верното му име е српскохрватски. Потребител:Bogorm (разговор) 21:40, 5 февруари 2010 (UTC)
Само да ти расчистам нешто. Јазикот кој се зборува во Босна се вика босански, во Хрватска хрватски и во Србија српски. Ако уште еднаш ги именуваш со други називи кои ги повредуваат чувствата на тие луѓе ќе бидеш опоменат. Знаеш многу добро дека тоа за нив е навреда, особено за Хрватите.--Никола Стоіаноски 23:40, 5 февруари 2010 (UTC)

Лидери по година Уреди

Здраво. Со создавањето на ВикиПроектот Години, започна иницијативата за пополнување на статиите за години на Википедија на македнски јазик. Првата активност е пополнување на списоците за лидери на држави по години. Доколку сте заинтересирани да помогнете во извршувањето на оваа задача, може да се пријавите на страницата наменета за оваа активност, на која и може да дадете свој коментар. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:36, 12 октомври 2010 (CEST)Одговори[одговори]

Здраво. Додал сум неколико водачи во списоците, само треба да се оценуват уредувањата. Потребител:Bogorm (разговор) 23:37, 16 февруари 2011 (CET)Одговори[одговори]

10 години Википедија Уреди

        Здраво, Bogorm!
Голема благодарност за Вашите придонеси на Википедија, која веќе 10 години е со нас и нуди слободен пристап кон слободното знаење. По тој повод, насекаде во светот ќе бидат организирани настани за прослава на овој јубилеј, а прослава ќе се одржи и во Скопје на 15 јануари 2010 година во кафе-барот Ла Кања во Старата скопска чаршија. Повеќе информации за настанот може да добиете на страницата посветена на истиот. Во рамките на настанот ќе биде организирана и Вики средба, на која како и обично Вашето присуство може да го најавите на соодветната страница. Се надевам дека ќе присуствувате на оваа прослава и ќе се запознаете со многу останати корисници, кои придонесуваат за споделување на знаењето како и Вие.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:46, 13 јануари 2011 (CET)Одговори[одговори]

Барање за оценувачки статус Уреди

Здраво Bogorm. Вашата кандидатура е ставена на дискусија и гласање, со тоа што ќе мора да ги пополните задолжителните прашања, кои за жал поради технички проблем, не се појавиле веднаш по уредувањето на кандидатурата. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:16, 16 февруари 2011 (CET)Одговори[одговори]

Здраво. Пополнил сум прашања. Потребител:Bogorm (разговор) 23:37, 16 февруари 2011 (CET)Одговори[одговори]

Здраво. Ве известувам дека за жал Вашата кандидатура за добивање на оценувачки статус е неуспешна, откако по завршувањето на гласањето не го добивте потребниот број на гласвои „За“. Се надевам дека нема да се разочарате и ќе продолжите да уредувате и понатаму на Википедија на македонски јазик и во некоја идна прилика повторно ќе се номинирате. Поздрав и успешно уредување.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:20, 23 февруари 2011 (CET)Одговори[одговори]