< XX век XXI век XXII век >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 100

2001 година, според грегоријанскиот календар е првата година од XXI век и од 3 милениум. Сепак, популарната култура често ја зема 2000 година како прва од новиот милениум.

НастаниУреди

јануариУреди

февруариУреди

мартУреди

  • 4 март - Тројца македонски војници се убиени во близина на северната граница.
  • 22 март - Претседателот Борис Трајковски најавува жестока акција против припадниците на ОНА. Македонските безбедносни сили започнуваат офанзива во регионот на Тетово.
  • 23 март - Руската вселенска станица Мир влегува во атмосферата во близина на Нади, Фиџи, и паѓа во Тихиот Океан.

априлУреди

мајУреди

јуниУреди

  • 8 јуни - Припадниците на ОНА воспоставуваат контрола врз скопското село Арачиново.
  • 12 јуни - Генерал потполковник Јован Андревски, Началник на Генералштабот на АРМ, поднесе неотповиклива оставка, како морален чин, сочувствувајќи со огромната загуба на млади животи во Армијата.
  • 24 јуни - Припадниците на ОНА се повлекуваат од Арачиново под заштита на силите на НАТО.

јулиУреди

августУреди

септемвриУреди

октомвриУреди

ноемвриУреди

декемвриУреди

РодениУреди

ПочиналеУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди