Отвори го главното мени

Влада на Македонија од 1998

Владата на Македонија од 1998 година е избрана по парламентарните избори во 1998 година и доаѓањето на власт на коалицијата предводена од ВМРО ДПМНЕ. Љубчо Георгиевски ја врши функцијата премиер во периодот од 30 ноември 1998 до 1 ноември 2002. Во склопот на неговата влада неколкупати се вршеше реконструкција: на 19 мај 1999, 27 декември 1999, 27 јули 2000, 30 ноември 2000 и мај 2001 година, кога, за време на вооружениот конфликт во Македонија е формирана широка коалиција во чиј состав влегува и СДСМ. Министрите од СДСМ поднесуваат оставки на 22 ноември 2001 година, по што беа избрани нови министри во владата на премиерот Георгиевски.

Состав на владата во 1998Уреди

Во составот на владата при нејзиниот избор по изборите влегуваат следните лица:[1][2]

Реконструкција на владата од мај 1999Уреди

Во мај 1999 година е извршена промена на четири министри во владата:[3]

  • За министер за економија е избран Михајло Толевски на местото на Жанко Чадо
  • За министер за земјоделство, шумарство и водостопанство е избран Марјан Ѓорчев на местото на Владимир Џабирски
  • За министер за здравство е избран Драган Данаиловски на местото на Стојан Богданов
  • За министер без ресор е избран Радован Стојкоски на местото на Ѓорѓи Наумов

Состав на владата од декември 1999Уреди

Составот на владата од декември 1999 година е следниот:[4]

Состав на владата од јули 2000Уреди

Составот на владата од јули 2000 година е следниот:[5]

Реконструкција на владата од ноември 2000Уреди

На 30 ноември 2000 година е извршена промена на пет членови во владата:[6]

Состав на владата од мај 2001Уреди

Составот на владата од 13 мај 2001 година е следниот:[7]

Реконструкција на владата од ноември 2001Уреди

На 23 ноември 2001 година се разрешени четирите министри од редовите на СДСМ[8] и на нивно место на 30 ноември 2001 година се избрани нови членови во владата:[9]

НаводиУреди