Светско население

Светско население — севкупен број на живи луѓе во светот во одреден миг. Денешното светско население брои 8 милијарди жители.[1]

Карта на државите во светот по бројот на жители во 2019 г.

Статистика

уреди

Региони

уреди

Во Азија живеаат повеќе од 4 милијарди луѓе, што е 60% од светското население. Само во Кина и во Индија заедно живеат повеќе од 41% од населението во светот. Следува Африка со околу милијарда жители, што е 15%, потоа е Европа со 733 милиони жители, што изнесува 11% од светското население. Јужна Америка и Карбите имаат 589 милиони (9%), Северна Америка 352 милиони (5%) и Океанија и Австралија со 35 милиони жители, што е помалку од 1% од светското население.

Земји

уреди
10 земји со најголем вкупен број на жители:
Ранг Земја / Територија Население Датум Учество во
светското население
1   Кина[2] &100000000000000013409991,341,780,000 16 јануари 2011 &1000000000000019500000019,5%
2   Индија &100000000000000011919991,192,830,000 16 јануари 2011 &1000000000000017300000017,3%
3   САД &10000000000000311898000311,898,000 16 јануари 2011 &100000000000004520000004,52%
4   Индонезија &10000000000000238400000238,400,000 мај 2010 &100000000000000340000003,4%
5   Бразил &10000000000000194084000194,084,000 16 јануари 2011 &100000000000002820000002,82%
6   Пакистан &10000000000000171586000171,586,000 16 јануари 2011 &100000000000002490000002,49%
7   Бангладеш &10000000000000164425000164,425,000 2010 &100000000000002390000002,39%
8   Нигерија &10000000000000158258999158,259,000 2010 &100000000000000230000002,3%
9   Русија &10000000000000141926999141,927,297 1 јануари 2010 &100000000000002060000002,06%
10   Јапонија &10000000000000127379999127,380,000 1 јуни 2010 &100000000000001850000001,85%

4,03 милијарди луѓе живеат во овие 10 земји што изнесува 58% од светското население.

Останатите држави по бројот на населението се:

Ранг Земја / Територија Население Датум на проценка % од светското население Извор
11   Мексико &10000000000000108396000108,396,211 1 јули 2010 1,58% INEGI estimateNational Population Statistics of Mexico Архивирано на 26 мај 2011 г.[3]
12   Филипини &1000000000000008401300084,013,200 средина на 2010 1,37%

National Statistics Office medium projection

13   Виетнам &1000000000000008584600085,846,997 1 април 2009 1,25% Final 2009 census results
14   Етиопија &1000000000000008497599984,976,000 2010 1,24%

2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.

15   Германија &1000000000000008180200081,802,257 1 јануари 2010 1,19% Eurostat estimate
16   Египет 101.312.000 14 јуни 2024 1,15% Official Egyptian Population clock Архивирано на 25 декември 2018 г.
17   Иран &1000000000000007507800075,078,000 2010 1,09% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
18   Турција &1000000000000007256100072,561,312 31 декември 2009 1,06% Turkish Statistical Institute estimate
19   ДР Конго &1000000000000006782699967,827,000 2010 8,99% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
20   Тајланд &1000000000000006706999967,070,000 1 декември 2009 1% The National Statistical Office Ministry of Information and Communication Technology of Thailand Архивирано на 25 септември 2015 г.
21   Франција &1000000000000006544700065,447,374 1 јануари 2010 8,95% Official INSEE estimate
The figure for France without the overseas collectivities is 64,667,374.
22   Обединето Кралство &1000000000000006200800062,008,049 1 јануари 2010 8,9% Eurostat estimate
23   Италија &1000000000000006040200060,402,499 31 март 2010 8,88% Official ISTAT estimate Архивирано на 19 ноември 2011 г.
24   Мјанмар &1000000000000005049600050,496,000 2010 8,73% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
25   ЈАР &1000000000000004999099949,991,300 1 јули 2010 8,73% Statistics South Africa
26   Јужна Кореја &1000000000000004977300049,773,145 31 декември 2009 8,72% Statistics Korea
27   Шпанија &1000000000000004607200046,072,834 1 јули 2010 8,67% Official INE estimate Архивирано на 17 ноември 2012 г.
28   Украина &1000000000000004587100045,871,738 1 јуни 2010 8,67% Official UKRSTAT estimate
29   Колумбија 52.811.000 14 јуни 2024 8,66% Official Colombian Population clock Архивирано на 14 јануари 2012 г.
30   Танзанија &1000000000000004503999945,040,000 2010 8,66% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
31   Судан &1000000000000004319200043,192,000 2010 8,63% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
32   Аргентина &1000000000000004051800040,518,951 30 јуни 2010 8,59% Official INDEC estimate
33   Кенија &1000000000000003860999938,610,097 24-25 август 2009 8,56% Official 2009 census results
34   Полска &1000000000000003816700038,167,329 1 јануари 2010 8,56% Eurostat estimate
35   Алжир &1000000000000003542300035,423,000 2010 8,52% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
36   Канада &1000000000000003427799934,278,000 14 октомври 2010 8,5% Official Canadian Population clock Архивирано на 5 јуни 2018 г.
37   Уганда &1000000000000003379599933,796,000 2010 8,49% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
38   Мароко 36.556.000 14 јуни 2024 8,46% Official Moroccan Population clock
39   Ирак &1000000000000003146699931,467,000 2010 8,46% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
40     Непал &1000000000000002985300029,853,000 2010 8,43% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
41   Перу &1000000000000002946099929,461,933 30 јуни 2010 8,43% Official INEI estimate (in Spanish)
42   Авганистан &1000000000000002911700029,117,000 2010 8,42% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
43   Венецуела 35.109.000 14 јуни 2024 8,42% Official Venezuelan Population clock Архивирано на 12 септември 2019 г.
44   Малезија &1000000000000002825000028,250,500 јули 2010 8,41% Statistic Department of Malaysia Архивирано на 28 септември 2011 г.
45   Узбекистан &1000000000000002779400027,794,000 2010 8,4% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
46   Саудиска Арабија &1000000000000002713599927,136,977 април 2010 8,39% Official Saudi population clock Архивирано на 18 септември 2010 г.
47   Гана &1000000000000002433299924,333,000 2010 8,35% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
48   Јемен &1000000000000002425600024,256,000 2010 8,35% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
49   Северна Кореја &1000000000000002399099923,991,000 2010 8,35% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
50   Мозамбик &1000000000000002340599923,406,000 2010 8,34% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
51   Тајван &1000000000000002313100023,131,093 31 март 2010 8,34% Official National Statistics Taiwan estimate
52   Сирија &1000000000000002250499922,505,000 2010 8,33% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
53   Австралија 28.018.444 14 јуни 2024 8,33% Australian Official Population Clock
54   Брег на Слоновата Коска &1000000000000002157100021,571,000 2010 8,31% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
55   Романија &1000000000000002146600021,466,174 1 јануари 2010 8,31% Eurostat estimate
56   Шри Ланка &1000000000000002041000020,410,000 2010 8,3% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
57   Мадагаскар &1000000000000002014600020,146,000 2010 8,29% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
58   Камерун &1000000000000001995799919,958,000 2010 8,29% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
59   Ангола &1000000000000001899299918,993,000 2010 8,28% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
60   Чиле 19.404.000 14 јуни 2024 8,25% Official INE projection (стр. 36)
61   Холандија &1000000000000001662000016,620,600 14 октомври 2010 8,242}} Official Netherlands population clock
62   Буркина Фасо &1000000000000001628699916,287,000 2010 8,24% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
63   Казахстан &1000000000000001619699916,197,000 1 јануари 2010 8,24% National Statistics Agency estimate Архивирано на 17 јануари 2014 г.
64   Нигер &1000000000000001589100015,891,000 2010 8,23% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
65   Малави &1000000000000001569200015,692,000 2010 8,23% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
66   Мали &1000000000000001451699914,517,176 1 април 2009 8,21% Preliminary 2009 census result Архивирано на 18 април 2010 г.
67   Гватемала &1000000000000001437700014,377,000 2010 8,21% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
68   Еквадор 16.983.000 14 јуни 2024 8,21% Official Ecuadorian population clock Архивирано на 13 ноември 2009 г.
69   Камбоџа &1000000000000001339499913,395,682 3 март 2008 8,19% Cambodian 2008 Census
70   Замбија &1000000000000001325699913,257,000 2010 8,19% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
71   Сенегал &1000000000000001286100012,861,000 2010 8,19% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
72   Зимбабве &1000000000000001264400012,644,000 2010 8,18% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
73   Чад &1000000000000001150600011,506,000 2010 8,17% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
74   Грција &1000000000000001130599911,306,183 1 јануари 2010 8,16% Eurostat estimate
75   Куба &1000000000000001120400011,204,000 2010 8,16% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
76   Белгија &1000000000000001082700010,827,519 1 јануари 2010 8,16% Eurostat estimate
77   Португалија &1000000000000001063599910,636,888 1 јануари 2010 8.15% Eurostat estimate
78   Чешка &1000000000000001051200010,512,397 1 јануари 2010 8.15% Eurostat estimate
79   Тунис &1000000000000001043200010,432,500 1 јули 2009 8,15% National Statistics Institute of Tunisia Архивирано на 4 септември 2015 г.
80   Гвинеја &1000000000000001032399910,324,000 2010 8.15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
81   Руанда &1000000000000001027699910,277,000 2010 8.15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
82   Доминиканска Република &1000000000000001022499910,225,000 2010 8.15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
83   Хаити &1000000000000001018800010,188,000 2010 8.15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
84   Боливија &1000000000000001003100010,031,000 2010 8.15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
85   Унгарија &1000000000000001001299910,013,628 1 јануари 2010 8.15% Eurostat estimate
86   Србија &100000000000000088559998,856,000 2010 8,14% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
87   Белорусија &100000000000000084670008,467,700 1 август 2010 8,14% National Statistical Committee
88   Шведска &100000000000000083930008,393,648 31 август 2010 8,14% Statistics Sweden
89   Сомалија &100000000000000083590008,359,000 2010 8,14% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
90   Бенин &100000000000000082119998,212,000 2010 8,13% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
91   Азербејџан &100000000000000089969998,997,400 1 јануари 2010 8,13% State Statistical Committee of Azerbaijan Архивирано на 5 октомври 2010 г.
92   Бурунди &100000000000000085190008,519,000 2010 8,12% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
93   Австрија &100000000000000083719998,372,930 1 јануари 2010 8,12% Eurostat estimate
94   Швајцарија 7,782,900 31 декември 2009 8,11% Official Switzerland Statistics estimate
95   Израел &100000000000000076399997,640,800 31 август 2010 8,11% Israeli Central Bureau of Statistics
96   Хондурас &100000000000000076159997,616,000 2010 8,11% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
97   Бугарија &100000000000000075759997,576,751 1 јануари 2010 8,11% Eurostat estimate
98   Таџикистан &100000000000000070750007,075,000 2010 8,103% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
99   Хонгконг &100000000000000070259997,026,400 31 декември 2009 8,102% Hong Kong Census and Statistics Department Архивирано на 9 јуни 2007 г.
100   Папуа Нова Гвинеја &100000000000000068879996,888,000 2010 8,1% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
101   Того &100000000000000067800006,780,000 2010 8,099% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
102   Либија &100000000000000065460006,546,000 2010 8,095% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
103   Јордан &100000000000000064720006,472,000 2010 8,094% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
104   Парагвај &100000000000000064599996,460,000 2010 8,094% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
105   Лаос &100000000000000064359996,436,000 2010 8,094% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
106   Ел Салвадор &100000000000000061939996,194,000 2010 8,09% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
107   Сиера Леоне &100000000000000058360005,836,000 2010 8,085% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
108   Никарагва &100000000000000058220005,822,000 2010 8,085% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
109   Киргистан &100000000000000055499995,550,000 2010 8,081% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
110   Данска &100000000000000055430005,543,819 30 јуни 2010 8,08% Statistics Denmark
111   Словачка &100000000000000054290005,429,763 30 јуни 2010 8,079% Statistics Slovakia Архивирано на 9 мај 2011 г.
112   Финска 5.709.800 14 јуни 2024 8,078% Official Finnish Population clock Архивирано на 15 април 2009 г.
113   Еритреја &100000000000000052240005,224,000 2010 8,076% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
114   Туркменистан &100000000000000051769995,177,000 2010 8,075% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
115   Сингапур &100000000000000050759995,076,700 30 јуни 2010 8,074% Statistics Singapore Архивирано на 21 февруари 2009 г.
116   Норвешка 5.766.000 14 јуни 2024 8,071% Official Norwegian Population clock
117   ОАР &100000000000000047069994,707,000 2010 8,068% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
118   Костарика &100000000000000046399994,640,000 2010 8,067% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
119   ЦАР &100000000000000045060004,506,000 2010 8,066% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
120   Ирска &100000000000000044699994,470,700 април 2010 8,065% Irish Central Statistics Office estimate 2010
121   Грузија &100000000000000044359994,436,000 1 јануари 2010 8,065% National Statistics Office of Georgia
122   Хрватска &100000000000000044349994,435,056 1 јануари 2009 8,064% Eurostat estimate
123   Нов Зеланд 5.212.500 14 јуни 2024 8,064% Official New Zealand Population clock
124   Либан &100000000000000042549994,255,000 2010 8,062% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
125   Либерија &100000000000000041020004,102,000 2010 8,06% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
126   Порторико &100000000000000039980003,998,000 2010 8,058% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
127 Палестински автономни територии &100000000000000039350003,935,249 8,055% Palestinian Central Bureau of Statistics Архивирано на 13 ноември 2010 г.
128   Босна и Херцеговина &100000000000000037599993,760,000 2010 8,055% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
129   Република Конго &100000000000000037589993,759,000 2010 8,055% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
130   Молдавија &100000000000000035630003,563,800 1 јануари 2010 8,052% National Bureau of Statistics of Moldova
131   Уругвај &100000000000000033719993,372,000 2010 8,049% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
132   Мавританија &100000000000000033660003,366,000 2010 8,049% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
133   Литванија &100000000000000033290003,329,227 1 јануари 2010 8,048% Eurostat estimate
134   Панама &100000000000000033220003,322,576 16 мај 2010 8,048% Official INEC preliminary 2010 census result Архивирано на 7 март 2011 г.
135   Ерменија &100000000000000032380003,238,000 1 јануари 2009 8,047% National Statistical Service of Armenia
136   Албанија &100000000000000031949993,195,000 1 јануари 2010 8,046% Institute of Statistics INSTAT Albania
137   Кувајт &100000000000000030510003,051,000 2010 8,044% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
138   Оман &100000000000000029049992,905,000 2010 8,042% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
139   Монголија 3.451.100 14 јуни 2024 8,04% Official Mongolian population clock
140   Јамајка &100000000000000027300002,730,000 2010 8,04% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
141   Латвија &100000000000000022360002,236,300 1 октомври 2010 8,033% Official Statistics of Latvia Архивирано на 10 февруари 2008 г.
142   Намибија &100000000000000022120002,212,000 2010 8,032% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 7 јануари 2010 г.
143   Лесото &100000000000000020840002,084,000 2010 8,03% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
144   Словенија 2.330.560 14 јуни 2024 8,03% Official Slovenian population clock Архивирано на 10 април 2010 г.
145   Македонија &100000000000000020480002,048,620 1 јануари 2009 8,03% Eurostat estimate
146   Боцвана &100000000000000019780001,978,000 2010 8,029% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
147   Гамбија &100000000000000017509991,751,000 2010 8,025% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
148   Катар &100000000000000016960001,696,563 20 април 2010 8,025}} Preliminary 2010 Census Results
149   Гвинеја-Бисао &100000000000000016470001,647,000 2010 8,024% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
150   Габон &100000000000000015009991,501,000 2010 8,022% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
151   Тринидад и Тобаго &100000000000000013440001,344,000 2010 8,02% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
152   Естонија &100000000000000013400001,340,127 1 јануари 2010 8,019% [2] Архивирано на 23 ноември 2012 г.
153   Маврициус &100000000000000012969991,297,000 2010 8,019% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
154   Есватини &100000000000000012019991,202,000 2010 8,017% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
155   Источен Тимор &100000000000000011710001,171,000 2010 8,017% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
156   Џибути &10000000000000879000000879,000 2010 8,013% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
157   Фиџи &10000000000000854000000854,000 2010 8,012% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
158   Бахреин &10000000000000807000000807,000 2010 8,012% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
159   Кипар &10000000000000801850999801,851 1 јануари 2010 8,012% Eurostat estimate
160   Гвајана &10000000000000761000000761,000 2010 8,011% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
161   Бутан &10000000000000708000000708,000 2010 8,01% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
162   Екваторска Гвинеја [4] &10000000000000693000000693,000 2010 8,01% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
163   Комори &10000000000000691000000691,000 2010 8,01% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
164   Црна Гора &10000000000000626000000626,000 2010 8,009% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
165   Макао &10000000000000542200000542,200 31 декември 2009 8,008% Macau Statistics and Census Service
166   Соломони &10000000000000536000000536,000 2010 8,008% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
167   Западна Сахара &10000000000000530000000530,000 2010 8,008% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
168   Суринам &10000000000000524000000524,000 2010 8,008% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
169   Зелен ’Рт &10000000000000513000000513,000 2010 8,007% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
170   Луксембург &10000000000000502206999502,207 1 јануари 2010 8,007% Eurostat estimate
171   Малта &10000000000000416333000416,333 1 јануари 2010 8,006% Eurostat estimate
172   Брунеј &10000000000000407000000407,000 2010 8,006% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
173   Бахами &10000000000000346000000346,000 2010 8,005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
174   Белиз &10000000000000322100000322,100 30 јуни 2008 8,005% Statistical Institute of Belize Архивирано на 13 ноември 2009 г.
175   Исланд &10000000000000318005999318,006 1 јули 2010 8,005% Statistics Iceland
176  Малдиви &10000000000000314000000314,000 2010 8,005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
177   Барбадос &10000000000000257000000257,000 2010 8,004% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
178   Вануату &10000000000000246000000246,000 2010 8,004% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
179   Холандски Антили &10000000000000201000000201,000 2010 8,003% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
180   Гуам &10000000000000180000000180,000 2010 8,003% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
181   Самоа &10000000000000179000000179,000 2010 8,003% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
182   Света Луција &10000000000000174000000174,000 2010 8,003% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
183   Сао Томе и Принсипе &10000000000000165000000165,000 2010 8,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
184   СД Микронезија &10000000000000111000000111,000 2010 8,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
185   Американски Девствени Острови &10000000000000109000000109,000 2010 8,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
186   Свети Винцент и Гренадини &10000000000000109000000109,000 2010 8,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
187   Аруба &10000000000000107000000107,000 2010 8,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
188   Гренада &10000000000000104000000104,000 2010 8,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
189   Тонга &10000000000000104000000104,000 2010 8,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
190   Кирибати &10000000000000100000000100,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
191   Џерси &1000000000000008004999980,050 средина на 2007}} 8,001% UN estimate: Series A, Table 2
192   Антигва и Барбуда &1000000000000008900000089,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
193   Северни Маријански Острови &1000000000000008800000088,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
194   Сејшели &1000000000000008500000085,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
195   Андора &1000000000000008408199984,082 31 декември 2009 8,001% [3] Архивирано на 21 февруари 2011 г.
196   Ман &1000000000000008000000080,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
197   Американска Самоа &1000000000000006900000069,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
198   Доминика &1000000000000006700000067,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
199   Бермуда &1000000000000006500000065,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
200   Маршалски Острови &1000000000000006300000063,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
201   Гернзи &1000000000000006181100061,811 1 март 2007 8,001% UN estimate: Series A, Table 2
202   Гренланд &1000000000000005700000057,000 2010 8,001}% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
203 Кајмански Острови &1000000000000005700000057,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
204   Свети Китс и Невис &1000000000000005200000052,000 2010 8,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
205   Фарски Острови &1000000000000004891700048,917 1 август 2010 8,001% Official statistics of the Faroe Islands
206   Лихтенштајн &1000000000000003590400035,904 31 декември 2009 8,0005% [4] Архивирано на 27 септември 2011 г.
207   Монако &1000000000000003300000033,000 2010 8,0005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
208  Туркс и Кајкос &1000000000000003300000033,000 2010 8,0005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
209   Сан Марино &1000000000000003179400031,794 30 јуни 2010 8,0005% San Marino's monthly official estimate Архивирано на 21 јануари 2012 г.
210   Гибралтар &1000000000000003100000031,000 2010 8,0005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
211  Британски Девствени Острови &1000000000000002300000023,000 8,0003% Проценка на ООН
212   Кукови Острови &1000000000000002000000020,000 8,0003% Проценка на ООН
213   Палау &1000000000000002000000020,000 8,0003% Проценка на ООН
214   Ангвила &1000000000000001500000015,000 8,0002% Проценка на ООН
215   Тувалу &1000000000000001000000010,000 8,0001% Проценка на ООН
216   Науру &1000000000000001000000010,000 8,0001% Проценка на ООН
217   Монтсерат &100000000000000059000005,900 8,0001% Проценка на ООН
218   Света Елена &100000000000000045000004,500 8,0001% Проценка на ООН
219   Фолкландски Острови &100000000000000030000003,000 8,00005% Проценка на ООН
220   Ниуе &100000000000000015000001,500 8,00003% Проценка на ООН
221   Токелау &100000000000000011999991,200 8,00003% Проценка на ООН
222   Ватикан &10000000000000800000000800 8,00002% Проценка на ООН
223   Питкерн &1000000000000005000000050 8,000001% Проценка на ООН

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Kight, Stef W.; Lysik, Tory (14 ноември 2022). „The human race at 8 billion“. Axios. Посетено на 15 ноември 2022.
  2. Само за НР Кина.
  3. For the Conapo estimates, check under Republica Mexicana and press "Ver" for statistics.
  4. A 2003 U.S State Department report states the following: "Although the 2002 census estimated the population at 1,015,000, credible estimates put the number at closer to 500,000. The opposition claimed that the Government inflated the census in anticipation of the December presidential election." (...) "Opposition leaders charged earlier in the year that census results showing a twofold population increase were flawed and that numbers were inflated to perpetuate election fraud." [1] The official census figures are available here Архивирано на 22 декември 2012 г..