<< ноември >>
Н П В С Ч П С
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
2024

21 ноември — 325-иот ден во годината според грегоријанскиот календар (326-и во престапна година). Остануваат 40 денови до крајот на годината.

Настани:

1992  Во Скопје е одржан Првиот конгрес на Лигата за демократија.
1994  Во Солунското пристаниште се блокирани 19.500 тони американска пченка за Македонија.

Родени:

1658  Хенри Персел — англиски барокен композитор.
1694  Франсоа Волтер — француски писател, историчар и филозоф.
1818  Луис Хенри Морган — американски етнолог и социолог.
1875  Никола Петров Русински — македонски социјалист и револуционер.
1898  Рене Магрит — белгиски сликар.
1902  Исак Башевис Сингер — американски писател.
1902  Марко Челебоновиќ — српски сликар.
1904  Колмен Хокинс — американски блуз и џез-музичар.
1985  Хесус Навас — шпански фудбалер.
1988  Питер Сери — белгиски велосипедист.
1989  Крис Синглтон — американски кошаркар.
1989  Фабијан Делф — англиски фудбалер.
1992  Михаел Коларж — словачки велосипедист.
1993  Бојан Санковиќ — црногорски фудбалер.
1993  Георги Џикија — руски фудбалер.
1994  Саул Нигез — шпански фудбалер.
2004  Рико Луис — англиски фудбалер.

Починале:

1844  Иван Андреевич Крилов — руски писател, најпознат по своите басни.
1811  Хајнрих фон Клајст — германски писател.
1870  Карел Јаромир Ербен — чешки писател и историчар.
1874  Маријано Фортуни — шпански сликар.
1938  Леополд Годовски — полско-американски композитор и пијанист.
1991  Јулија Друнина — советска и руска поетеса.

Празници:

Светски ден на телевизијата