Список на цариградски патријарси

список на статии на Викимедија

Ова е список на цариградски патријарси, во којшто се наведени сите патријарси од Апостол Андреј (38) до Вартоломеј I (1991-денес).

Епископи Византиски (до 330 година)

уреди

На 11 мај 330 година во Цариград бил осветен од Римскиот цар Константин на местот на веќе постоечкиот град, Византион, со што станал главен град на Источното Римско Царство (познато како Византија).

Цариградски архиепископи (330–451)

уреди

Цариградски патријарси (од 451 година)

уреди

451–998

уреди

999–1453

уреди

На 26 мај, 1453 година е падот на Цариград, со што се означува крајот на Византија. Вселенскиот патријарх станал потчинет во Отоманското Царство.

1453–1466

уреди

Постојат различни записи од автори за редоследот на патријарсите од 1462 до 1466 година. Главните записи се:

Според Кимин (2009):[2]

Според Лорент (1968):[3]

Според Геман Сардејски (1933–38):[4]

1466–1833

уреди

На 23 јули, 1833 година Грчката православна црква прогласила автокефалност. По некзе следеле Романската православна црква во 1864 година, Бугарската православна црква во 1872 година и Српската православна црква во 1879 година, со што се намалило владението на Вселенскиот патријарх.

1834–1923

уреди

На 24 јули, 1923 година се распаѓа Отоманското Царство,истата е замената со Република Турција.

1923–денес

уреди

Наводи

уреди
  1. Vailhé, S. (1908). Constantinople. In The Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. Retrieved August 2, 2014 from New Advent: http://www.newadvent.org/cathen/04301a.htm
  2. Kiminas, Demetrius (2009). The Ecumenical Patriarchate. Wildside Press LLC. стр. 30–51. ISBN 978-1-4344-5876-6.
  3. Vitalien, Laurent (1968). „Les premiers patriarches de Constantinople sous la domination turque (1454-1476)“. Revue des études byzantines (26): 229–263. doi:10.3406/rebyz.1968.1407.
  4. Σαρδεων Γερμανος (1933–38). „Συµβολή εις τους πατριαρχικούς καταλόγους Κωνσταντινουπόλεως από της αλώσεως και εξής“. Ορθοδοξια (8–13).(грчки)
  5. sometimes not counted among the patriarchs

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди