Еремија IV Цариградски

Еремија IV ЦариградскиВселенски патријарх во периодот од 1809 до 1813 година.

По потекло бил од Крит. Тој бил протосингел во Вселенската патријаршија, за подоцна да биде избран за епископ на Митилини (1783-1809). Во 1809 година бил избран за патријарх.

Го сметале за длумно успешен патријарх, успеал да ја зголеми писменоста а поседувал и одредени раководствени вештини. Се покажал и како храбар заштитник на интересите на црквата. Во 1813 годиа се повлекол поради здравствени причини се повлекол во Митилини, каде починал во 1824 година.

ИзвориУреди


Претходник
Калиник V
Царградски патријах
1809-1813
Наследник
Кирил VI