Нифонт I Цариградски

цариградски патријарх

Нифонт I ЦариградскиВселенски патријарх од 1310 до 1314. Потекнувал од Бер, Егејска Македонија. Сакал луксуз и бил неподобен за позицијата.[1] За време на неговото патријархување била залечена Арсеновата шизма во византиската црква. Нифонт се повлекол од патријархатот по четири години.[2]

НаводиУреди

  1. J.M. Hussey, Orthodox Church and the Byzantine Empire, Chapter 8, p. 253, Oxford University Press
  2. J.M. Hussey, Orthodox Church and the Byzantine Empire, Chapter 8, p. 254
Духовни титули
Претходник
Атанасиј I
Цариградски патријарх
1310–1314
Наследник
Јован XIII