Евсевиј Кесариски

Евсевиј Кесариски (263-339) — грчки епископ на Мавританија, историчар на христијанството и егзегет. Од страна на христијаните често е нарекуван татко на црковната историја.

Евсевиј Кесариски
Роден 263
Палестина
Починал 339

Тој е роден во Палестина. Се школувал во Ерусалим и Антиохија, проучувајќи ги Платон, Филон Александриски и Ориген. Неговото најважно дело, „Црковна историја“ претставува збирка од тематики кои го опишуваат раното христијанство, односно неговото создавање и ширење до 324 година.

Поврзано уреди