Филаделф (византионски епископ)

Филаделф бил епископ на Византион во периодот од 211 до 217 година[1]. Негов претходник бил Марко I, а негов наследник е Киријак I.

Филаделф
Цариградски патријарси
Ракоположен211
Службата завршила217
ПретходникМарко I
НаследникКиријак I

На местото епископ на Византион бил во времето на Септимиј Север кој продолжил со прогонувањето на христијаните.

НаводиУреди