Константин VI Цариградски

Константин VI (грчки: Κωνσταντίνος ΣΤ΄; 1859 — 28 ноември 1930) бил Вселенски патријарх од 17 декември 1924 сè до 30 јануари 1925, 43 дена. Тој бил патријаршки заменик по смртта на патријархот Григориј VII Цариградски во 1924.

Патријархот Константин VI како бискуп, 1906

Се родил во 1859 во Сиге, близу Бурса. По изучувањето на Богословијата на Халките тој станал бискуп на Родосто во 1896, митрополит на Вела и Конитса во 1899, митрополит на Трабзон во 1906, а на Кизик во 1913 и конечно на Деркој во 1922.

Тој бил прогонет во Грција од турската влада предводена од Републиканската народна партија во 1925 и ја напуштил патријаршијата.

Духовни титули
Претходник
Григориј VII
Вселенски патријарх
1924–1925
Наследник
Василиј III