Мина Цариградски

Мина Цариградскихристијански светец бил назначен од византискиот цар Јустинијан I за Вселенски патријарх во 536 година. Агапит I се согласил да го наследи епископот Антим, кој бил миафизит. Тој заземал став против Ориген. Бил екскумунициран во 547 година и во 551 година поради ставови спротивни од оние на папата, но и во двата случаи казната била мошне брзо отстранета. Патријахувањето на Мина е периодот на најголемо внимание на папата во Цариград.

Патријарх Мина

Неговото празнување и во двете цркви е на 25 август.

Надворешни врскиУреди

  •   „Mennas“ . Католичка енциклопедија. Њујорк: Роберт Еплтон. 1913.
  • [1]
Духовни титули
Претходник
Антим I
Цариградски патријарх
536–552
Наследник
Евтихиј