Василиј III Цариградски

Василиј III (грчки: Βασίλειος Γ΄; 1846 — 29 септември 1929), роден како Василиос Георгиадис (Βασίλειος Γεωργιάδης), бил Вселенски патријарх од 13 јули 1925 сè до неговата смрт во 1929.

Василиј III
Духовни титули
Претходник
Константин VI
Вселенски патријарх
1925—1929
Наследник
Фотиј II

Надворешни врски уреди