Максимијан Цариградски

Максимијан Цариградски (починал околу 434) — Цариградски патријарх во 431 до 434 година. По потекло, Максимијан бил од Рим. Во Цариград дошол по работа, но не е познато зошто се задржал повеќе време во градот. Кога Несториј Цариградски бил симнат од цариградскиот престол, за нов патријарх бил избран Максимијан.

Максимијан Цариградски
Πατριάρχης Μαξιμιανός
Цариградски патријарси
ЦркваЦариградска црква
Ракоположен426
Службата завршила427
ПретходникНесториј
НаследникПрокл
Лични податоци
ЗанимањеЦариградски патријарх