Олимпијан (византионски епископ)

Олимпијан бил епископ на Византион во периодот од 187 до 198 година[1]. Негов претходник бил Пертинакс, а негов наследник е Марко I.

Олимпијан
Цариградски патријарси
Ракоположен187
Службата завршила198
ПретходникПертинакс
НаследникМарко I

Во 196 година, градот Византион бил освоен од страна на византискиот цар Септимиј Север, во времето на неговото соперништво со Песцениј Нигер. По заземањето на градот, Септимиј во голема мера започнал со изградба на градот, а епископијата останала да опстојува во рамките на Римското Царство.

Наводи

уреди
  1. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2011-05-20. Посетено на 2012-04-04.