Никифор II Цариградски

Никифор II Carigradski (починал 1261) — Вселенски патријарх во прогон во Никејското Царство.

Првично начествувал како митрополит Ефески, тој бил избран за патријарх по повлекувањето на Арсениј во 1260 година. Тој починал по неколку месеци на почетокот на 1261 година, и бил погребан во Ќемалпаша. Следел период во кој е бил назначен патријарх по неговата смрт, но по освојувањето на Цариград во јули, Арсениј бил повторно востоличен за Вселеснки патријарх.

ИзвориУреди

Духовни титули
Претходник
Арсениј
Цариградски патријарх
Прогонет во Никеја

1260–1261
Наследник
Арсениј