Евазиј (византионски епископ)

Евазиј бил епископ на Византион во периодот од 148 до 154 година. Негов претходник бил Атенодор , а негов наследник е Лаврентиј.

Евазиј
Цариградски патријарси
Ракоположен148
Службата завршила154
ПретходникАтенодор
НаследникЛаврентиј

Бил на престолот во времето на прогоните на христијаните во времето на Антонин Пиј[1].

Наводи

уреди
  1. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2012-04-09. Посетено на 2012-03-29.