Фравита Цариградски

Фравита Цариградски (починал во 489 година) — вселенски патријарх во периодот од 488 до 489 година. Од страна на црквата се смета за светец, а неготвиот ден се слави на 18 февруари.

Фравита Цариградски
Πατριάρχης Φραβίτας
Вселенски патријарх
ЦркваКонстантинополска црква
Ракоположен488
Службата завршила489
ПретходникАкакиј
НаследникЕфимиј
Лични податоци
ЗанимањеЦариградски патријарх

Наводи Уреди