Отвори го главното мени

МладостУреди

Малку се знае за неговата младост. Исидор бил роден во Солун кон крајот на 1290-ите каде станал учител и духовен водач.

КариераУреди

Како следбеник на Св. Григориј, бил вовлечен во спорот меѓу следбениците на Григориј Палам и Варлам Калабриски за исахизмот во средината на XIV век.

Синод од 1344 годинаУреди

Во 1345 година,Исидор, кој во тој период бил епископ Монемвашки, и Григориј Палам биле екскомунициран од страна на синод на антиисихистички епископи раководен од Јован XIV Кој и самиот бил противник на Св. Григориј.

Палам и Исидор се повлекле.[1]

Синоди во 1347 годинаУреди

Во февруари 1347 година, за ввреме на синодот свикан од Јован VI, патријархот Јован XIV бил расчинет и Исидор бил повикан од прогон и бил избран за Вселенски патријарх.По станувањето на патријарх, Исидор I го осободил Григориј Палам од затвор и го прогласил за архиепископ Солунски.

ПатријархатУреди

За време на две и пол годишното патријархување, Исидор I барал целото православие да ги прифати паламистичките догми. Тој избрал епископи кој била паламити. Тој изрекуал тешки казни за оние кои не сакале да се покорат.[2]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Fortescue, Adrian (1910), Hesychasm VII, New York: Robert Appleton Company, конс. 2008-02-03 
  2. Jugie, Martin. „The Palamite Controversy“. конс. 2010-12-28. 
Религиозни титули
Претходник
Јован XIV
Цариградски патријарх
1347–1350
Наследник
Калист I