Гаврил I Цариградски

Гаврил I Цариградски — Вселенски патријарх во период од неколку месеци во 1596 година.

Тој првично бил митрополит Солунски и близок соработник на патријархот Еремија II. Тој присуствувал на синодот одржан во мај 1593 година.

Избран за патријарх во февруари 1596 година, по смената на неговиот претходник, Матеј II, порди неговиот нелегален избор. СМетајќи го за способен прелат и неговото поставување за патријар се сметало како решение на бројните проблеми.[1].

Но наскоро се разболил, и во јули или август истата година починал. Гласините дека бил отруен, не се потврдени. По неговата смрт, за негов наследник е поставен митрополитот Атински Теофан I, во декември 1596 година.

НаводиУреди

  1. The Meletios Pegas wrote on his election: "... Large thee expected everyone ...»

ИзвориУреди

  • Ecumenical Patriarchate
  • Prokopios Tsimani (1981). From high perspective the Patriarchs of Constantinople, vol. A. стр. 174–175.
Духовни титули
Претходник
Матеј II
Цариградски патријарх
1596
Наследник
Tеофан I