Теодот I Цариградски

Теодот I ЦариградскиВселенски патријарх во периодот од 815 до 821 година.

Теодот I Цариградски
Вселенски патријарх
ЦркваЦрква на Константинопол
Ракоположен815
Службата завршила821
ПретходникНикифор I Цариградски
НаследникАнтониј I Цариградски
Лични податоци
РоденНаколеја
ВероисповедПравославие
ЖивеалиштеЦариградска патријаршија
ЗанимањеПатријарх
Други папи наречени Теодот
Духовни титули
Претходник
Никифор I
Цариградски патријарх
815–821
Наследник
Антониј I