Еремија I Цариградски

Еремија I (грчки: Ιερεμίας Α΄, починал во 1546 г.) двапати бил Вселенски патријарх, од 1522 до 1524 и од 1525 до 1546 година.[1]

Еремија I
Цариградски патријарх
ЦркваЦариградска патријаршија
На служба31 декември 1522 - април/мај 1524
24 септември 1525 - 13 јануари 1546
ПретходникТеолепт I
Јоаникиј I
НаследникЈоаникиј I
Дионисиј II
Лични податоци
Починал13 јануари 1546
Враца
Претх. службаАрхиепископ на Софија

Живот уреди

Еремија се родил во Зица во Епир[2] и израснал без настава.[3] Тој станал архиепископ на Софија во или пред 1513 година.[4] На 31 декември 1522 тој станал цариградски патријарх.[5]

Набрзо по неговото избирање, тој патувал во Кипар, Египет, Синај и Палестина. За времепрестојот во Ерусалим, свештенството и првенците на Цариград го депозиционирале во април или мај 1524 и на негово место го избрале митрополитот на Созопол, патријархот Јоаникиј I. Еремија реагирал и заедно со патријасите на Александрија и Антиохија кои ги повикал во Ерусалим, го изопштил Јоаникиј.[6] Тој бил вратен во Цариград на 24 септември 1525 година.[1]

Во 1537 Еремија постигнал, кај султанот Сулејман Величествениот, да се запре претворањето на црквите во џамии во Цариград, но оваа одлука не била прифатена од Сулејмановите престолонаследници.[7] Еремија починал на 13 јануари 1546 во градот Враца, додека патувал кон Влашка.

Белешки уреди

  1. 1,0 1,1 Kiminas, Demetrius (2009). The Ecumenical Patriarchate. Wildside Press LLC. стр. 38,46. ISBN 978-1-4344-5876-6.
  2. „Jeremias I“. Ecumenical Patriarchate. Архивирано од изворникот на 2019-11-04. Посетено на 30 May 2011.
  3. R. Janin (1956). „Costantinople, Patriarcat grec“. Dictionnaire d'histoire et de géographie ecclésiastiques. 13. Paris: Letouzey et Ané. 677.
  4. Тютюнджиев, Ив., Мутафова, Кр. История на българския народ през XV-XVII в. в таблици, схеми, карти, и тестове. Велико Търново, 1994, 38.
  5. „Jérémie I“. Dictionnaire d'histoire et de géographie ecclésiastiques. 28. Paris: Letouzey et Ané. 2003. 995. ISBN 2-7063-0210-0.
  6. R. Aubert (2000). „Joannikios I“. Dictionnaire d'histoire et de géographie ecclésiastiques. 27. Paris: Letouzey et Ané. 1378-9. ISBN 2-7063-0210-0.
  7. Runciman, Steven (1985). The Great Church in captivity : a study of the Patriarchate of Constantinople from the eve of the Turkish conquest to the Greek War of Independence. Cambridge University Press. стр. 190. ISBN 978-0-521-31310-0.

Надворешни врски уреди

  • Στρουμπάκης, Μιχαήλ (2005). Jeremias I - Patriarch of Constantinople (1522-1546) The Life and Work. Athens: Phanárion. ISBN 960-8116-08-2. (грчки)