Елвтериј (византионски епископ)

Елвтериј бил епископ на Византион во периодот од 129 до 136 година. Дошол по смртта на Диоген, а негов наследник е Феликс.

Елвтериј
Цариградски патријарси
Ракоположен129
Службата завршила136
ПретходникДиоген
НаследникФеликс

Бил на престолот во времето на Адријановите прогони на христијаните[1].

Наводи уреди

  1. „Eleutherius“. Official website of the Ecumenic Patriarchate of Constantinople. Архивирано од изворникот на 2010-12-15. Посетено на 3 април 2011.