Стефан II Цариградски

Стефан II ЦариградскиВселенски патријарх од 29 јуни 925 до 18 јули 928 година. Се верува дека е устоличен од страна на царот Роман I по смртта на Никола, по смртта на Стефан II устоличен е Трифун како пополнување сè додека на тоа место на стапил Романовиот син, Теофилакт, бил доволно возрасен за таа позиција.[1] Стивен Рансиман го нарекува „намерно поставување“.[2] Стефан II е прогласен за светец.

Оловен печат на „Стефан, Цариградски архиепископ Нов Рим“, или станува збор за Стефан I или за Стефан II

НаводиУреди

  1. Hussey, Joan M. (1990). The Orthodox Church in the Byzantine Empire. Oxford University Press.
  2. Runciman, Steven (1988). The Emperor Romanus Lecapenus and His Reign: A Study of Tenth-Century Byzantium. Cambridge University Press. стр. 27.
Духовни титули
Претходник
Никола I Цариградски
Цариградски патријарх
925–928
Наследник
Трифун