Евгениј II Цариградски

Евгениј II ЦариградскиВселенски патријарх од 1821 до 1822 година. Пред да биде избран за патријарх тој бил архиепископ во Поморие, Бугарија.

Евгениј бил еден од архиепископите кои биле држени како заложници од страна на Махмуд II заедно со Вселенскиот патријарх Григориј V кога избувнало грчкото востание за независност во 1821 година. На 10 април 1821 година Григориј V бил симнат од престолот и обесен од страна на Турците пред централната порта на Цариградската патријаршија. Архиепикопот Евгениј, кој сѐ уште во тој период бил затвореник, бил избран во тој период за патријарх.

Духовни титули
Претходник
Григориј V
Цариградски патријарх
1821–1822
Наследник
Антим III