Павле IV Цариградски

Павле IV ЦариградскиВселенски патријарх од 780 до 784 година. Тој еднаш се спротивставил на He had once opposed the почитувањето на иконите но побрзал во свикувањето на вселенски собор за да се разгледа спорот поврзан со византиско иконоборството. Подоцна, тој се повлекол и засолнил во манастир поради старост и болест. Негов наследник бил Тарсиј, кој бил администратор мво тој период.

Павле IV Цариградски
Починал(а) 784, Цариград
Почитуван(а) во Православна црква
Католичка црква
Слава 30 август
Патријархот Павле

Павле е почитуван како светец во православната црква, и неговото чествување е на 30 август.

Наводи уреди

  • The Orthodox Church in the Byzantine Empire, J. M. Hussey, Clarendon Press, Oxford, 1986.
Духовни титули
Претходник
Никита I
Цариградски патријарх
780–784
Наследник
Тарасиј