Герман IV Цариградски

Герман IV ЦариградскиВселеснски патријарх во два наврати, од 1842 до 1845 година и од 1852 сè до неговата смрт во 1853 година.

Вселенскиот патријарх Герман IV

Во период 1826–1830, тој бил епископ во Видин, па епископ во Драман до 1835 година, кога бил назначен за епископ на Дурусу. Бил избран за патријарх за првпат во 1842 година, и останал на да начелствува сè до 1845 година, кога бил наследен од страна на Мелетиј III. Повторно бил прогласен за патријарх во 1852 година, и останал да начелствува сè до својата смрт.

За време на своето начелствување тој особено се грижел за сиромашните. Тој изградил бројни цркви, училишта библиотеки и сиропиталишта. Нрговото име се поврзува со образованието на православното свештенсто, бдејќи тој бил основачот на Теолошкото училиште во Халки во манастирот на Светото тројство. Училиштето редовно работело сè до 1971 година, кога било заторено со закон.

Извори

уреди

Надворешни врски

уреди
Духовни титули
Претходник
Антим IV
Цариградски патријарх
1852–1853
Наследник
Антим VI
Претходник
Антим V
Цариградски патријарх
1842–1845
Наследник
Мелетиј III