Атик Цариградски (починал околу 10 октомври 426) — Цариградски патријарх од 406 до 425 година.

Атик Цариградски
Αττικός
Цариградски патријарси
ЦркваКонстантинополска црква
Ракоположен406
Службата завршила425
ПретходникАрзакиј
НаследникСисиниј
Лични податоци
Вероисповедправославие
ЗанимањеЦариградски патријарх